<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
arger i vin: Fargen gir en indikasjon på hvilken vinstil vinen har. Foto: Riedel

Hvilken vinstil foretrekker du?

Vinmonopolet har et gigantisk utvalg av viner. Denne oversikten over de ti ulike vinstilene som finnes vil gi deg en nyttig pekepinn på hva du bør kjøpe. 

Alle har sin egen stil, men hvilken vinstil foretrekker du?  Kapital presenterer ti ulike viner som kan hjelpe deg med å finne svar på dette spørsmålet. 

Smak stilmessig

For noen år siden lanserte Vinmonopolet et smart, om ikke genialt, system for å inndele alle vinene i ti ulike vinstiler, fem for røde viner og fem for hvite.  De ti ulike vinstilene spenner fra kategorier som “lett og frisk”, “saftig og frisk”, “fet og floral” til “krydret og sødmefull” og “utviklet og nyansert”. På nettsidene til polet kan man sortere vinene i disse kategoriene, og på polet står vinens kategori på hyllekanten.    

Leder for fagkommunikasjon i Vinmonopolet, Tom R. Tyrihjell, forteller til Kapital at vinstilene settes automatisk ut fra kriterier og data som Vinmonopolet har om druetyper, årganger og geografi. Kombinert med analytiske data som sukker, alkohol og klokkeverdiene som også finnes på hyllekantene på Vinmonopolet, defineres vinstilen. Inndelingen er ikke perfekt, men den ivaretar de grunnleggende elementene som viser hvor forskjellige vinene kan være. Søte viner med over 45 gr/l  sukker er utelatt, men systemet fungerer som en retningsviser når man orienterer seg mellom ulike røde og hvite viner.

22.300 viner å velge mellom

Kanskje årets sommer er den perfekte anledningen til å teste ut de ulike vinstiler som gjør det lettere å orientere seg i polets gigantiske utvalg på over 22.300 viner? Tar man utgangspunkt i  systemet med vinstiler, kan man med enkelthet forbedre egne smakspreferanser og ikke minst finne nye preferanser på smak etter hva man definerer som god vin selv. 

Vi tar utgangspunkt i at alle kjenner og umiddelbart forstår om en vin er meget god eller mindre god. Et tips kan være å ha en flaske med hvitvinen Wine Cup Chardonnay og rødvinen Falling Feather tilgjengelig når man prøver en ny vin. Wine Cup Chardonnay og Falling Feather gir en ypperlig referanse på hva vi definerer som uakseptabel vin når vi definerer kvalitet etter poeng.   

Fyldig og fast fra Sicilia

En av de fem vinstilene for rødvin er “fyldig og fast”. Et godt eksempel på en slik rødvin er vinene fra Arianna Occhipinti på Sicilia. Hennes grensesprengende viner har gjort henne til rikskjendis, og hun har blitt den ikoniske representanten for den nye generasjonen av vinmakere i Italia. Hun studerte sammen med blant andre Luca Roagna, og laget en stor kontrovers på universitetet rundt temaet spontangjæring. Vinmakingen hennes er klassisk naturlig: økologiske vinmarker, ingen kloner, spontangjæring, bruk av hele klaser, lang skallmaserasjon, ingen svovel før tapping, og alle vinene er ufiltrerte. 

Få vinområder i verden kan vise til en slik kvalitetsendring som Sicilia har opplevd de siste 20 årene. De rustikke og lettere oksiderte vinene som var med på å løfte frem økonomien i etterkrigstiden, er borte fra markedet på den frodige øya, som i sin tid fungerte som et matfat for Romas geistlige. Den fantastiske utvikling av kvaliteten siden 2000-tallet har i dag gitt Sicilia et renommé som et av verdens beste vinområder. I dag finner man her et bredt spekter av elegante og fruktdrevne viner med iboende syrlighet, og ikke minst en stedegen smak.

Salget eksploderer

I perioden januar til mai i år økte salg av rødvin og hvitvin med 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor . Salget av musserende økte med 29 prosent, mens Vinmonopolets totalsalg økte med 19 prosent. Regnet i liter økte salget fra 39,3 millioner liter til 47,2 millioner liter. Selv om salgstallene ikke er helt sammenlignbare med fjorårets på grunn av forskjellig plassering av langhelger og pinse, er tallene en klar indikasjon på at Vinmonopolets salg vil flate ut med gjenåpningen av samfunnet.  

– I takt med at aktivitet som grensehandel, uteliv og feriereiser utenlands gjenopptas, vil vi se en utflatning og etter hvert nedgang i Vinmonopolets salg, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

Drikker etter været

Det er som å slå på en bryter for oss nordmenn. Straks solen titter frem og temperaturen øker, ser Vinmonopolet en markant økning i salget av hvitvin, rosévin og musserende. Salget avslører også at vi nordmenn er vanedyr når det gjelder innkjøp. Vi kjøper gjerne forskjellige viner, men helst innenfor samme vinområde og til dels prisnivå. På sensommeren slår bryteren over på lettere rødviner før fyldige, kraftige rødviner gjør et salgshopp når høsten setter inn.

Hva om noen velger for deg? 

Hvis du ikke ønsker å velge vinstil selv, minner vi om vårt eget ambiøse nettsted  Vinify.no. Unikt for dette nettstedet er at vinene blir ratet av en rekke av Norges beste vineksperter, i tillegg til at brukerne kan legge igjen sine egne anmeldelser. Totalt vil dette gi den beste tilgjengelige vurderingen av alle vinene som er tilgjengelig i Norge.

Poengskalaen i Kapital, Finansavisen og Vinify

Poengskalaen i Kapital, Finansavisen og Vinify er en versjon av 100 poeng-skalaen utviklet av Robert Parker.

  • 96–100: Spektakulær
  • 93–95: Eksepsjonell
  • 90–92: Strålende
  • 87–89: Meget god
  • 84–86: God
  • 80–83: Gjennomsnittlig
  • 70–79: Akseptabel
  • 60–69: Dårlig
  • 50–59: Uakseptabel

Den nederste delen av skalaen (dårlig/uakseptabel) beskriver viner som sjelden blir tilgjengelig på Vinmonopolet, selv i laveste prisklasse. Robert Parker beskriver vin fra 70 til 79 poeng som “gjennomsnittlig”.  Vi har løftet dette til et mer realistisk nivå på 80–83 poeng, og beskriver heller 70–79 poeng som “akseptabel”. Fra 84 poeng og oppover er derimot skalaene mer eller mindre like.

www.vinify.no

Hvitvinstiler

Lett og frisk
Vin med god friskhet, middels med fylde og alkohol. Vinen smaker gjerne av eple, pære, sitron, lime og urter. 

Druer/vin: Petit Chablis, Vinho Verde, Muscadet, Aligotè.

Passer til: Reker, blåskjell, salater, lette vegetarretter og hvit geitost.

Kapitals vinanbefaling: Southern Right Sauvignon Blanc 2019
Lys gulgrønn farge. Urter, sitrus og stikkelsbær på duft og smak. Markert syrlighet og fruktdrevet stil med lang ettersmak og god konsentrasjon.

Pris: 196 kr (bestilling) 

Poeng: 88
Importør: Excellars.

Varenr: 527501

Saftig og frisk
Vin med god friskhet og smak av sitrus og moden frukt som aprikos, gult eple, gul plomme. De har ofte innslag av urter og blomst. 

Druer/vin: Soave, Chenin Blanc, Marsanne, Albarino. 

Passer til: Hvit fisk, kylling, svin og ost av typen brie.

Kapitals vinanbefaling: Schäfer-Fröhlich Nahe Riesling Trocken 2017
Lys grønngul farge. Gult eple. Mineraler og sitrus på duft og smak. Konsentrert velbalansert syrlighet trekker opp. Lang ettersmak.

 Pris: 215 kr (bestilling) 

Poeng: 89
Importør: Moestue Grape Selections. 

Varenr: 9735301

Fet og floral
Vin med mye smak og aroma. De har ofte mye fylde, og kan være litt oljeaktige i munnen, som olivenolje. Vinene smaker eller lukter av syrin, pasjonsfrukt, roder, litchi og annet blomsteraktig eller tropisk. 

Druer/vin: Viognier, Muscat, Gewurztraminer. 

Passer til: Asiatisk, salater, gravlaks, pasta, sushi og hvit geitost.

Kapitals vinanbefaling: M. Chapoutier Les Meysonniers Blanc 2018
Lys gulgrønn farge. Aromatisk, krydder og modent gult eple på duft og smak. Rik fedmet stil med melne epler, urter og krydder i ettersmaken.

Pris: 260 kr (bestilling) 

Poeng: 87
Importør: Signature Wines 

Varenr: 7641001

Krydret og fruktig
Vin som smaker av gult eple, sitrus, ananas, gul melon og krydder. Vinene har ofte innslag av urter, smør, sopp og ost. De har god fylde og moderat med syre. 

Druer/ vin: Burgund, Chardonnay, Semillion.

Passer til: Fisk, kylling, svin, fiskesupper og guloster som gruyère og taleggio.

Kapitals vinanbefaling: Pascal Clement Meursault 2016
Middels gyllen farge. Fruktig aromabilde med mineraler, gult eple og sitrus på duft. Konsentrert og flott vin med smørtoner og flott fedme i ettersmaken.

Pris: 570 kr (bestilling) 

Poeng: 90

Importør: Winemoods

Utviklet og nyansert 
Vin som er lagret eller som har et nyansert smaksbilde allerede som ung. Her finner du smaker av tørket eple, sopp, nøtter, beiset treverk, honning, høstløv og ofte mye mer. 

Druer/ vin: Vin som er 6–10 år eller eldre. 

Passer til: Vilt, supper, retter med sopp og gode sauser, samt vellagret ost og skinke.  

Kapitals vinanbefaling: Dom. de Chevalier Grand Cru Classe De Graves 2014
Lys grønngul farge. Konsentrert og rik på smak. Urter, sitrus og nesle på duft, med smak av gul frukt, sitrus og mineraler. Lang ettersmak. Bør dekanteres.

Pris: 987 kr 

Poeng: 92
Importør: Vinhuset Nofra 

Varenr: 10519301

Rødvinstiler

Frisk og fruktig
Lette til middels fyldige viner som smaker av røde bær som bringebær, kirsebær og jordbær. De kan også ha innslag av urter og blomster. Dette er leskende viner med god friskhet. 

Druer/vin: Pinot Noir, Barbera, Zweigeit.

Passer til: Pasta, pizza, tapas, fisk, kylling, hvit geitost og brie.

Kapitals vinanbefaling: Diego Morra Barbera d'Alba 2018
Middels blålilla farge. Fruktig aromabilde med modent kirsebær, lakris og mandel på duft og smak. Fruktdrevet med flott syrlighet og balanserte tanniner.

Pris: 295 kr (bestilling) 

Poeng: 88
Importør: Mantenere

Fast og fruktig

Vin som smaker av morell, solbær, oliven og rød paprika. Vinene er middels fyldige, de har moderat med alkohol og en viss fasthet. 

Druer/vin: Cabernet Sauvignon, Dolcetto, Sangiovese. 

Passer til: Biff, lam, kalv og ost som brie og ridder.

Kapitals vinanbefaling: Avignonesi La Banditella Vino Nobile di Montepulciano 2016
Middels rød farge. Kirsebær, krydder, urter og konsentrert anslag med mørke bær, sursøtt syrlighet og lang ettersmak.

Pris: 499,90 kr (bestilling) 

Poeng: 89
Importør: Autentico 

Varenr: 12343201

Fyldig og saftig
Dette er fyldige viner med mye smak. Her finner du blåbær, bjørnebær og krekling. De kan ha innslag av mynte og pepper, røyk og lakris. 

Druer/vin: Argentina,  Malbec, Australia, Syrah, Grenache.

Passer til: Vilt, gryteretter på kjøtt, biff og retter med sopp.

Kapitals vinanbefaling: Occhipinti SP 68 Nero d'Avola e Frappato 2020
Lys blålilla farge. Komplekst aromabilde. Urter, mørke bær og kirsebær på duft og smak. Saftig fruktighet og lang syrlig ettersmak.

Pris: 260 kr (basis) 

Poeng: 88
Importør: Unico Real Wines

 Varenr: 5873201

Krydret og sødmefull
Vin med sødmefull frukt, mørke bær med innslag av svisker, fiken og rosin, sjokolade og krydder. Vinene har mye fylde. 

Druer/ vin: Zinfandel, Amarone, Rioja reserva, Priorat.  

Passer til: Lam, biff, gryteretter, bacalao og blåmuggost.

Kapitals vinanbefaling: Pieropan Amarone della Valpolicella Classico 2015
Middels rød farge. Plomme, sursøtt kirsebær og tørket frukt på duft. Konsentrert og elegant Amarone. Lang ettersmak.

Pris: 500 kr (bestilling) 

Poeng: 89
Importør: Winetailor  

Varenr: 9752601

Utviklet og nyansert
Vin som er lagret eller allerede som ung har smaker som minner om høst, steinsopp, skinke, nøtter og kjøttkraft. Vinene er ikke alltid kraftige på smak, men har mange smaker. 

Druer/vin: Vin med alder fra Piemonte, Bordeaux og Burgund.  

Passer til: Vilt, and, risotto, skinke, soppretter og lagrede oster.

Kapitals vinanbefaling: Ch. Musar 2003
Lys rød farge med brunlig kant. Ceder, krydder, sopp og røde bær på duft og smak. Moden velutviklet vin med lang ettersmak.

Pris: 580 kr (basis) 

Poeng: 90
Importør: Autentico

Varenr: 3510601

Vin