<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Styrer avfallsstrømmer med digital sporbarhet

Aker BioMarine spin-off, AION, har som mål å lede overgangen til en sirkulær økonomi innen industriell plast. Nå går selskapet live med sitt nye ERP-system, Microsoft Business Central.

Økonomipartner: Runa Haug Khoury i Aion har fått med seg  Marius Berg og XACCT som økonomipartner. Foto: AION
Næringsliv

Globalt viser utviklingen av industrielt plastavfall en lineær økning på 4 prosent år over år, der kun 16 prosent av plasten blir resirkulert. Plast er en viktig ressurs for mange industrier i dag, blant annet fordi det har kvaliteter i form av å være et lett og solid materiale med lang holdbarhet.

På grunn av utviklingen man ser i verden i dag kommer industriell plast til å bli en mangelvare, og AION satser nå for fullt på markedet for resirkulering av plast.

– Det handler om å kunne styre store avfallsstrømmer med digital sporbarhet og bearbeide dem for deretter å føre dem tilbake til den verdikjeden de kom fra, sier adm. direktør Runa Haug Khoury i AION.

Ikke all plast er å anse som såkalt kvalitetsplast, og behovet for materialkompetanse er derfor viktig.

– Vi må vite hvilke typer plast som er egnet for resirkulering, og denne kompetansen er i dag vanskelig å få tak i.

Liten grad av digitalisering

Plastindustrien er i dag preget av verdikjeder som i liten grad er digitalisert og automatisert, og industrien står overfor kapasitetsutfordringer.

– Hvor rigget innkjøp er hos de store selskapene, og hvor klare de er for å tenke nytt og alternativt har stor betydning for om selskapet er åpen for endring og for vår evne til å lykkes i dette markedet. Og der vi lykkes best, er der fokus på kvalitet og innkjøp går hånd i hånd, sier Haug Khou.

Regulatoriske endringer setter krav til full sporbarhet for produktene som produseres fra resirkulert materiale. Det er her AION med sin digitale plattform, AION-LOOP, kommer inn og kobler de fysiske verdikjedene med digitale tvillinger. Dette muliggjør full sporbarhet med hjelp av sensorer og skannere brukt i de ulike deler av den fysiske verdikjeden som hentes inn i de digitale tvillingene. Resultatet er store datamengder som gjøres tilgjengelig for analyse og bearbeiding og rapportering på sentrale KPIer relatert til CO2, avfall og sporing av produkter.

Resirkulerbare plastpaller: Aion vil revolusjonere sjømatnæringene med resirkulebare plastpaller. Foto: Aion

Går i skyen

I disse dager går AION live med sitt nye ERP-system, Microsoft Business Central. Dette er et skybasert system med lisensmodell og funksjonalitet som er tilpasset mindre selskaper som AION. Microsoft er også plattformen selskapet satser på for utvikling av sine digitale løsninger. I et typisk gründerselskap som AION var det behov for å få en økonomipartner, som kunne være en sparringpartner for selskapets finansdirektør, Eirik Seljelid.

– XACCT ble valgt som vår økonomipartner fordi de kunne vise til erfaring og kompetanse på Microsoft. Selskapet tilfører verdi utover kun det regnskapstekniske med erfaring fra å håndtere komplekse strukturer og problemstillinger hos kunder, sier Seljelid.

For AION handler det hele om å kunne styre store avfallsstrømmer – med digital sporbarhet – og bearbeide det for så å føre det tilbake til verdikjeden den kom fra.

– Målet er å bidra til at våre kunder kan vise til «Plastic accountabillity» – som vil si at selskapet har en bærekraftig håndtering av sitt industrielle plastavfall, sier Runa Haug Khoury.

Haug Khoury mener at produkter laget av resirkulert plast får være gjenstand for en «premium price».

– Vårt mål fremover vil være å redusere forretningsrisikoen for våre kunder, og at de kan vise til en bærekraftig håndtering av sitt industrielle plastavfall, sier hun.