<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Billigst i verden: Domaine de la Romanée-Conti-viner av 2017- og 2018-årgangen. 60 flasker lanseres av La Tache Foto: Svein Lindin

Bonusepisode: Burgundslippet med Arne Ronold MW

Den dyreste flasken er billigst i verden.  Vin for over 40 millioner selges fort unna. 

Denne uken er det kun en ting som gjelder. Burgundslippet 9.februar. I studio har Svein og Jon Trygve en kjent personlighet i vinbransjen: Master of Wine Arne Ronold. Han har smakt vin fra burgund på bred basis siden 1982. Arne tar en grundig gjennomgang av årgangen og hva du kan forvente av den på smak og kvalitet. Hva bør man kjøpe fra burgundslippet? 

Denne uken er det kun en ting som gjelder. Burgundslippet 9.februar. I studio har Svein og Jon Trygve en kjent personlighet i vinbransjen: Master of Wine Arne Ronold. Han har smakt vin fra burgund på bred basis siden 1982. Arne tar en grundig gjennomgang av årgangen og hva du kan forvente av den på smak og kvalitet. Hva bør kjøpe fra burgundslippet?

Du kan dypdykke i Arnes vurderinger her og lese Sveins artikkel og vurderinger under

Arne Ronold trekker spesielt frem disse to vinene

Ingen andre steder i verden selges disse vinene billigere

 Burgund-slippet i år har i all hovedsak fokus på 2020-årgangen. I overkant av 36.000 flasker er kjøpt inn, fordelt på litt over 320 røde viner og 190 hvite. Vin for 40,3 millioner er klare for salg fra 9. februar.

Billigst i verden

De ivrigste vininteresserte la seg i kø utenfor Aker Brygge-polet allerede i midten av januar. Det er ny rekord. De nærmer seg fire uker utendørs i bitende kulde for å få tak i de mest ettertraktede vinene. Også i Bergen, Sandnes og Trondheim meldes det om overnattingsgjester utenfor polbutikkene. 

Det hersker liten tvil om at Burgund er den hellige gral for vininteresserte i Norge. Alle i køen jakter først og fremst på Domaine de la Romanée-Conti-viner fra 2017- og 2018-årgangen. Polet har på en strategisk måte holdt igjen årganger under pandemien, og ingen andre steder i verden selges disse vinene billigere. Totalt slippes 14 varelinjer med 186 flasker med kvotering på kjøp denne gangen.

Det viser seg også at to årganger som egentlig skulle vært holdt tilbake, ved en inkurie har havnet i butikkene. Så her er det også mulig å kaste seg over årgang 2019 for Domaine de la Romanee-Conti og 2020 for Rousseau.

Under artikkelen finner du en tabelloversikt over vinene 

Smaker godt, men svir i lommeboken

Det blir aldri rettferdig når et lite antall flasker fordeles til tolv spesialbutikker over hele Norge. Det sier seg selv at det blir tilfeldig hva man får kjøpt av de aller mest ettertraktede vinene, med unntak for dem som legger seg i kø (eller betaler andre for å gjøre det). Prisene er generelt høye, og fortsetter takten fra tidligere år med årlige prisstigninger er Burgund dyrt å forelske seg i.

Velger det beste fra hele verden: Vinmonpolets innkjøpere Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng. Foto: Svein Lindin

Vinmonpolets innkjøpere Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng skriver i sin årgangbeskrivelse at 2020 er en fantastisk årgang i Burgund. Noen viner er fremragende, andre er spesielle. Viner fra vanligvis gode adresser i slippet preges av lav friskhet, upresis frukt og høy alkohol. Nordlien og Mæleng peker på plukketidspunkt.

Innhøsting startet rekordtidlig

For første gang i Burgund plukket noen produsenter pinot noir før chardonnay. Allerede 17. august 2020 var plukkingen i gang. Når alle parsellene står i fare for å modnes omtrent samtidig, og produsentene ikke har folk nok til å plukke alle parsellene på korrekte tidspunkter, er det en fare for at det må tas avgjørelser som får konsekvenser for enkelte viner. På bakgrunn av hva Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng selv har smakt i 2020, fremkommer det som en problemstilling. I klartekst og slik vi oppfatter det, betyr det at produsentene som greier å takle utfordringene rundt plukketid er dem man må jakte etter.

Se etter følgende produsenter:

 Jobard, Bruno Clair, DRC, Moine,  Faiveley, Ponsot, Jadot, Rosseau, Clos de la Chapelle, Arlaud og Domaine Leflaive .

De senere årene har plukketidspunktet i sterkere grad blitt en problemstilling som krever aktsomhet og overveielse
Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng, Produktsjefer Vinmonopolet

Med minst wow-faktor på smak og opplevelse.

På pressesmakingen i forkant av slippet ble det presentert i underkant av 80 viner. Vårt hovedinntrykk av smakingen var ikke udelt positiv. Smaksbildet domineres av mørk, umoden/kompakt frukt som forsterkes av fatkarakter, og i mange tilfeller manglende friskhet sett i forhold til strålende årganger som 2015 og 2017. Av alle pressesmakinger for Burgund jeg har deltatt på siden 2012 er denne den svakeste og med minst wow-faktor på smak og opplevelse.

Arnt Egil Nordlien og Per Mæleng mener det er verdt å merke seg at vinmarker (og appellasjoner) med en historisk sett mindre fordelaktig plassering med hensyn til god modning av druene gjennomgående har bedre tider nå, både for grønne og blå druer. Det er fullt mulig å se for seg at effekten av den globale oppvarmingen kan få konsekvenser for klassifikasjonssystemet.

Bør klassifikasjonssystemet endres?

Klassifikasjonen ble gjort i en annen tid, som reflekterte tidspunktet for når den ble avsluttet, og selvsagt den bakenforliggende historiske dimensjonen. Dagens årganger i den globale oppvarmingens tid skiller seg fra de mange tiårene der optimal modning av frukten var unntaket snarere enn regelen. I en tid der høy modning er den nye normalen, kan det på sikt komme til å påvirke synet på kvaliteten på de ulike voksestedene. Beliggenheten midt i åssiden med sørøstlig plassering – og det gjelder for en stor del grand cru – er ikke nødvendigvis overlegent mye bedre enn vinmarker med mindre gunstig beliggenhet, som premier cru og village / lieux dit. 2020-årgangen hilser allerede på denne problemstillingen.

Vinmonopolet Skøyen gir deg uante muligheter til å prøve ny vin. Foto: Svein Lindin

Vin