<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
God pris: Benjamin Ichinose vinsamling på 4000 flasker ble solgt for 22 millioner kroner Foto: Christies

Slik lykkes du som vininvestor

Er det mulig å tjene penger på vinsamlingen? Med stadig økende etterspørsel og stigende priser er det ingen grunn til tro at man ikke kan lykkes, men noen ting må man passe på. 

 I sommer ble en 3 liters flaske Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti 1970 solgt for 703.000 kroner i New York. Den legendariske vinen ble innkjøpt for ca. 5.500 kroner en gang på 1980-tallet av  megasamleren Benjamin Ichinose. Barna til den nå avdøde samleren fikk da med seg en avkastning på formidable 13.000 prosent. Verdens dyreste vin til nå gikk under hammeren hos Sotheby's i New York tilbake i 2018. Da ble en flaske Romanée-Conti fra 1945 solgt for hele 4,5 millioner – hele 17 ganger så mye som auksjonshuset hadde regnet med å få. Muligheten for å tjene på vinsamlingen er helt åpenbart til stede. 

Tenk konservativt

Skal man tjene penger på å kjøpe og selge vin, må man tenke konservativt. De aller fleste vinsamlere som Kapital er i kontakt med, er svært konservative i sine kjøp. Samlerne regner franske, tyske og italienske toppviner som de beste objektene for investeringer, og Bordeaux, Piemonte, Burgund og Champagne er vinene som de siste 30 årene har steget mest i verdi. Portvin og madeira er det alltid interesse for, men prisnivået er fremdeles svært lavt når man ser på hvilke årganger som finnes tilgjengelig kontra pris.

Ekspertens råd

Det er selvfølgelig mange veier til å lykkes, men vinansvarlig Noah May hos auksjonshuset Christie’s i London kom med følgende råd under en bakgrunnsamtale i fjor:

  •  Bygg opp en vinsamling som inneholder kjente vinområder med klassiske vinprodusenter.
  •  Ha vertikalsamlinger av samme vin, men av ulike årganger, som gir kjøper trygghet for at selger har troverdighet. 
  • Bestem deg for hvilken rullering vinsamlingen skal ha. De fleste samlere må selge litt og kjøpe mer for å skape et godt og stabilt rykte som vinsamler.

Som vi skal komme tilbake til, finnes det også falske viner, derfor er også troverdighet viktig i vinverdenen. 

Nye generasjoner

– Med stor drahjelp fra yngre generasjoner som ikke ser nødvendigheten av fysiske auksjoner, har verden blitt stadig “mindre”, forteller Noah May. 

I mange tiår var de dyre og sjeldne vinene forbeholdt dem som kunne dra til London eller Paris  for å overvære auksjoner hvor de virkelige store samlingene ble solgt. Den tid er definitivt forbi. I sommer gikk vinsamlingen til Benjamin Ichinose under hammeren hos auksjonshuset Christie’s’ nettauksjon i New York. Aldri tidligere i auksjonshusets historie har de oppnådd et slikt salg. Det kom inn bud fra hele 27 land, og hele 98 prosent av flaskene ble solgt, samtlige over verditakst. Laveste prisestimat for hele samlingen var på 821.270 dollar, men sluttsummen endte på rekordhøye 2,3 millioner dollar, som tilsvarer rundt 21 millioner norske kroner.

Dom Pérignon løfter enhver smaking. Foto: Dom Pérignon

Alt var billigere før

Den kjente forfatteren, vinjournalisten og Master of Wine Michel Broadbent regnes som pionér innen vinauksjonene gjennom å være vinansvarlig i auksjonshuset Christie’s i London på 60-tallet. Sett med dagens øyne var prisutviklingen svært moderat mellom hver gang vinene skiftet eier. Likevel begynte enkelte å bygge opp enorme samlinger på titusenvis av flasker hvor verdien mer eller mindre lå stille frem til begynnelsen av 80-tallet, hvor priskurven satte fart oppover.

Bollinger. Foto: Bollinger

Med poeng økte prisen

En av dem som har virkelig satt fart på den økonomiske utviklingen, var den amerikanske advokaten og vinkritikeren Robert Parker. Tidlig på 70-tallet etablerte han magasinet Wine Advocate. Et av hans sjakktrekk var å utvikle et 100-poengsystem for å bedømme vin. Han ble for mange vinentusiaster det Anders Celsius eller Gabriel Fahrenheit er når vi definerer temperaturer. Parkers poengsystem er fremdeles den mest brukte standarden for å bedømme vin.

Parker tok spesielt for seg de nye årgangene i Bordeaux for sine amerikanske lesere, og etter hvert som poengene ble gitt, steg prisene år for år. Effekten lot ikke vente på seg for dem som allerede hadde samlet vin i noen tiår. Auksjonsprisene til de mest prestisjefylte vinslottene i 1855-klassifikasjonene (den offisielle klassifikasjonen av Bordeaux-viner) steg, og utover 1980-/90-tallet ble vin mer og mer et investeringsobjekt – noe som aldri var formålet.

Vin skal drikkes

I forbindelse med et besøk hos Tenuta San Guido i Toscana, stedet hvor den legendariske vinen Sassicaia lages, stilte vi spørsmålet til eieren selv, Nicolò Incisa della Rocchetta.

– Hva synes du om de stadig økende prisene i annenhåndsmarkedet for Sassicaia? 

– Sassacia er laget for å drikkes, ikke for å støve ned på et lager, sier han kontant og nesten litt sint. – Oppdager vi at våre viner selges til spekulanter, avslutter vi allokeringen til importørene umiddelbart!

Sassacia er laget for å drikkes, ikke for å støve ned på et lager.
Nicolò Incisa della Rocchetta, eier av Tenuta San Guido

Hvordan får man tak i de eksklusive vinene

I korte trekk er det tre måter å få tak i de beste vinene på. Den enkleste måten er å følge med på Vinmonopolets ulike nyhetsslipp og sørge for at du er klar til å bestille når køen starter.  Det andre måten er å opprette dialogen med vinimportøren i Norge. Vinimportørene har i de fleste tilfeller allokeringslister hvor de kostbare vinene forfordeles blant deres beste kunder, men hentes ut via Vinmonopolet. Den siste og kanskje letteste måten er å by på vinene du vil ha på vinauksjoner, da er det til slutt bare lommeboken som avgjør utfallet. Skulle du derimot ha lyst på noen flasker fra le Domaine de la Romanée-Conti fra Burgund, er det andre regler. 

Å kjøpe Domaine de la Romanée-Conti er en delikat oppgave for importørene rundt omkring i verden. Tilbud og etterspørsel har gjort at priser har eksplodert, og stadig færre av flaskene som selges drikkes. DRC, som Domaine de la Romanée-Conti kalles av vinkjennere, er ikke lenger en vin som lages for å drikkes, men har i bunn og grunn blitt et investeringsobjekt. For å bøte på eskalerende priser og viner som aldri blir åpnet, har Domaine de la Romanée-Conti tatt noen grep. 

Benjamin Ichinose Foto: Christies

Hver flaske spores

Gjennom nummererte flasker er i praksis hver eneste flaske med DRC sporbar. De ønsker kontroll på importør og hvem den ble solgt til. Kjøper du en DRC på auksjon og ønsker å få verifisert flasken som en ekte Domaine de la Romanée-Conti, må både kjøper og selger identifiseres nøye. DRC ønsker å identifisere alle kjøp for å kunne spore opp og identifisere  spekulanter og falske flasker. Norge, hvor interessen er så stor at samlere ligger ukesvis i kø for å sikre seg noen flasker når Vinmonopolet slipper nye årganger, er også et av de få steder i verden hvor Domaine de la Romanée-Conti ikke kan spore flaskene til sluttforbruker.

. , 

Foto: Svein Vinofil Lindin

Vinsvindel satt i system

Indonesieren Rudy Kurniawan har fått æren av bli den som satte vinsvindel i system. Han soner for tiden en 10 års dom etter å ha svindlet samlere med titusenvis av flasker med sjelden årgangsvin som i praksis var laget hjemme på kjøkkenet hans. Dommen påla ham å betale 176 millioner kroner i erstatning til ofrene i svindelen. Indirekte kan man takke Rudy Kurniawan for mye av skepsisen til verdens mest kjente ikoniske eldre viner. Det reelle omfanget av svindelen er ikke kjent, da kjøpere av vinene helst ikke vil offentliggjøre sine kjøp i fare for å miste troverdigheten til sine egne samlinger. I vinverdenen er det en kjent oppfatning at Rudy Kurniawan trolig ikke kunne ha opptrådt alene.  

Skap troverdighet

Troverdighet er da også mye av nøkkelen når de beste samlerne handler. Som på alle andre auksjoner finnes det en fare for falske objekter, og det gjelder å bygge opp troverdighet som selger. Kapital stilte produktsjef Alexander Hojem hos vinimportøren Moestue Grape Selections noen spørsmål rundt temaet. Alexander Hojem er en av få i Norge som har stor kompetanse på fagfeltet.

– Hva er det beste rådet å gi for å unngå å kjøpe falsk vin?

– For å være helt sikker bør en kjøpe fra offisielle importører. Men er du på jakt etter eldre årganger, må du ut i annenhåndsmarkedet. Da er det best å kjøpe på auksjoner som selger vin direkte fra produsent – det er da helt garantert ekte flasker, og det gjenspeiles i skyhøye priser. Om ikke selgeren på auksjonen er produsenten selv, så ville jeg kun handlet hos auksjonshus som gjør en god “due diligence” i forbindelse med salget. Dette skrives det mye om på nettet, særlig wineberserkers.com har mye informasjon om hvem som er bra og hvem som ikke er like flinke.

Det gjenspeiles også i mengden dokumentasjon som er i katalogene. De store internasjonale auksjonshusene er også klar over at vinene de formidler er i det åpne markedet, og derfor vil bilder studeres nøye, samt flaskene fysisk besiktiges av profesjonelle konsulenter/vininteresserte.

Det er større usikkerhet knyttet til kjøp fra agenter eller mellommenn som ønsker å holde handelen utenfor det åpne markedet. De har gode unnskyldninger for hvorfor, men det er forbundet med et større risikomoment å kjøpe i et slikt marked.

– Er kontrollen hos auksjonshusene til å stole på?

– Ja og nei. Vinmonopolet har tett dialog med verdens fremste eksperter på å sjekke flasker og hvorvidt de er autentiske eller ei. Men jeg ville på generelt grunnlag styrt unna auksjonshus som selger ekstraordinære viner på auksjoner i Singapore eller Hong Kong. Gullstandarden i auksjonsbransjen er Hart Davis Hart i Chicago. De 15 år jeg har kjøpt på auksjoner, så har jeg aldri hatt en dårlig flaske derifra, forteller Hojem.

– Er det en sannsynlighet for at det omsettes eller har blitt solgt falsk vin i Norge?

– Ja. Det har vært og er antageligvis fortsatt enkelte flasker i Norge som er kjøpt hos agenter i utlandet, og antageligvis har de som har åpnet disse innsett at de ikke skal kjøpe derifra igjen. Om vinene er videresolgt eller ikke til neste uvitende mann eller kvinne, er vanskelig å vite.

Som Stephen Mould hos Sotheby’s sier: Hvilken vinsamler med vin for 1 m GBP har ikke en eneste kvittering eller konkret informasjon om opprinnelse? Kun de som har noe å skjule.

Økende salg på vinauksjoner

Seriøse vinsamlere kjøper og selger på auksjon, etter lovendringen i 2013 som åpnet for å få vurdert og solgt vin via Vinmonopolets egne auksjoner. Noe som åpnet for at flere private kunne få verifisert og solgt vinsamlinger på tryggere måte. Auksjonene blir gjennomført i samarbeid med auksjonshuset Blomqvist, og interessen har de senere årene økt kraftig. Anbudet til Blomqvist ble nylig utvidet til å gjelde til 2022. I 2019 ble det ifølge kategorisjef Trond Erling Pettersen på Vinmonopolet auksjonert bort vin for totalt 13,5 millioner kroner, en oppgang på 15 prosent fra 2018. Til nå er det gjennomført 35 auksjoner, og over 72.000 flasker har blitt solgt siden 2013. Vinauksjonene til Blomqvist kan vise til et totalsalg på 87,5 millioner kroner. De dyreste flaskene omsatt er to flasker med Domaine de la Romanée-Conti årgang 1998 og 2012 til henholdvis 130.000 kroner og 110.000 kroner.

Vinområdene du skal satse på 

Varenr: 6446001
Pereira d’Oliveiras Bastardo 1927

Madeira er vinen som aldri blir dårlig. 1927-årgang til knappe 6.000 kroner viser at kvaliteten er skyhøy og prisene altfor lave. Som portvin er Madeira en historisk vinstil som trenger tilvenning å smake, men for samlere internasjonalt begynner prisene å stige, da tilgangen på slike gamle viner avtar.
Pris: 5 824 kr (V Skøyen) Poeng: 98
Importør: Symposium Wines AS

Varenr: 11206301
Quinta do Noval Vintage 2017
Portvin er definitivt underpriset i forhold til pris og kvalitet. Vinstilen har et historisk sus over seg, og enhver vinsamling bør ha et klassisk utvalg. Sammen med Madeira er årgangsportvin svært lagringsdyktig, men forvent ikke den største prisutvikling. Gode produsenter er Nierpoort, Grahams, Noval og Kopke.
Pris: 799 kr (bestilling) Poeng: 95
Importør: Vinarius

Varenr: 1731501
Ch. Haut Brion 2011
De klassiske toppslottene i Bordeaux har stagnert litt i pris, men prisutviklingen er stigende i et overopphetet marked. På få andre vinområder i verden er det viktigere å skaffe seg troverdighet som kjøper og selger. Det er ikke umulig å skaffe seg viner, men forvent at det koster. Kjøp viner fra 1855-klassifikasjonen.
Pris: 3 999,90 kr (bestilling) Poeng: 95
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 11535501
Angerville Volnay 1er Cru Clos des Ducs 2017
Burgund tar et langt liv å bli kjent med og tømmer lommeboken fort. Ingen andre vinområder har hatt en slik prisutvikling og etterspørsel. Med Domaine de la Romanée-Conti som en hellig gral er det bare å finne frem kartet, lommeboken og gi seg i kast med å skaffe seg kunnskap, allokeringer og kjøpe for det man kan. Om 10 år er dagens priser garantert lave.
Pris: 1.480,10 kr (bestilling) Poeng: 92
Importør: Moestue Grape Selections

Varenr: 354501
Krug Grande Cuvée 168 edition
Få viner klinger bedre fra Champagne enn luksuschampagnen Krug. Det er alltid etterspørsel etter gamle årganger på auksjoner, og Krug har i mange tiår oppnådd gode, men rettferdige priser både overfor kjøper og selger. Fra vår side et definivt førstevalg. Prøv også å få tak i magnumutgaver. Andre produsenter som er verdt å samle på er Pol Roger Winston Churchill, Philipponnat Clos des Goisses, Palmer Grands Terroirs og Salon Le Mesnil Blanc de Blancs
Pris: 1.799,90 kr (bestilling) Poeng: 94
Importør: Moët Hennessy Norge

Varenr: 10499901
Roagna Barbaresco Pajè Vecchie Viti 2014
Piemonte er generelt underpriset i forhold til kvaliteten og lagringspotensialet vinene har. Sats på røde viner fra Conterno, Gaja, Bruno Giacosa, Cappellano og kanskje den beste av dem alle, Luca Roagna. Fra 2010 har hans viner gått i taket med kvalitet, men henger ennå etter på pris.
Pris: 1.699,90 kr (bestilling) Poeng: 95
Importør: Unico Real Wines

Vin