<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

En tsunami av rapporteringskrav

– Vi er dypt bekymret for om alle er klar over omfanget av det som kommer, sier PwC-partner Liv Annike Kverneland. Alle rapporteringskravene fra EU karakteriserer hun som en tsunami.

Stort revisormarked: – Ja, dette blir et stort marked for oss, og vi har allerede flere hundre selskaper i vår portefølje som vil bli omfattet av bærekraftdirektivet. sier Liv Annike Kverneland. Foto: PwC
Næringsliv

Hvert år utfører analysebyrået Aalund Revisjonsbarometeret, hvor de spør over 1.300 revisjonskunder hos Deloitte, KPMG, PwC, EY og BDO hvordan de vurderer samarbeidet med hovedrevisor. I 2022 svarte 58 prosent av dem at de vil ha behov for eksterne bærekrafttjenester i løpet av det neste året. Undersøkelsen viser også at behovet for eksterne bærekrafttjenester har økt markant de siste årene.

– Dette stemmer godt overens med det PwCs revisorer ser når de er i kontakt med ulike kunder. De nærmeste årene vil en tsunami av direktiver implementeres i norsk lov, sier Liv Annike Kverneland.

I slutten av november i fjor vedtok EU et nytt bærekraftdirektiv (CSRD) som vil erstatte Non-Financial Reporting Directive (NFRD) fra og med januar 2024. Med det nye bærekraftdirektivet vil rapporteringskravene være betydelig mer omfattende enn før, og hovedutfordringen for virksomhetene vil være å planlegge hvordan de skal håndtere de nye kravene i direktivet og sørge for at de er forberedt.

– Det varierer veldig det vi ser av modenhet på dette feltet blant våre kunder. Noen er kommet veldig langt, men spriket er veldig stort. Det er helt avgjørende at man er åpen om hvilke retningslinjer og målsetninger man har, og hvilke tiltak man har planer om å gjøre, sier PwC-partneren.

Ikke bare blir regelverket mer omfattende, det berører også langt flere virksomheter. Det forventes at nesten 50.000 virksomheter innenfor EU vil omfattes, sammenlignet med 11.000 som er rapporteringspliktige etter det nåværende direktivet, og mange norske selskaper er nok uvitende om at de må rapportere på dette.

Nytt bærekraftsdirektiv: I slutten av november i fjor vedtok EU et nytt bærekraftsdirektiv. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/NTB

Flere bølger

– Vi er bekymret for om alle som vil bli truffet er klar over omfanget av det regelverket som kommer innenfor bærekraft. I første omgang vil de nye rapporteringskravene kun gjelde for de store børsnoterte selskapene, kredittforetakene, bankene og forsikringsselskapene. Den første bølgen kommer allerede i 2024, og da vil cirka 100 norske selskaper bli omfattet. Den neste bølgen kommer året etter, da direktivet utvides til å gjelde alle store foretak som definert i CSRD. For regnskapsåret 2026, inkluderes også mindre, børsnoterte selskaper. 

– Vi forventer at totalt cirka 1.700 norske selskaper vil bli rapporteringspliktige etter CSRD etter denne siste planlagte bølgen.

Det finnes kostnadsestimater fra EU på hvor mye det nye bærekraftdirektivet vil koste næringslivet, og ifølge Kverneland er det snakk om enorme beløp.

– Det er all grunn til å spørre seg hvordan de mindre bedriftene vil klare å håndtere alle rapporteringskravene. Det popper allerede opp verktøy som de kan benytte seg av, men det er likevel ingen tvil om at det kommer til å bli ressurskrevende, sier hun.

Stort marked

Bærekraftdirektivene fra EU vil i høyeste grad også påvirke hverdagen til en revisor.

– Ja, dette blir et stort marked for oss, og vi har allerede flere hundre selskaper i vår portefølje som vil bli omfattet av bærekraftdirektivet. Vi er i full gang med å øke vår kunnskapsbase på bærekraft, og ansetter nå folk med en helt annen utdannelses- og arbeidsprofil enn hva som har vært vanlig tidligere, sier Kverneland.

Spesielt kvinnene i PwC synes å være opptatt av bærekraft.

– To tredjedeler i bærekraftavdelingen i PwC er kvinner, og det er bare kvinnelige partnere. Jeg er imidlertid overbevist om at guttene kommer til å komme etter når de oppdager at det er her businessen ligger.

Antall ansatte som kommer til å jobbe med bærekraft i PwC kommer ifølge Kverneland til å gå kraftig i været de nærmeste årene.

– Bærekraft berører alle våre tjenester, og på sikt kommer det til å bli like naturlig å snakke om bærekraft som teknologi. For oss blir det veldig viktig raskt å bygge opp et robust og stort fagmiljø på bærekraft, sier PwC-partneren.