I et smarthus kan alle elektroniske enheter styres digitalt, og de kan fjernstyres, via mobilnettet eller lokalnettet. Intin har i løpet av bare fem år etablert seg som en sentral aktør i dette markedet, med kunder som så langt i hovedsak har vært elektrikere og boligutviklere som får hjelp av Intin til å sette sammen komplette smarthus.
I et smarthus kan man fjernstyre varme og lys og få helt nye muligheter til å regulere strømforbruket. Man kan erstatte nøkkelen med digitale låser, slippe inn håndverkere bare ved å bruke en app, sjekke om vinduene er åpne ved hjelp av sensorer eller avsløre røyk før brannalarmen går. Intin beskriver seg selv som smarthusfabrikken, der de setter opp den intelligente bygningen i sine egne lokaler før lokale elektrikere og håndverkere sørger for at utstyret kommer på plass. Den største kunden er Forsvarsbygg, der nærmere 8.000 ansatteboliger blir utstyrt med låser som kan åpnes digitalt.
Men daglig leder Hugo Mølmesdal er også ute etter å finne mindre og mer spesialiserte nisjemarkeder. – Hva med personer eller bedrifter som driver med utleie av en rorbu, for å ta det som et eksempel?
Svaret på dette spørsmålet begynte Intin å jobbe med for et år siden, og nå er de første pilotkundene for Invite-løsningen på plass på Vestlandet. – Invite er en programvare for administrasjon av utleieboliger, forklarer Mølmesdal.
De ansatte slipper å reise ut til flyplassen eller utleieobjektet for å dele ut den fysiske nøkkelen. Hugo Mølmesdal, Intin
Får en kode eller app
– Det kan være langt mellom de enhetene som skal leies ut. I mange tilfeller er det ikke mulig å sette opp den samme løsningen som man har på et hotell, der man har et felles lås- og varmesystem, fortsetter Mølmesdal. – Men det er mye spennende teknologi som finnes innenfor smarthussegmentet, enkle løsninger som er mer tilgjengelige og kan styres via wifi eller lignende protokoller.
– Som egner seg for overnattingstilbud, alt fra rorbuer til leiligheter?
– Ja, med Invite har vi koblet oss opp mot bookingsystemer slik at kunden enkelt kan sjekke inn selv og umiddelbart få en tilbakemelding med en digital nøkkel. De får en kode eller en app og kan reise direkte til rorbua. De ansatte slipper å reise ut til flyplassen eller utleieobjektet for å dele ut den fysiske nøkkelen.
Med Invite kan Intins kunder også bli mer bærekraftige. – Dette er viktig for reiselivsbransjen, løsningen gir også kontroll over varmestyring og strømforbruk, sier Mølmesdal. – Systemet vet automatisk når gjestene kommer og justerer temperaturen avhengig av om utleieenheten er leid ut eller ikke. Når gjestene reiser, blir temperaturen redusert, og hvis det ikke kommer nye besøkende, går den i dvale. Det er ingen manuell fyring, alt skjer automatisk.
Sensorer avslører lekkasjer
Digital nøkkel og temperaturstyring er de første løsningene som ligger inne i Invite, men Intin jobber med å fylle opp med langt flere. Mølmesdal forteller at det til sammen er investert tolv millioner kroner i utviklingen av Invite. Han er selv tredje største aksjonær i selskapet, der det også er inne flere lokale investorer.