<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Spesialpol: Vinmonopolet Skøyen gir deg uante muligheter til å prøve ny vin. Foto: Svein Lindin

Vinen du burde prøve i 2023

Nytt år betyr nye muligheter til å smake vin.

I horisonten til vinåret 2023 er spørsmålet man bør stille seg selv: Er året et gjensyn med gamle kjente, eller skal man benytte muligheten til å utforske det store utvalget Vinmonopolet har? Vi er ikke i tvil. Polet er i sin livs “form” i året hvor det fyller 100 år. 34.678 ulike varelinjer er tilgjengelig for oss nordmenn i skrivende stund. Få om noen land i verden kan konkurrere med det utvalget.

Trendene fremover

Ser man mot vinhorisonten i Norge, vil flasker fra kjølige vinområder med en viss nærhet til havet bli gode smaksopplevelser. Se opp for viner fra portugisiske områder i eller ved Atlanterhavet: Bairrada, Vinho Verde, Madeira og Azorene for å nevne noen. I Portugal, spesielt i prisklasse over 250 kroner, finner man mange flotte viner. Prøv ut svakvinene fra Dirk Niepoort. Disse vinene gir en god pekepinn på hvor bra Portugal kan fremstå.

Douro: Vineiendommen til Dirk van der Niepoort, Quinta de Napoles. Foto: Niepoort

En langvarig trend er etterspørselen etter lettere rødviner med moderat alkohol og fruktdrevet leskende smak. Merk deg ordet leskende og jakt etter viner med den beskrivelsen. Leskende smak er for oss forbundet med flott syrlighet, kombinert med ren fruktighet uten at noen av dem er dominerende. Kall gjerne leskende viner drikkevennlige. 

Årets første kulinariske høydepunkt

Sammen med ankomsten av skreisesongen i februar står utvilsomt viner fra Beaujolais og Burgund høyt på smakelisten vår. Vinområdene er klassikere og i mange tilfeller overpriset i forhold til kvaliteten. Kombinert med et måltid med skrei er derimot behovet for den dyreste vinen ikke til stede. Skrei kan drikkes både med hvitt og rødt. Skulle rødvin velges, gå for en avkjølt Beaujolais fra Jean-Paul Brun. Nydelig delikat syrlighet, fruktdrevet stil med integrerte milde tanniner er fellesnevneren for Jean-Paul Bruns produkter. 

Vi går for hvitt

De senere årene er en hvit god Burgunder fra Saint-Véran med et visst smørpreg og et moderat fatpreg vært vår favoritt. Et lite tips fra vår side er å smakstilsette noen få dråper sitronsaft over fisken like før servering. Syrligheten til sitrondråpene kombinert med rike fete sauser som hollandaise, beurre blanc eller sandefjordssmør gjør at du garantert har en vinner på menyen. Både kveite, piggvar og steinbit fungerer utmerket med samme tilbehør og viner.

Om du går for en mer tradisjonell mølje der både lever, rogn og fiskekjøttet serveres sammen, får du en utfordring med den fete leveren. Løsningen er å ha viner med markert syrlighet, moderat alkohol og fruktdrevet stil. Et klassisk valg er en tysk tørr Riesling, men Dirk Niepoort Loureiro Giro Sol Dócil 2021 fra Vinho Verde i Portugal er vårt absolutte førstevalg. Sjelden har vi opplevd en vin som passer bedre til mølje.

De beste nye vinområdene

Av vinland vi ser som svært lovende kommer man ikke utenom USA, Sør-Afrika, Portugal og England. Prisene kontra kvalitet er fortsatt “lave”, selv om man ser priser opp mot 800 kroner flasken. Bare tanken på hva disse områdene kan utvikle seg til i kvalitet de neste 20 årene bør få enhver vinelsker opp av godstolen.

USA

Noe amerikansk å følge med på: Ridge Vineyards. Foto: Svein Lindin

Elegante, røde Pinot Noir-viner og fyldige chardonnayer fra USA kan nå erstatte edle dråper fra Burgund. Solstaten California leder an i kvalitetsløpet, men like bak kommer Oregon og Washington. Fra begynnelsen av 2000-tallet kom det en bølge av produsenter som gjorde sitt beste for å fremme balansen mellom faktorene som utgjør en god vin. Hirsch, Littorai, Johan, Bergström, Ridge, Hendry, Beaulieu, Corison og Raaen er bare et lite knippe av stjerneprodusenter som ledet an den amerikanske “vin-revolusjonen”.

Portugal

Siden tidlig på 2000-tallet har Portugals viner kommet på banen med moderne vinfremstilling. Kvalitetsprodusenter har mer fokus på temperaturstyring, stilkfjernere, bruk av mindre nye eikefat. I motsetning til resten av Europa har Portugal beholdt mange av sine utallige druesorter. I dag dyrkes mer enn 500, hvorav 95 prosent bare finnes i Portugal. Det skaper et helt unikt smaksbilde når kvalitetsvin lages. 

Nå skal det også nevnes at det produseres kommersielle produkter fra Portugal som ikke tar hensyn til landets stolte vinhistorie. Ser man nærmere på dyrere viner og velger vekk bestselgerne på polet, er det mange vinperler å finne. Representert ved produsenter som Niepoort, Julia Kemper og Luis Pato. 

Vin