<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mulig Bacon-gevinst på en halv milliard

I slutten av juni skal et verk fra Astrup Fearnley Museets samling selges i New York. Hvis auksjonen blir noe av og bildet blir solgt, kan museet fort få en gevinst på rundt en halv milliard kroner.

Satser videre: Stiftelsen Hans Rasmus Astrup selger Francis Bacon-verket i bakgrunnen med prisantydning 600–800 millioner kroner. Her er viser Astrup dronning Elisabeth rundt på museet i 2001. Foto: Heiko Junge
Inside

I mars ble det kjent at Astrup Fearnley Museet skulle selge et verk av den britiske kunstneren Francis Bacon i New York på vårparten. Da Dagens Næringsliv skrev om salget, lå minstevurderingen på 60 millioner dollar.

– Hva skjer nå med corona og utsatte og avlyste auksjoner?

– De største kveldsauksjonene har blitt flyttet fremover i tid, sier Anette Krosby, en av Sotheby’s representanter i Norge. – Francis Bacons “Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus” skulle selges på Sotheby’s’ kveldsauksjon i mai. Etter planen skal det selges på auksjon i New York en gang i den uken som begynner 29. juni, sier hun.

Lik prisantydning

Bacon-bildet ble angivelig kjøpt på åttitallet. Prisene på den britiske kunstneren har tatt av siden. Det er ikke kjent hva Hans Rasmus Astrup gav for Bacon-verket. Kapital har tidligere skrevet om hans teft for å plukke opp kunstnere på et tidlig tidspunkt som senere har steget voldsomt i verdi. Det er fort mulig at gevinsten kan bli på i størrelsesorden en halv milliard kroner.

– Prisantydningen på Bacon-verket er 60–80 millioner dollar, det samme som da salget ble kjent i mars i år, sier Krosby.

Det tilsvarer omtrent 600 til 800 millioner kroner. Til tross for store svingninger i dollarkursen, blir beløpet omtrent det samme nå som i begynnelsen av mars.

– Øke kapitalbasen

Ifølge Bjørn Rønneberg, styreleder for Astrup Fearnley Museet, vil en slik gevinst komme godt med i i arbeidet for å støtte samlingen fremover.

– Pengene kan investeres for å gi avkastning, brukes som arbeidskapital eller som kontanter for kjøpe av mer kunst. Det er vår intensjon å fortsette å utvide og utvikle Astrup Fearnley Samlingen i tiden fremover, sier han.

Museet subsidieres i dag med omtrent 25 millioner kroner årlig fra interne stiftelser.

– Det er ca. 50 prosent av museets driftsbudsjett. Heri er ikke inkludert kjøp av kunst.

– Planlegger dere andre salg?

– Ikke som jeg vet, sier Rønneberg til Kapital.

Bacon-bildet er et såkalt triptyk, dvs. at det er delt opp i tre lerreter, men regnet som ett verk. Rekordtilslaget for Bacon på auksjon er 127 millioner dollar, tilsvarende ca. 1,3 milliarder kroner med dagens kurs. Det ble satt i 2013 da Christie’s solgte et Bacon-triptyk i New York.