<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ellevilt i Aider

– 2022 var et ellevilt år for oss, sier adm. direktør Andreas Vik i Aider. I løpet av fire år har omsetningen til regnskapsraketten økt fra null til 700 millioner kroner.

Gigavekst: Knut Grotli (tv) og Andreas Vik startet Aider i 2019. Fire år senere er selskapet blant de største regnskapsbyråene i Norge. Foto: Eivind Yggeseth
Næringsliv

– Da vår første hjemmeside var oppe i mai 2019, satte medgründer Knut Grotli og jeg det vi følte var et hårete mål om å nå en omsetning på 500 millioner kroner i 2026. Nå har vi en fart på nesten 700 millioner kroner. Det er nesten så jeg ikke tror det selv, sier Andreas Vik.

Det begynte pent og pyntelig det første året da antall ansatte økte fra 2 til 40 primært gjennom organisk vekst. Det første oppkjøpet som det virkelig luktet svidd av, ble gjort sommeren 2020 da veletablerte Tet med rundt 150 ansatte kom inn under Aider-paraplyen. Siden har det gått slag i slag før det virkelig tok av i 2022. Det hele startet med oppkjøpet av regnskapsvirksomheten til PwC, som omsatte for 130 millioner kroner og hadde rundt 100 ansatte.

PwC-boost

– PwC Accounting-oppkjøpet har vært med på å forme oss som kompetansehus i regnskapsbransjen og har utvilsomt gitt oss en skikkelig boost. Det var selvfølgelig mange aktører som var med i oppkjøpsprosessen, men det var altså Aider som vant frem, blant annet fordi de ansatte ønsket å komme til oss. Det har gjort Aider-brandet mye mer kjent og gitt oss en enorm markedseffekt, sier Vik.

Han legger imidlertid ikke skjul på at “onboardingen” av PwC var krevende.

– Ja, å integrere et så stort miljø på tre lokasjoner har selvfølgelig hatt stort ledelsesfokus og har tatt tid og ressurser. I den perioden stoppet vi alle andre oppkjøpsprosesser for å ha hele organisasjonen tilgjengelig for arbeidet som skulle gjøres. Jeg er veldig fornøyd med at både kunder og ansatte føler seg hjemme i Aider, og at det har vært lite turnover.

Etter oppkjøpet av PwC Accounting var det tid for en pust i bakken, men det tok ikke lang tid før Aider igjen åpnet lommeboken.

– I tillegg til regnskapsvirksomheten til PwC kjøpte vi ytterligere ni regnskapskontorer i løpet av fjoråret. Det største var Stavanger-bedriften Sum, som i fjor omsatte for 67 millioner kroner.

170 nye: Aider rekrutterte 170 nyansatte i fjor. Foto: Eivind Yggeseth

Raid i Østfold

Det er også verdt å merke seg at Aider nærmest gjennomførte et raid i regnskapsmarkedet i Østfold mot slutten av fjoråret.

– Østfold-satsningen startet med at to av våre ansatte kom til meg og sa at de ikke orket pendlingen fra Sarpsborg til Oslo lenger. Min umiddelbare respons var da å foreslå at de kunne starte et Aider-kontor i Sarpsborg. Dette var flinke folk som jeg nødig ville miste. Vi satte opp Sarpsborg-kontoret vårt i august, og nå er vi allerede 10 ansatte der nede.

I tillegg har Aider kjøpt opp to regnskapskontorer i Rakkestad og Fredrikstad, og har nå passert 40 ansatte i Østfold.

Penger i krigskassen

Vik & Co har imidlertid ingen planer om å hvile på laurbærene. Selskapet har fortsatt penger i krigskassen, og det ligger an til flere oppkjøp i løpet av de nærmeste månedene. I mai i fjor lyktes det Aider i et knusktørt obligasjonsmarked å lande en obligasjon med en totalramme på 1,75 milliarder kroner. Så langt er 500 millioner kroner hentet ut.

– Vekst er veldig viktig for et kompetansehus. Det skaper nye muligheter for våre ansatte, og vi får økte muligheter til å spisse oss innenfor fag og utvikle oss på teknologi, sier Vik.

Voksesmerter er likevel ikke et fremmedord i Aider-systemet.

– Vi er veldig opptatt av at vi skal skape en felles kultur i Aider. Det bruker vi mye ressurser på når vi gjør oppkjøp og integrerer ny virksomhet. Dette er folk som ellers kunne ha jobbet med nye kunder. Det er klart at det koster penger, og det ser man igjen i regnskapene våre. EBITDA for 2022 endte på 13 prosent, noe jeg er fornøyd med, men det er lavere enn vårt potensial.

Tar opp kampen med revisorene: – Vi står langt friere enn revisjonsselskapene. De sliter med nye regulatoriske utfordringer som begrenser hvilke tjenester de kan levere og hva de kan rådgi kundene om, sier Andreas Vik. Foto: Eivind Yggeseth

Lokal autonomi

En av hovedårsakene til at Aider ifølge Andreas Vik klarer å opprettholde den voldsomme veksttakten, er filosofien om lokal autonomi.

– I Aider ser vi at det er flinke folk og spennende næringsliv i hele landet. Derfor ønsker vi å være til stede lokalt. Mitt inntrykk er at mange av de andre store regnskapsaktørene har en mer kompleks rigg og mange tannhjul som skal matches for eksempel med store offshore-sentere langt unna der kundedialogen skjer.

Aider tar ifølge Vik nesten ikke kontakt med potensielle oppkjøpskandidater lenger.

– Det er de som kontakter oss, og vi sier faktisk nei til mange bra byråer. Nåløyet er trangt. Med den farten vi har nå, skal Aider være en gjeng som forandrer bransjen, og da må det være den rette matchen på kultur og visjon.

Røsker opp i bransjen

En av årsakene til at Vik og Grotli startet Aider var at de mente det var på høy tid at noen forsøkte å røske opp i den tungrodde regnskapsbransjen. Målet er å bygge oppe et kompetansehus på linje med de store revisjonsselskapene.

– Vi står imidlertid langt friere enn revisjonsselskapene. De sliter med nye regulatoriske utfordringer som begrenser hvilke tjenester de kan levere og hva de kan rådgi kundene om.

Aider kjemper i disse dager en hard kamp med revisjonsselskapene om å sikre seg de beste blant nyutdannede økonomer og teknologer.

– Det seneste året har vi vært på 18 høyskoler i Norge, men fortsatt er det slik at revisorene fremdeles tar veldig mange av de nyutdannede. Jeg er imidlertid overbevist om at dette kommer til å endre seg over tid. Objektivt sett er det ingen tvil om at vi tilbyr mer spennende arbeidsoppgaver enn revisjonsselskapene, sier Aider-sjefen.

Vik startet selv karrieren som revisor.

– Som revisor blir du satt til å sjekke regnskapet, mens vi tilbyr de ansatte å utarbeide regnskapene selv. Det er langt mer lærerikt og givende. I tillegg er vi tettere på kundene fordi vi snakker med kundene våre løpende, sier han.

Ifølge Vik er Aider fullt ut konkurransedyktige både på lønn og på faglige utfordringer.

– Jeg var selv på vår presentasjon på NHH i fjor høst, og det var lang kø utenfor døren. Det synes jeg både var overraskende og hyggelig. Det er mange som kjemper om studentenes gunst, og jeg vet mer kjente selskaper enn Aider jobber hardt for å fylle salen.

Henter bransjeprofiler

Totalt rekrutterte Aider 170 personer i 2022. Rundt en tredjedel av de som ble ansatt kom rett fra skolebenken. Resten er erfarne fagfolk.

– Vi trenger definitivt også folk med erfaring, og da spesielt på rådgivningssiden. Vi har fått opp veldig bra kompetanse på HR, regnskap, lønn og økonomi, men vi ønsker enda mer spisskompetanse rettet mot fag og bærekraft. Vi er nå blitt så store at vi kan hente flere spissede bransjeprofiler og få en enda tydeligere rådgivningsprofil.

Aider er i dag 100 prosent eid av de ansatte.

– Eierstrukturen vår preger oss. Vi investerer i at Aider skal bli den beste arbeidsplassen i landet for oss som er glad i regnskap, og eierskapet gir oss mulighet til å tenke langsiktig i stedet for å bli pushet på å levere resultater fra kvartal til kvartal. Vi klarer oss godt på egne bein, og det er ikke en del av vår strategi å få inn eksterne eiere, men akkurat det kan naturligvis endre seg over tid.

Det har vært stor konsolideringsaktivitet i regnskapsbransjen det seneste året, og det er definitivt ikke bare Aider som er på kjøpersiden.

– Det har i mange år vært pratet om konsolidering i bransjen, og nå skjer det virkelig. Banker og flere andre store regnskapsbyråer er i full aktivitet, og det er mange av dem som har mye penger og sterke eiere i ryggen, så dette er en spennende bransje å være i fremover, sier Andreas Vik.

Aider-oppkjøp i 2022

 

SelskapAntall ansatteOmsetning (millioner kroner)Sted
PwC Accounting100130Oslo, Bergen, Kristiansand
Conto89Trondheim
Regnskapskontoret Hamar67Hamar
Uberg Regnskap og Rådgivning12Stjørdal
Hamar Økonomitjenster33,7Hamar
Sum7067Stavanger, Bryne, Tønsberg, Oslo
Loftesnes Regnskap55,5Sogndal
Exact Regnskap1114Fredrikstad
Consepta Partner1723Rakkestad
Nitschke & Borgating Økonomibyrå1322Oslo