<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Vårlige bobler fra Champagne Foto: Comite Champagne

Vårlige favorittbobler

Verden er i ferd med å bli gjenåpnet, og det er snart tid for å feire med bobler i glasset. Engelsk musserende, tysk sekt og pét nat imponerer.

Det kan virke som om pandemien er i ferd med å komme under kontroll, R-tallet er under 1 og statsministeren har lansert sin gjenåpningsplan. Hvis alt går etter “planen” kan vi snart oppleve feststemning á la det glade 20-tall eller frihetsrusen etter 2. verdenskrig.

Geir Gjerdrum har skrevet boken Champagne vinen bak glamourena Foto: aschehoug

Uansett er både hestehov, hvitveis og blåveis allerede i ferd med å dukke opp i grøftekantene, etter den kaldeste vinteren siden 2010 og kanskje den mest dystre siden 2. verdenskrig. Og et nesten like sikkert vårtegn som at trekkfuglene vender tilbake, er at lysten på bobler melder seg. Sjelden har vel vi i vår generasjon hatt mer å feire enn etter en pandemi på retrett? 

 – Mitt personlige løfte post pandemien er å drikke Champagne til absolutt alt i en uke, sier Geir Gjerdrum, forfatteren av champagneboken Vinen bak glamouren.  

Gjerdrum er klar på at folk bør utforske mer vinøse og konsentrerte champagner fremfor de sukkersure standardchampagnene.

Mitt personlige løfte post pandemi er å drikke Champagne til absolutt alt i en uke.
Geir Gjerdrum, forfatter

Været bestemmer

Salget fra Vinmonopolet kan til en viss grad si like mye om været som Yr.no. Vær generelt, og temperatur spesielt, er svært avgjørende for hvilke viner vi nordmenn kjøper. Jo høyere temperaturer, desto større andel salg av lettere og lysere vinstiler som hvitvin, rosévin og musserende. Med andre ord, når våren kommer eksploderer salget i takt med gradestokken ute.

Tall fra Vinmonopolet viser at den italienske musserende vinen prosecco står litt sterkere når det blir vår og sommer, mens fransk og spansk musserende vin står sterkere i høst- og vintermånedene. Markedsandelen for prosecco går fra rundt 40 prosent om vinteren til opp mot 50 prosent i juni og juli.

– Hvordan årets sesong vil se ut, kommer nok an på tiltak og smittenivå, forteller produktsjef Trond Erling Pettersen hos Vinmonopolet. Han forventer en lignende utvikling i år: – Om det skulle bli en mulighet for økt sosialisering utover sommeren, er min spådom at prosecco vil ha en minst like høy markedsandel som i fjor.

Vårlige favoritter

Utvalget av musserende viner på Vinmonopolet teller 2.062 produktlinjer i skrivende stund. Det plasserer Norge i en gullalder med et gigantisk utvalg ingen andre land vi kan sammenligne oss med kan matche. Selv om 1.159 av vinene er Champagne, viser salgstrender at nordmenn er på søken etter andre musserende viner, i hvert fall er vi åpne for å prøve nye smaker. Engelsk musserende, tysk sekt og pét nat er gode eksempler på hva som vokser frem. Selv musserende viner fra Canada er dukket opp i hyllene på Vinmonopolet.

Lettdrikkelige pét nat, også kjent som pétillant naturel – vin tappet på flasker før den er gjæret ferdig, er en våre favoritter. Ikke det at vi misliker Champagne, men pét nat-stilen er kort og godt en bløtere vin med mindre alkohol og bobler. Den store forskjellen mellom champagnemetoden og pét nat har med tilsetning av sukker å gjøre.  I en flaske med pét nat får vinen boblene uten tilsetning av sukker og gjær, og den får dermed to-tre bar med kullsyre. Til sammenligning får Champagne sukker og gjær tilsatt for å sette i gang annengangsgjæringen, og den får dermed opp mot syv bar med kullsyre. De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner som er ypperlige til mat på grunn av sin iboende syrlighet.  

Tysk sekt imponerer verden

En annen favoritt som seiler opp er tyske musserende viner laget av druen Spätburgunder. Et druenavn som blir lettere å huske når man vet at det er det tyske navnet på druen Pinot Noir som brukes i Champagne. Tyskere er ikke ukjent med å lage musserende vin. Første tyske musserende vin ble laget i 1826, og ble ofte kalt champagne i historiske dokumenter. Versaillestraktaten i 1919 satte en effektiv stopper for bruk av dette navnet, og etter forbudet ble sekt valgt som det offisielle uttrykket for tysk musserende vin. Selv om den fremdeles lages med samme metode som i Champagne, er prisene inntil videre lave i forhold til kvaliteten som leveres. Vi trekker gjerne frem produsentene Braunewell, Griesel og Krack når vi snakker om musserende viner i verdensklasse fra Tyskland.

Den “nye” vinen fra England

Vi kommer heller ikke unna den fantastiske utviklingen som engelsk musserende vin har hatt i Norge. Faktisk er Norge blitt det største eksportlandet for engelsk musserende vin i verden. Norske vinimportører har fulgt opp interessen fra nordmenn, og selv ikke det sentrale London, med de beste vinbutikkene på rekke og rad, kan skilte med 59 varelinjer hvor produsenter som Nye Timber, Hattingley, Ridgeview og Gusbourne står frem som de beste. Dagens interesse står i skarp kontrast til situasjonen for bare ti år siden. I 2011 var engelsk musserende nærmest for en kuriositet å regne, med et salg på 38 flasker på Vinmonopolet.

Champagne utfordres: Nye vinland får sin sjanse når kvalitetschampagne blir dyrere og mindre tilgjengelig. Foto: Svein Lindin

Alt er ikke bare Champagne

Tidligere kunne man bruke Champagne som et referansepunktet for kvalitet, men det slår oss at kvaliteten fra andre vinområder rett og slett er blitt svært god, om ikke bedre, de ti siste årene. Tyskland og England leder an, men også Østerrike og Sør-Afrika melder seg på med svært habile bobler. Tar man det ned på et enkelt nivå, handler alt om hvordan boblene blir til. Metodene for å bringe bobler i flasker deles inn i brusmetoden, tankmetoden, den klassiske champagnemetoden og pét nat. Kort fortalt kan brus og tankmetoden tildeles volumselgerne som prosecco og cava, men champagne og pét nat-metoden stort sett er håndverksprodukter.

Musserende vin øker

Med tilnærmet full stopp i grensehandel og taxfreesalg, samt betydelig redusert skjenking på cafeer og restauranter, opplevde Vinmonopolet en historisk vekst i 2020. Totalt kom fjorårets salg opp i 115,5 millioner liter, en økning på 40 prosent fra 2019. Det ble solgt nærmere syv millioner liter musserende vin i 2020, hvorav prosecco sto for nærmere tre millioner liter. Prosecco holder som nevnt stand, men crémant, som er franske mousserende viner fra andre distrikter enn Champagne, øker i større grad med en volumøkning på 44. Til sammenligning har cava hatt en 15 prosents økning. Nye trender som tyske og engelske bobler har aller størst vekst, med henholdsvis 87 og 204 prosent. I tillegg kommer de sør-afrikanske som økte med 157 prosent i 2020.

Champagnepolet ligger på Frogner

Totalt ble det solgt over 500.000 liter Champagne i 2020. Tallene viser også en stor forskjell i hvor musserende vin blir kjøpt. “Champagnepolet" fremfor noe ligger på Frogner i Oslo. Frogner-polet selger mest musserende vin ut fra størrelsen på butikken, og ligger godt over snittet for landet i andel musserende vin. Tar vi for oss den verdenskjente champagne-produsenten Krug Grande Cuvée Brut, selges den mest på Vinmonopolets utsalg på CC Vest, Aker Brygge og Skøyen, alle på Oslos vestkant.

Anbefalte bobler i vår

Varenr: 7684401
Gusbourne Blanc de Blanc 2013
Middels gul farge. Grønt eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Små bobler. Sublim, fruktdrevet med lang ettersmak. Konsentrert stil. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif, ost.
Pris: 476 kr (bestilling)
Poeng: 88
Importør: Strøm

Varenr: 354501
Krug Grande Cuvée, Brut 2019 168 editon
Middels gyllen farge. Syrlig, markert, Nystekt toast/brioche, sitrus og mineraler på duft. Konsentrert og særegen smak av toast, sitrus og mineraler. Lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 1.830 kr (bestilling)
Poeng: 93
Importør: Moët Hennessy Norge

Varenr: 3872101
Hattingley Valley Rosé 2017
Lys lakserosa farge. Små bobler. Modne røde epler, blomster toner og mineraler på duft og smak. Konsentrert lang ettersmak med delikat avslutning.
Pris: 350 kr (basisutvalget)
Poeng: 89
Importør: Winemarket

Varenr: 10844801
Fleury Blanc de Noirs Brut
Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, sitrus og mineraler på duft og smak. Konsentrert. Markant syrlighet og god lengde. Passer til: Skalldyr, aperitif.
Pris: 450 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: NON DOS

Varenr: 11664301
Krack Freundeskreis Grande Cuvée Brut Nature 2017
Lys grønngul farge. Små bobler. Eple og moden gul frukt på duft og smak. Rik fruktdrevet ettersmak med balansert syrlighet og lang konsentrert mineralsk utgang.
Passer til: Fisk, skalldyr, aperitif.
Pris: 440 kr (bestilling)
Poeng: 89
Importør: T&T Wine

Varenr: 11664505
Griesel Blanc de Noirs Brut Tradition 2017
Lys grønngul farge. Små bobler. Gult eple, sitrus og kjeks på duft og smak. Moden fruktdrevet ettersmak med markert syrlighet og lang ettersmak. Passer til: Fisk, skalldyr.
Pris: 626 kr (bestilling)
Poeng: 91
Importør: T&T Wine

Vin