<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

De beste vinene fra nyhetsslippet Tyskland og Chablis

Sjelden blir så mye god vin lansert på samme dag i Norge

Nyhetsslippet 2 juni: 26.000 viner kjøpt inn, samtllige av hoy kvaliet eller bedre Svein Lindin
Vin

Hør på podcasten om nyhetsslippet Svein og Jon Trygve har en gjennom gang av de gode kjøpene  + et spesielt godt tips som er tilgjengelig på alle pol. 

Ukens vin: Kruger-Rumpf Pitterberg Riesling GG 2020 Lars Brænden Schram

Liker du viner fra Tyskland og Chablis? Gled deg. 230 varelinjer med totalt 26.000 flasker slippes på de 12 spesialpolene i Norge 2. juni. Det er duket for en festdag for de som vil sikre seg fantastiske viner.

Tar frem de beste vinene

Vinmonopolet har holdt de mest ettertraktede vinene fra Burgund og Tyskland godt vekke fra digitale flater under pandemien. Nå bringer polet frem 19 ulike cuveer fra Chablis- ikonet Raveneau og fra Rheinhessen i Tyskland vinkonge Klaus Peter Kellers flotte viner. Rosinen i pølsen er legendariske Kellers G-Max, hvor hele tre årganger og 60 flasker lanseres til priser som må sees på som røverpriser sett med utenlandske øyne og lommebøker.  

Se alle vurderingene i Vinify 

Det er den beste årgangen jeg har smakt på lenge fra Tyskland
Arnt Egil Nordlien. Vinmonopolet

Produktsjef Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet mener at 2020-årgangen er strålende fra Tyskland. – Det er den beste årgangen jeg har smakt på lenge. Årgang 2020 etterfulgte den kvantitativt mindre og værmessig mer ekstreme årgangen 2019. 

Mer syrlig og konsentrert 

Mens vinene i 2019 er preget av høy modning, konsentrasjon og syrlighet, og stilmessig fremstår som outrerte og lite tradisjonelle, er 2020 den rake motsetningen, forteller Nordlien til Kapital. – Vinene er ikke preget av særskilt høy modning eller friskhet, men scorer heller ikke spesielt lavt på disse områdene. 2020 er en årgang der de tekniske dataene scorer nærmere gjennomsnittet. Der 2019 gjerne går mot tropiske toner, har 2020 en friskere, lysere og mer floral fruktig karakter. Etter Nordliens mening er konsentrasjonen noe høyere enn i et gjennomsnittlig år. Fenolene er også mer markante på grunn av lav tilgang på vann i vekstperioden. 2020 imponerer med sin fruktige, fokuserte og detaljerte karakter. Årgangen har ingen eksentriske, utstikkende egenskaper og kvaliteter, og vinene vil garantert lagres godt og forutsigelig.

Todelt syn

Vår oppfatning av nyhetsslippet er todelt. Den ene siden er alle de fantastiske vinene i prisklasse 300–600 kroner som slippes med veldig høy kvalitet. Plukket ut med omhu og en tydelig plan om å vise tysk vin på sitt beste. På den andre siden er det åpenbart at innkjøpsmandatet bør oppdateres eller fornyes. 

Den store elefanten i rommet

Nyhetsslippet til Vinmonopolets spesialbutikker fått et problem som burde være mulig å løse. Selv om noen viner er allokerte og det kommer svært lite vin (les de mest kjente merkevarene), er det hevet over enhver tvil at polets produktsjefer for spesialpolene, Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng, burde ha fått børstet støv av det 20 år gamle innkjøpsmandatet de opererer etter. Innkjøpet til spesialbutikkene forstyrrer ikke akkurat hovedsalget på Vinmonopolet. Maks 600 flasker à 0,75 l med mulighet for gjenkjøp inntil samme mengde, dersom salg av det første partiet har vist behov for mer. Men total mengde i året må ikke overstige 170.000 liter, noe som utgjør ca. 0,15% av totalinnkjøpet av vin på Vinmonopolet i 2021.

Opp 5 millioner liter

Tysk vin har hatt en formidabel vekst og interesse i Norge de siste 20 årene. Tallene fra 2021 viser hele 8,5 millioner liter solgt, mens tall fra 2001 viser 3,5 millioner liter. Det er hvitvin – og særlig Riesling – som står for de store salgsvolumene fra Tyskland.

Kategorisjef Trond Erling Pettersen I Vinmonopolet kan fortelle Finansavisen at både rosévin, rødvin og musserende vin fra Tyskland er i klar vekst, i takt med økende omtale og anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. Prosentvis hadde rødvin en økning på 43 % mot 2020, rosévin økte med 26 %, og musserende vin fra Tyskland økte med hele 89 % i 2021. Hvitvin hadde en moderat økning på 2 %.

Last ned PDF liste over anbefalte viner (merket i rødt) 

Hva skal man jakte etter?

I prisklasse opp til 300 kroner stiller Kruger-Rumpf Zweistrom Riesling Trocken 2020 sterkt til kroner 249.-. I samme stil og kvalitet finner man elegante Mosbacher Deidesheimer Paradiesgarten Riesling Trocken 2020 til kroner 260.- En annet sikkert kort er Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett 2020 til kroner 253.

300 til 450 kroner

I prisklasse fra 300 til 450 finner man hovedvekten av de gode kjøpene på slippet. Se etter vinene til produsentene Lauer, Hofgut Falkenstein, Haart, J, Dönnhoff, Weiser-Künstler og Kruger-Rumpf. Vår soleklare favoritt blant i denne prisklasse er vinene fra Mosbacher. Rene, elegante og presise viner med konsentrasjon. Og ikke minst billige sett i forhold til kvaliteten.

Over 450 kroner

I prisklasse over 450 kroner flommer det over av gode kjøp. 2020 årgangen er en trygg årgang å lagre i mange tiår men vær oppmerksom på at prisene på kvalitetsprodusenter som Keller, Dönnhoff, Wittmann, Gunderloch, Schäfer-Frölich og Mosbacher er i ferd med å kostbare, men om 10 år vil dagens priser oppleves som billige.

Se alle vurderingene i Vinify

Nyhetsslippet 2 juni: 26.000 viner kjøpt inn, samtllige av hoy kvaliet eller bedre Svein Lindin