<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det velter inn med kunder

– Vi har knekt koden på regnskap til fastpris. Det velter inn med kunder, og vi begynner å tjene penger, sier adm. direktør Jarl Holst i regnskapsbyrået Randi.

Akrobatikk i regnskapsmarkedet: Regnskapssjef Axel Brynjulfsen og daglig leder Jarl Holst i Randi vil være best på regnskap og tilbyr ikke kundene tjenester som andre angivelig kan gjøre bedre. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

“I løpet av 6–7 år skal vi ha 20.000 kunder og omsette for mer enn 500 millioner kroner,” sa gründerne bak regnskapsbyrået Randi, Jarl Holst og Axel Brynjulfsen, til Finansavisen for snart to år siden. Den gang var de begge to blodferske i regnskapsmarkedet, og begge kan i dag konstatere at det fortsatt er et godt stykke igjen til målene er innfridd.

– Vi har knekt koden på regnskap til fastpris. Det velter inn med kunder, og vi begynner å tjene penger. I dag har vi rundt 225 kunder, og vi inngått avtaler med i overkant av 40 til. I fjor omsatte vi for rundt 5 millioner kroner, og det ligger an til at det blir minst 10 millioner kroner i år, sier Holst.

Danske Holst startet Randi på initiativ fra selskapets hovedaksjonær, Askeladden & Co., sommeren 2020.

– Jeg er utdannet innen finans og har ingen regnskapsbakgrunn. Da Askeladden kontaktet meg, jobbet jeg i TFDS. Det jeg fikk servert var en presentasjon av regnskapsmarkedet, og det jeg leste der tente meg umiddelbart. Min analyse var at regnskapsbyråkundene i mange tilfeller ikke visste hva de betalte for, og mange av dem ble direkte skamfakturert.

Papirløse: – På vårt kontor har vi ikke printer, og vi er nærmest 100 prosent papirløse, sier Axel Brynjulfsen. Foto: Iván Kverme

Fast pris og null bindingstid

Axel Brynjulfsen nikker gjenkjennende. Han er Oslo-gutt og hadde jobbet i tre år som revisor i PwC da han høsten 2020 kastet seg på regnskapskjøret sammen med Holst i Randi. Konseptet har fra dag en vært fastpris, null bindingstid, og alt skal være 100 prosent digitalt.

– Vi har hatt potensielle kunder på besøk hos oss som har forsøkt seg på å overlevere regnskapsbilag i både konvolutter og plastposer. Slike kunder har vi konsekvent sagt nei til. På vårt kontor har vi ikke printer, og vi er 100 prosent papirløse, sier Brynjulfsen.

Da Holst jobbet i Danmark, hadde han en regnskapsfører som tok 3.500 kroner i året for å holde orden på økonomien hans. I Norge mener han at han ville måtte ha betalt tre til fem ganger så mye.

– Mange norske bedrifter har “skylapper” på når de betaler regningene fra regnskapsfører. De bare betaler og har i mange tilfeller ikke anelse om hva det er de betaler for. Vi kjører 100 prosent fastpris på alle oppdragene våre og er sannsynligvis det eneste regnskapsbyrået i Norge som gjør dette 100 prosent konsekvent, sier han.

Brynjulfsen innrømmer at fastpris-konseptet på mange måte binder dem til masten.

– Vi har ikke muligheten til å vippse ut ekstrafakturaer hvis vi kommer til å bruke mer tid på et oppdrag enn vi hadde ventet. På den måten er vi på samme siden som kunden, og har incentivene på plass til å spare tid og penger sammen med dem. Standard i bransjen er jo flere timer brukt – jo høyere omsetning. Prisen er naturligvis ikke låst til evig tid, men alle ekstratjenester må avtales på forhånd.

Fokus på regnskap og lønn

Randi har ikke programfestet å være billigst på regnskap i Norge, men ifølge Holst viser det seg at kunder som skifter til Randi, nesten alltid sparer penger.

– Minst like viktig er det imidlertid at de som er kunder av oss alltid vet hva de betaler for. Fastpris er ikke gammeldags. Det er derimot time for time-fakturering, der sluttregningene nesten alltid blir langt høyere enn hva man hadde blitt forespeilet, sier Holst.

Randi har i dag knivskarpt fokus på regnskap og lønn. Annen økonomisk rådgivning står ikke på agendaen til regnskapsbyrået, i hvert fall ikke på kort sikt.

– Vi vil først være best på det vi driver med og tilbyr ikke kundene tjenester som andre kan gjøre bedre inntil videre.

100 prosent digitale: Axel Brynjulfsen og Jan Holst styrer skuta fra kontoret i Oslo. men Randi har digitale kunder over hele landet. Foto: Iván Kverme

Høy vekst

Alle tjenestene som Randi tilbyr er 100 prosent digitale, hvilket igjen betyr at selskapets geografiske nedslagsfelt er rimelig bredt.

– Det geografiske nedslagsfeltet bryr vi oss ikke om. Brorparten av våre kunder opererer innenfor varehandel rundt omkring i landet, og alle har en omsetning på under 10 millioner kroner, sier Brynjulfsen.

Holst forventer at omsetningen vil stige fra 5 millioner kroner i 2022 til 10 millioner kroner i 2023, og han tror på minst en dobling også til neste år.

– Vi får henvendelser fra minst 10 nye kunder hver eneste dag. Veksten i regnskapssegmentet i Norge er høy, og det virker fremdeles å være godt med rom i markedet. Frem til i dag har all vår vekst vært organisk, men fremover skal vi booste organisk vekst gjennom å gå hardt inn i å utvikle teknologi.

Satsing på teknologi har ligget i kortene til Randi siden starten, og nå som selskapet har lært produktet og bransjen å kjenne, er det klart for en ytterligere satsing.

– Vi vil rigge oss for å kunne utvikle løsninger vi kan hekte på eksisterende teknologi, samt utvikling av egne løsninger. I den forbindelse vil oppkjøp være høyaktuelt. Målet vårt er minst å doble omsetningen hvert eneste år i mange år fremover. Teknologi er helt sentralt for å kunne gjøre dette på en måte som passer for kundene og gir god effektivitet.

Trenger kapital

Randi hadde en emisjon på fem millioner kroner i fjor vår og har siden oppstarten hentet inn rundt fem millioner kroner. Nå trenger selskapet snart påfyll av mer kapital.

- Ja, skal vi gjøre oppkjøp, så trenger vi mer kapital. I tillegg til Askeladden har vi en solid investorgjeng i ryggen, og interessen for å investere i selskapet er stor. Vi legger opp til en ny emisjon i august, og for å booste veksttakten kommer den til å bli en god del større enn den vi hadde i fjor, sier Axel Brynjulfsen .

Randi “brenner” fortsatt penger selv om marginene på de enkelte oppdragene ifølge Brynjulfsen er tilfredsstillende.

– Vi har gode marginer, men tallene på bunnlinjen har likevel, helt bevisst, ikke vært pene. Vi har brukt betydelige beløp på både investeringer og markedsføring, som har vært med på å dra resultatene våre ned på minussiden.

Flere store aktører har gjort sitt inntog i det norske regnskapsmarkedet de seneste årene, men fortsatt er bransjen fragmentert, og markedsandelen til de ti største aktørene er ikke på mer enn rett i overkant av 30 prosent.

– Det er fortsatt enormt mange små regnskapskontorer, og de fleste av dem greier seg veldig bra. De tilbyr nisje og lokal tilhørighet, men de klarer ikke konkurrere på teknologi og pris. Skal man få det til må man ha en viss størrelse, men man trenger definitivt ikke å ha de aller feteste robotene, sier Holst.

Alle kundene til Randi er på skysystemet til 24SevenOffice.I tillegg benytter regnskapsbyrået seg av det digitale årsoppgjørssystemet Maestro.

– All vår dialog med kundene er i utgangspunktet skybasert, og det er kun unntaksvis at vi har “face to face”-møter.