<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Norges beste vinkelner 2023 er fra Speilsalen

- En høyst fortjent vinner med et imponerende kunnskapnivå

Norges beste vinkelner: Nikolai Haram Svorte Siri Frenge
Vin

I sterk konkurranse fra de fremste vinkelnere i Norge gikk Nikolai Haram Svorte fra Speilsalen, Britannia Hotel av med en imponerende seier i Norsk Vinkelnermesterskap 2023. I år sto kampen mellom stjernerestaurantene Re-Naa og Speilsalen.

På andreplass kom Kristoffer Aga fra Re-Naa og på en høyst fortjent tredjeplass kom Sander Johnsson fra Re-Naa.

Årets unge vintalent og vinner av Junior wine award 2023 er Filmon Fitsum. Filmon jobber til daglig som hovmester på Britannia Hotel i Trondheim.

Nikolai Haram Svorte imponerte på scenen på Hotel Bristol i Oslo med sin ekspertise og kompetanse innen vin, samt evnen til å formidle dette på en engasjerende og profesjonell måte.

- Årets beste vinkelner er en høyst fortjent vinner og spesielt når man legger til grunn at over 18 kandidater har kjempet om tittelen før tre finalister sto igjen etter semifinalen, forteller konferansier og president for Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi, til Kapital

Aldri før har flere kjempet om tittelen Norges beste vinkelner
Liora Levi, President i Norsk Vinkelnerforening

Ekstrem vanskelig finale

Norge beste vinkelner fortalte før konkurransen var over at det var en krevende teori og praktisk semifinale, men finalerunden var ekstrem vanskelig.

- Jeg var nervøs fra begynnelse til slutt, men jeg var også godt forberedt til årets konkurranse som mulig forteller en overlykkelig Nikolai Haram Svorte til Kapital.

Nivå øker fra år til år

- Norgesmesterskapet for vinkelnere og Junior Wine Awards har siden starten i 2000 vært årets høydepunkt i vinbransjen og nivået blant deltagere hever seg fra år til år, forteller årets hoveddommer, Heidi Iren Hansen MW, til Kapital.

- Så i år skrudde vi opp vanskeliggraden for finalistene.

- Vi skrudde opp vanskelighetsgraden
Heidi Iren Hansen MW , Hoveddommer
Finalister 2023: Aleksander Iversen, Dagfinn With Iversen, Karianne Fornes, Kristoffer Aga , Nikolai Haram Svorte, Petter Lorang Svanæs, Reidar Robe Rosales Johansen, Robert Russel Rosales Johansen, Sander Johnsson, Thorstein Solheim Taklo Siri Frengen

Flere nye momenter i finalen

Konkurransen foregikk på engelsk og finalen besto av flere elementer. Først ut var dekantering av Borges portvin fra årgang 1982 med portvinstang.

- Ingen av finalistene har hatt dette som element i en finale før, ifølge hoveddommer Heidi Iren Hansen MW.

Under selve dekanteringen måtte finalistene forklare produksjonsteknikk til dommerne. En nervepirrende øvelse hvor ingen av kandidatene greide å åpne portvinen med glødende tang.

Nikolai Haram Svorte fra Britannia Hotel sa det så treffende på scenen:

- Dette var den desidert verste og vanskeligste finalen jeg har vært med på!

Neste øvelse var å servere en halv flaske med champagne til tre gjester samt anbefale en vinpakke til en meny til gjester som er veganere. En overraskelse som alle finalistene tok med glans. Siste øvelse var å blindsmake og beskrive fem ulike glass med opprinnelse, produksjonsmetode, råvare og kvalitet og smaksbeskrivelse.

Stolt vinner: Filmon Fitsum fra Britannia Hotel vant Junior Wine Awards 2023 Siri Frenge

Filmon Fitsum fra Britannia Hotel vant Junior Wine Awards

Vinneren Filmon Fitsum jobber til daglig som hovmester på Britannia Hotel i Trondheim. På andreplass og kun 25 poeng under i årets Junior Wine Awards, kom Aron Grønås fra Re-Naa i Stavanger og på en flott tredjeplass kom Magne Andreas Gaut fra Le Bistro i Trondheim. Poengmessing hadde vinneren 669 poeng, andreplass 644 poeng og tredjeplass 622 poeng.

Junior Wine Awards er konkurransen for unge vinkelnere eller vinkelnerstudenter hvor øvre aldersgrense er 25 år. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

Finalister JWA: Aron fra RE-NAA, Filmon Fitsum fra Britannia Hotel, Trondheim og Magne Andreas Gaut fra Le Bistro, Trondheim Siri Frenge

Imponerende inntrykk

Deltakerne i årets Junior Wine Awards gjorde et imponerende inntrykk og man skal ikke se bort i fra at disse er fremtidens beste vinkelnere i NM, forteller president Liora Levi.

Finalistene i årets konkurranse startet med en innledende runde med en teorioppgave med 35 spørsmål og blindsmaking av to viner. På scenen fortsetter deltakerne med to praktiske elementer som besto av å sette ulike viner til en fireretters meny og begrunne valget for dommerne.

Neste oppgave var å dekantere en klassisk vin fra Bordeaux på fem minutter, en øvelse som kan se enkel ut, men hvor små detaljer kan velte hele opptreden til kandidaten. Siste oppgave for kandidaten var å fordele en flaske champagne i syv glass med kun én skjenk – en oppgave som krever godt øyemål og nøyaktig skjenking.