<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ring på fingeren skal oppdage corona

I kampen mot pandemien jobbes det nå for å gjøre bærbar teknologi i stand til å oppdage viruset. Smarttelefoner og treningsarmbånd er de mest opplagte enhetene, men i USA er basket-stjernene i NBA også utstyrt med en ring.

Ringen har sensorer: Oura-ringen måler temperatur og puls, kan den også avsløre om brukeren er smittet av corona? Foto: Oura
Tech

Høsten nærmer seg, og parallelt med at det jobbes med å få frem de første vaksinene mot corona, er det også stor aktivitet i mange selskaper og institusjoner for å finne enda bedre og enklere metoder til å oppdage smitten.

Målet er at små, dagligdagse og bærbare enheter skal bli utstyrt med sensorer som ved å måle temperatur og puls kan oppdage tegn på at brukeren er blitt smittet. Det finnes allerede tallrike bærbare enheter som sjekker helsedata, utfordringen er å være sikker på at de i tillegg kan bli i stand til å avsløre om brukeren også er utsatt for virus.

Finsk på fingeren

Smarttelefoner eller smarte armbånd er eksempler på hvilke enheter det kan bli snakk om, avanserte plaster er et annet alternativ, og smarte ringer løftes også frem som enkle verktøy i jakten på smittebærere.

En av disse smarte ringene er utviklet av det finske selskapet Oura Health. Den er i stand til å måle søvn, temperatur og puls, og ifølge Wall Street Journal er ringen allerede tatt i bruk for å oppdage om brukeren har symptomer på Covid-19. Forskere ved West Virginia University har kommet frem til at ringen kan oppdage noen Covid 19-symptomer tre dager før brukeren opplever andre symptomer.

Det finske selskapet snakker da også om at det kan bli aktuelt å utstyre ringen med funksjonalitet som varsler brukeren om mulige tegn på at han eller hun er blitt smittet.

I USA har Oura-ringen i tillegg blitt en del av NBA-sesongen, basketballsesongen som startet opp igjen i månedsskiftet juli/august. De siste par ukene har første del av en svært begrenset sesong funnet sted i Orlando. Sesongen skal være avsluttet allerede i midten av oktober.

NBA-ligaen kjøpte inn 2.000 smarte ringer for å overvåke spillernes helsetilstand under kampene i Florida. Hvis målingene fra ringen overskred visse grenser, har helsepersonell blitt varslet for å gjennomføre ytterligere tester.

NBA tester: Den amerikanske basketballigaen har kjøpt inn 2.000 Oura-ringer, som spillerne kunne bruke under den første delen av sesongen i Orlando, Florida. Foto: Ashley Landis

Plaster måler hostingen

Ringen er en av flere enheter som nå testes ut. Og det er strengt tatt ikke snakk om noe mer enn testing. Det har også vært helt frivillig for basketballspillerne å bruke ringen. Washington Post skriver at forskere nå i tillegg ser på hvilke muligheter som for eksempel Apple Watch og lignende enheter fra andre kjente produsenter som Fitbit og Garmin kan tilby.

Fitbit er markedslederen innenfor treningsarmbånd, og millioner av personer bruker allerede selskapets enheter på håndleddet. Selskapets konsernsjef James Park har uttalt at Fitbit jobber med teknologi som skal gi brukerne beskjed om å gå i karantene et par dager før personen merker de første symptomene.

Fitbit har også gjennomført en undersøkelse med 100.000 personer, der 900 er testet positive på virus. Resultatene fra denne testen vil bli brukt for å sjekke om selskapets enheter er i stand til å gi troverdige varslinger.

Garmin har også flere bærbare enheter som måler helsedata, og dette selskapet deltar også i flere undersøkelser der man ser på hvordan bærbare enheter kan brukes til sporing av Covid-19.

Hostefrekvensene skal være en god indikasjon på om brukeren er blitt smittet.

Cnet skriver også om et plaster som Northwestern University har utviklet. Dette skal festes i nakken på brukeren og der også måle temperatur og puls pluss bevegelser og lyder fra for eksempel hosting. Hostefrekvensene skal være en god indikasjon på om brukeren er blitt smittet. 

Enda mindre er den teknologien som tyske forskere bruker for å undersøke hvordan folk oppfører seg og beveger seg på en konsert. NRK skriver om hvordan de besøkende på en konsert med popstjernen Tim Bendzko i Leipzig Arena skal bli utstyrt med mikrochips for å se hvordan folk beveger seg mellom hverandre, og spesielt hvor nær de er andre mennesker.