<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kvinneboost i PwC

Kvinnene rykker inn i toppledelsen i PwC. Revisjonsselskapets toppledergruppe består nå av 50 prosent kvinner og 50 prosent menn.

Ledergruppa i PwC: Fra venstre: Hege Lien, leder for Human Capital (HR), Trond Ingebrigtsen, leder for Tax and Legal, Eli Moe-Helgesen, leder for Trust (revisjon), Leif-Arne Jensen, adm.dir i PwC, Ingrid Wibe, leder for Leadership and Inclusion, Hallvard Aarø, leder for Entrepreneural & Private Business, Kjersti Skrefsrud, Chief Operating Officer (nyansatt i PwC) og Petter Vold, viseadministrerende direktør og leder for Advisory. Foto: PwC
Næringsliv

– Mangfoldige ledergrupper er bedre i stand til å ta komplekse beslutninger, og toppledere bør tørre å ta større risiko når de setter sammen ledergrupper, sier organisasjonspsykolog Ingrid Wibe.

Wibe er en av de fire kvinnene i den nye ledergruppen i PwC.

– Vi har ikke villet likestilling nok tidligere. Jeg er glad for at vi nå har lagt en konkret plan for hvordan komme i mål, og vi er godt i gang. I høst endret vi vår nasjonale ledergruppe og har nå halvparten hver av kvinner og menn. Mangfoldige team er nøkkelen for å hjelpe kunder i omstillingen som møter dem, sier adm. direktør Leif Arne Jensen i PwC.

154 av Norges 200 største selskaper har mer enn 60 prosent menn i toppledergruppen, og bare fire av Norges 200 største selskaper har mer enn 60 prosent kvinner i toppledergruppen.

– Vi opplever at Norge er veldig likestilt, men det gjelder definitivt ikke når det handler om kvinner og jobb. Norge falt i løpet av få år fra andre til sjette plass på likestillingsindeksen. Det viser at det tas beslutninger som ikke er gode nok, sier Wibe.

Få kvinnelige partnere: – Kun 20 prosent av partnerne i PwC er damer, sier Ingrid Wibe. Foto: PwC

Mennene dominerer fortsatt

I 2022 rekrutterte PwC rundt 300 rett fra skolebenken, og det var tilnærmet lik fordeling mellom kvinner og menn. Ser man bort fra sammensetningen av ledergruppen, er det fortsatt slik at mennene dominerer når man kommer opp i gradene i PwC-systemet.

– Kun 20 prosent av partnerne er damer. Fortsatt er det slik at mange av damene slutter hos oss når de stifter familie, sier Wibe.

Regjeringen har lagt frem et forslag til lovendring der det skal stilles krav til 40 prosent kvinner i styrene. Wibe mener at det hadde vært en god idé å tenke likt også når det gjelder toppledergrupper.

– Forskning viser at mangfoldige ledergrupper håndterer kompleksitet på en bedre måte og at de dermed tar bedre beslutninger. Det er ikke godt nok lenger med folk som tenker likt og som har samme bakgrunn.

Hun mener også at regjeringsforslag til sertifiseringsordning er god.

– «Sertifisert likestilt» (sertifiseringsordning for mangfoldsledelse) vil gjøre det lettere for investorer og kunder og andre interessenter å kunne stole på selskapet. Men skal du få til endring, må du gjøre flere ting samtidig.

Kompleks verden

Wibe har jobbet som organisasjonspsykolog i 22 år og har lang erfaring med å hjelpe private og offentlige virksomheter med lederutvikling og organisasjonsutvikling.

– Verden er blitt mer kompleks, og vi trenger definitivt folk med mot og vilje. Jeg ligner ikke helt på revisorene i PwC, men jeg får likevel gjennomslag for mine meninger i ledergruppen, og jeg blir definitivt lyttet til, sier Wibe.

Hun mener at det hele handler om å tro på at organisasjonen blir bedre med en bedre kjønnsbalanse i ledelsen.

– Det er et av tiltakene som må til for at vi ikke skal havne i bakleksen. Kundene våre er også opptatt av hvordan teamene våre er sammensatt. Vi må tørre å være mer offensive.

Wibe påpeker at det også kommer lovpålegg fra EU som vil føre til mer likestilling. I november i fjor vedtok EU-parlamentet bærekraftdirektiver, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Formålet med CSRD er å forbedre bærekraftrapporteringen fra foretak, og med dette legge til rette for omstilling innen hele ESG-feltet. Direktivet stiller blant krav til å rapportere på lønnsforskjeller og kjønnsfordelingen på toppledernivå.

– Direktivet trer i kraft i EU fra 2024, men første rapportering i 2025. I perioden fra 2024 vil selskapene som omfattes gradvis utvides til flere selskaper, sier Ingrid Wibe.