<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kandidater NM for vinkelnere 2021: Roberto González Contento – Konow, Isabelle Zappala – Park 29, Aleksander Iversen – Brasserie Coucou, Alexandra Åberg – Brasserie blanche, Reidar R. R. Johansen – Vossevangen Park Hotel, Robert Russel Rosales Johansen – Vossevangen Park Hotel, Nikolai Haram Svorte – Speilsalen, Britannia Hotel, Henrik Dahl Jahnsen – Speilsalen, Britannia Hotel, Sander Johnsson – Re-Naa, Sebastian Bremer – St.LarsJacob Kiel – Vinmonopolet Foto: Svein Lindin

Henrik Dahl Jahnsen er Norges beste vinkelner

Henrik Dahl Jahnsen fra Britannia Hotel vant for femte gang 

Henrik Dahl Jahnsen gikk av med en soleklar seier som årets beste vinkelner. På andreplass kom Sander Johnsson fra Re-Naa og på fortjent tredjeplass kom Nikolai Haram Svorte fra Britannia Hotel.  Henrik Dahl Jahnsen ble historisk med sin femte seier som Norge beste vinkelner. En rekord det står respekt av ifølge hoveddommer Merete Bø.

For første gang i Trondheim

Norges beste vinkelner Henrik Dahl Jahnsen Foto: Norsk Vinkelnerforening

I et år hvor de fleste av landets vinkelnere har vært permittert har årets konkurranse fått en spesiell plass forteller president i Norsk Vinkelnerforening Liora Levi til Kapital. For første gang ble konkurransen avholdt i herskapelige omgivelser i Frimurerlogen storsal i Trondheim. Konkurransen ble sendt digitalt, men alle elleve deltakere hadde tatt turen til Trondheim for å brynes for hvem som er den beste vinkelneren i Norge i 2021.

Norgesmesterskapet for vinkelnere og Junior Wine Awards har utviklet seg til å bli årets høydepunkt i vinbransjen og nivået blant deltagere hever seg fra år til år forteller årets hoveddommer Merete Bø til Kapital. Fjorårets vinner Francesco Marzola fra Park Hotel og Simon Zimmermann fra Happolati avsto i årets Norgesmesterskap da de konsentrerte seg om uttaket til europamesterskapet og verdensmesterskapet i 2022.

Kandidater NM for vinkelnere 2021: Roberto González Contento – Konow, Isabelle Zappala – Park 29, Aleksander Iversen – Brasserie Coucou, Alexandra Åberg – Brasserie blanche, Reidar R. R. Johansen – Vossevangen Park Hotel, Robert Russel Rosales Johansen – Vossevangen Park Hotel, Nikolai Haram Svorte – Speilsalen, Britannia Hotel, Henrik Dahl Jahnsen – Speilsalen, Britannia Hotel, Sander Johnsson – Re-Naa, Sebastian Bremer – St.LarsJacob Kiel – Vinmonopolet Foto: Svein Lindin

To dager med konkurranse

Konkurransen startet allerede tidligere i uken i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger da deltakere måtte kjempe seg gjennom en hard kvartfinale som besto av teoriprøve på 60 spørsmål i tillegg til skriftlig blindsmaking av tre viner.

Deltakerne i semifinalen var Roberto González Contento fra Konow i Bergen, Sander Johnsson fra Re-Naa i Stavanger og tvillingene Reidar R. R. Johansen og Robert Russel Rosales Johansen, begge fra Vossevangen Park Hotel. Fra arrangørbyen Trondheim og Britannia Hotel deltok Nikolai Haram Svorte og Henrik Dahl Jahnsen.

Deltagere i Trondheim

 • Roberto González Contento – Konow
 • Isabelle Zappala – Park 29
 • Aleksander Iversen – Brasserie Coucou
 • Alexandra Åberg – Brasserie blanche
 • Reidar R. R. Johansen – Vossevangen Park Hotel
 • Robert Russel Rosales Johansen – Vossevangen Park Hotel
 • Nikolai Haram Svorte – Speilsalen, Britannia Hotel
 • Henrik Dahl Jahnsen – Speilsalen, Britannia Hotel
 • Sander Johnsson – Re-Naa
 • Sebastian Bremer – St.Lars
 • Jacob Kiel – Vinmonopolet

I semifinalen i Trondheim måtte deltagerne først gjennom en teoriprøve på 35 vinspørsmål som skulle besvares på 35 minutter. Deretter fulgte en skriftlig blindsmaking på to viner før deltakerne skulle sette viner til en ostemeny på under syv minutt.

Les mer er rådet

Etter en nervepirrende semifinale sto Nikolai Haram Svorte og Henrik Dahl Jahnsen fra Britannia Hotel og Sander Johnsson fra Re-Naa igjen som finalister. Hoveddommer Merete Bø forteller at finalistene er flinke, men at de har noen sterke kandidater bak seg. Poengsummene til de andre semifinalistene var tett på forteller Merete Bø. Kun 88 poeng skilte fjerdeplassen fra toppen under semifinalistene, så rådet fra Merete Bø var at alle deltagere må lese mer om de vil være sikker på å komme i finalen neste år.

I finalen måtte deltakerne hver for seg utføre tre ulike oppgaver på scenen i det som skal minne om en naturlig servicesituasjon i restaurant. Det var dekantering av vin samt sette engelske viner til 4-retters meny, De hadde også to fellesmomenter der de gikk gjennom en quiz og serverte champagne.

Thorstein Solheim Taklo fra Bergen vant Junior Wine Awards

Vinner 2021 Junior Wine Awards: Thorstein Solheim Taklo Foto: Svein Lindin

Vinneren Thorstein Solheim Taklo jobber til daglig på Bjerck Restaurant & Bar i Bergen. På andreplass i årets Junior Wine Awards kom Josias Suul Andersskog fra Britannia Hotel og på en hederlig tredjeplass kom Tor Espen Ovesen, også han fra Britannia Hotel.

Junior Wine Awards er konkurransen for unge vinkelnere eller vinkelnerstudenter hvor øvre aldersgrense er 25 år. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

Deltagerne i årets Junior Wine Awards var Thorstein Solheim Taklo fra Bjerck Restaurant & Bar i Bergen, Tor Espen Ovesen og Josias Suul Andersskog fra Britannia Hotel i Trondheim

Tre deltakere prøvde seg i årets konkurranse som startet med en innledende runde med en teorioppgave med 35 spørsmål og blindsmaking av to viner. Det fortsatte med to praktiske elementer som besto av gjenkjennelse av tre ulike drikker hvor opprinnelse og råvare skulle navngies. Neste oppgave var å dekantere en rødvin på tid, en øvelse som kan se enkel ut , men hvor små detaljer kan velte hele opptreden til kandidaten.

Kandidater Junior Wine Awards Tor Espen Ovesen – Britannia Hotel, Josias Suul Andersskog – Britannia Hotel, Thorstein Solheim Taklo – Bjerck Restaurant & Bar, Bergen Foto: Svein Lindin

Vin