<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ungdommen inntar styrerommet

Ungdommen har inntatt styret i ærverdige Revisorforeningen. – Det skal alltid være minst tre styremedlemmer under 35 år hos oss, sier styreformann Henrik Woxholt.

Ungdommene i styret: Siv-Karun Randaberg (f. v.), Lene Hjelmesæth og Lasse Andersen. Foto: Alf Asklund
Næringsliv

– Snittalderen i revisjon er lavere enn i de fleste andre bransjer, og myten om at det er veldig mange eldre i revisjon stemmer ikke, sier Lene Hjelmesæth.

Hjelmesæth jobber som senior i Revisorkollegiet og ble valgt inn som “ungdomsrepresentant” i styret i Revisorforeningen i år sammen med Lasse Andersen og Siv-Karin Randeberg fra henholdsvis BDO og Crowe Partner Revisjon.

I revisorbransjen er det mange unge og mange nyansatte.

– Jeg ønsker å være et talerør for de yngre og være med på å påvirke utviklingen i bransjen, sier Andersen.

– Jeg ser på dette som en mulighet til å være en del av det kollegiet som påvirker utviklingen i revisjon aller mest. Styreplassen er også viktig for min personlige utvikling. Vi blir vist stor tillit, og vi får muligheten til å lære av de som har vært i bransjen i mange flere år enn oss, sier Randeberg.

Storstilt rekrutteringskampanje

Styreformann i Revisorforeningen og Deloitte-partner Henrik Woxholm er minst like entusiastisk som sine yngre styrekolleger.

– Det er veldig mange unge i bransjen i dag, og det er viktig at alle stemmer blir hørt. Vi ønsker å ha en styresammensetning som øker kvaliteten på det arbeidet vi gjør. Så langt har den nye styresammensetningen definitivt gitt oss et løft, sier han.

Revisorforeningen har det seneste året jobbet med en storstilt rekrutteringskampanje der målsetningen er å rekruttere minst 5.000 revisorer i løpet av en femårsperiode. I 2022 hentet de fem største norske revisjonsselskapene rundt 800 medarbeidere direkte fra skolebenken og, det blir minst like mange i år.

– Det er stort behov for kompetente medarbeidere i bransjen, og i den sammenheng er det viktig å vise at vi tar de yngre på alvor og gir mulighetene de fortjener til å påvirke utviklingen i bransjen. Ikke minst vil dette være viktig innenfor bærekraft, som er et fagområde som de yngre revisorene er veldig opptatt av, sier Woxholt.

Vil øke kvaliteten: – Vi ønsker å ha en styresammensetning som øker kvaliteten på det arbeidet vi gjør, sier styreleder Henrik Woxholt i Revisorforeningen. Foto: Sverre Chr. Jarild

Satt og kjedelig?

Revisorbransjen har rykte på seg for å være ganske satt og kjedelig. Det stemmer overhodet ikke med virkeligheten, mener Hjelmesæth.

– Vi jobber i team fra dag en, og vi har en veldig variert arbeidsdag. Læringskurven er bratt, og vi lærer nye ting hele tiden. Mytene om mange manuelle arbeidsoppgaver og mye rutinearbeid er fullstendig feilslått. Det går ikke mange dagene før man oppdager at revisoryrket er alt annet enn kjedelig, sier hun.

De unge styremedlemmene i Revisorforeningen jobber i disse dager med en ny omdømmekampanje, og Lasse Andersen påpeker at de har mange viktige og vellykkede prosjekter gående.

– Det årlige revisortreffet er et av dem. Det er en sosial arena der man blant annet diskuterer de store trendene i bransjen.

Fokus på bærekraft

Bærekraft står høyt på agendaen til mange av de yngre revisorene.

– Vi kommer inn på bærekraft i alle de jobbintervjuene jeg er med på. Dette er et tema som de aller fleste nyutdannede er veldig opptatt av, sier Andersen.

– Jeg gleder meg virkelig til å komme i gang med dette for fullt. Selskapenes bærekraftrapporter skal attesteres og kontrolleres, og ingen gjør dette arbeidet bedre enn oss revisorer, sier Siv-Karin Randeberg.

Revisorbransjen har i det siste hatt en ganske høy turnover, og de seneste årene har den ligget tett opp mot 20 prosent hos de største revisjonsselskapene.

– Turnoveren skal være på det riktige nivået, og den er nok for høy i dag. Partnerstrukturen gjør at det ikke er naturlig for alle å gå hele karrieren i revisjon, og vi skal fortsatt være en rekrutteringsbase for næringslivet. Det er en del av samfunnsoppdraget vårt, sier Andersen.

Hjelmesæth og Randaberg jobber begge i mindre revisjonsselskaper, og det innebærer at de begge fikk lederansvar ganske tidlig.

– Vi ble kastet ut i det med en gang og fikk tidlig fullt ansvar for noen av oppdragene, og også ansvar for å følge opp noen av de nyansatte. Det er ikke tvil om at det har vært en mestringsbalanse, men jeg føler ikke at ansvaret har vært for stort, sier Randaberg.

Skinner i årsoppgjøret

Vinter betyr årsoppgjør i revisjonsbransjen, og for mange blir det lange dager på kontoret.

– Det er ingen grunn til å frykte årsoppgjøret. Jeg ser på det som den travle og fine tiden. Det er i årsoppgjøret vi virkelig skinner, sier Hjelmesæth.

– Ja, årsoppgjøret er gøy. Vi blir nesten som en familie på jobben. Det er et veldig godt samhold, sier Randaberg.

Lasse Andersen påpeker at det på ingen måte er snakk om å jobbe døgnet rundt.

– Arbeidet i årsoppgjøret tilpasses slik at vi får en hverdag som går opp. Dette er noe vi er veldig opptatt av i bransjen. Det er imidlertid ikke tvil om at vi jobber mye, og det er også mange som ønsker å jobbe mye i perioder. Avspaseringsmulighetene er gode, og det er langt fra uvanlig med seks ukers sommerferie for en som jobber som revisor, sier han.