<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Anbefaler lavere aksjeandel

Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier er Norges beste strateg i 2022.

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 47
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie og ABG Sundal Collier

Bengt Jonassen overtok tronen som landets beste strateg i fjor, etter å ha pustet den mangeårige kategorivinneren Peter Hermanrud i nakken flere ganger tidligere, og han biter seg fast med en enda høyere andel av stemmene i årets kåring.

På strategifeltet forteller Jonassen at fokuset nå er rettet mot verdens sentralbanker, etter at krig og energipriser stjal søkelyset tidligere i år.

– Sentralbankene har ett mål: De har bestemt seg for å få ned inflasjonen, og sier at de vil gå veien om resesjon, om nødvendig, påpeker han.

Sentralbankene har ett mål: De har bestemt seg for å få ned inflasjonen, og sier at de vil gå veien om resesjon, om nødvendig.
Bengt Jonassen

– Tror du det vil skje?

– Selvsagt, de har bestemt seg, så hvorfor skal ikke det være realistisk?

– Hvordan skal man forholde seg til det?

– Det kommer an på hva slags investeringsmandat man har. Er det knyttet til absolutt avkastning, er det rimelig å holde mindre aksjer enn normalt – man kan nå kjøpe AAA-obligasjoner i USA og få en realavkastning på 4,7–4,8 prosent, noe som er fantastisk bra. Har man et investeringsmandat som er relativt, typisk et fond, bør man kanskje ha en eksponering som er mer defensivt tiltet.

Til tross for at en rekke aktiva har falt i verdi så langt i 2022, mener Jonassen det er litt for tidlig å begynne å plukke billige aksjer på bred basis.

– Da må man gå inn på den absolutte prisingen, og den er ikke lav nok ennå. Men dersom pris/bok kommer ned i 1,4–1,5, har det historisk sett vært et veldig attraktivt område å kjøpe børsen, i hvert fall om man ser to år frem i tid. Og det er på ca. 1.000 poeng, kanskje litt lavere, mens Oslo Børs nå er på ca. 1.100, så det er ikke så langt ned dit, sier Jonassen, som er trippelvinner i årets kåring etter å ha gått av med seieren innen strategi, eiendom og industri og materialer.

Strategi 2022 2021 2020
Bengt Jonassen (ABG Sundal Collier) 33,7% 27,2% 29,5%
Paul Harper (DNB Markets) 27,3% 21,7% 18,6%
Harald Magnus Andreassen (SpareBank 1 Markets) n.a. n.a. n.a.
Paul Harper, DNB Markets Foto: Ivan Kverme/Finansavisen
Harald Magnus Andreassen, SpareBank 1 Markets Foto: Ole Berg-Rusten/NTB