<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Spesialpolets nyhetsslipp: En gedigen fest for livsnytere

De beste kjøpene blant 47.000 flasker med god vin forsvinner fort.

Spesialpolets nyhetsslipp: 120 viner ble smakt under pressesmakingen. Foto: Svein Lindin
Vin

Den 1. desember lanserer spesialpolene tett oppunder 300 varer. Hovedvekt av vinen er fra Bordeaux med tett oppunder 200 varer fra årgang 2019.

Totalt er det kjøpt inn nærmere 47.000 flasker vin. Det er en gedigen fest for Bordeaux-elskere, både for dem som handler toppvinene og dem som gjenoppdager Bordeaux som hverdagsviner.

Slippet er toppet med vin fra andre regioner i Frankrike, som Burgund, Champagne, Loire og Provence. Fra resten av kloden er det toppviner fra Australia, Italia, Spania, Tyskland og USA. 

Det er få, om noen andre vinbutikker i verden som lanserer så mye toppviner på samme dag. Australske Penfolds Grange og Wynns, franske Ch. Palmer, Roederer, Ch. Mouton Rothschild, Ch. Latour Raveneau, Alfred Gratien og italienske Solaia og Sassicaia.

Tommelfinger regel

Tommelfingerregelen på dette slippet må være at alle viner under 700 kroner egner seg best til hverdagsviner og de dyrere tildels prestisjevinene egner seg best som investering til fremtidige vinopplevelser. Her snakker vi om vin som kan lagres i over 20 år, men som har egenskapen at de allerede nå er drikkemodne. 2019-årgangen er vinen som har alt etter vår smak. 
Se listen over hva du skal handle nederst i artikkelen.

Spesialpolets nyhetsslipp: En gedigen fest for lisvnytere. Foto: Svein Lindin

Åpen og drikkeklar, men lagringsdyktig

Fra vår side oppleves 2019-årgangen av Bordeaux mer åpen og drikkeklar enn den varme 2018- årgangen. Vinene føles mer balanserte, med et alkoholnivå som er mer integrert. Tanninene er markerte, men vinene gir en mer moden og fruktdrevet stil med konsentrert, flott syrlighet.

Produktsjef Arnt Egil Nordlien hos Vinmonopolet er ikke i tvil om vurderingen av 2019-årgangen. – Det har aldri vært tvil om at 2019 er en meget god årgang i Bordeaux, men nå som vinen er på flaske, er det mulig å være mer presis når det gjelder å fastslå akkurat hvor god den er, hva slags stil årgangen har og hvor årgangen plasserer seg i serien av gode årganger som 2005, 2009, 2010, 2016 og 2018. – Typisk for årgangen 2019 er kvaliteten på frukten. Det skal godt gjøres å finne mer imøtekommende, presis og detaljert frukt enn det som preget den beste kvaliteten i årgang 2019. Det gjør vinene svært imøtekommende og inviterende, og derved fristende å åpne tidlig.

Det har aldri vært tvil om at 2019 er en meget god årgang i Bordeaux.
Arnt Egil Nordlien, produktsjef Vinmonopolet

Moden deilig og dyr champagne

Det kommer også endel varer av eldre årgang, såkalt moden champagnevin. 17 flasker av 1982- årgangen av Charles Heidsieck Millesime Brut Collection Crayeres til 4990 kroner flasken setter standarden, med mindre man går etter magnumflasken til 10.990 kroner. 1997-årgangen med Gratien Millesime Brut Memory til 2.282 kroner og den legendariske Roederer Millesime Brut Memory i årgangene 1990, 1995 ,1997 og 1999 viser at polet mener alvor når de gjør et forsøk på å være den beste vinbutikken i verden.