<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Røkke gir forskudd på milliardarven

Kjell Inge Røkkes to voksne barn, Elisabeth og Kristian Monsen Røkke, har begge fått 1,75 prosents eierandel i farens eierselskap TRG. Eierandelene er nå verdt ca. 400 millioner kroner hver. Elisabeth blir nå også styremedlem.

Mye å glede seg over: Corona og oljepriskrig har kraftig barbert formuen til vanligvis så ubarberte Kjell Inge Røkke. Men til gjengjeld kan han glede seg over at begge hans voksne barn nå deltar aktivt i styringen av hans milliardkonsern. Foto: Iván Kverme
Inside

Da Kristian Monsen Røkke og hans fire år yngre søster Elisabeth i fjor en gang begge fikk overført 1,75 prosents eierandeler i faren Kjell Inge Røkkes milliardimperium TRG The Resource Group AS (TRG), var dette forskuddet på arv verdt langt mer enn det er i dag.

Falt 10 mrd. kr

For den perfekte stormen med både coronapandemi og oljepriskrig har fart hardt med verdiene til Kjell Inge Røkke. Kapital beregner at han nå har en formue på ca. 26 milliarder kroner, ned 10 milliarder fra da vi beregnet hans formue sist i september i fjor. 

Det aller meste av Røkkes formue ligger i selskapet TRG AS, hvor de to voksne barna nå er blitt eiere. Det er særlig fallet i børsverdien til oljeselskapet Aker BP AKERBP og en foreløpig bråstopp for Røkkes to oljeselskaper Aker Energy og TRG Energy i Ghana som har barbert hans formue.

Blir styremedlem: Elisabeth Monsen Røkke går nå i 2020 inn i styrene til Røkkes to eierselskaper TRG AS og TRG Holding AS, etter at hun i fjor fikk overført en eierandel på 1,75 prosent i TRG AS. Foto: Lise Åserud

Arv verdt 400 mill. hver

Dermed har også verdien av forskuddet på arv til hans to voksne barn falt tilsvarende. Kapital beregner deres respektive eierandeler i TRG til noe over 400 millioner kroner hver. 

Røkke har også to mindreårige barn med sin andre kone Anne Grete Eidsvig, som han i 2018 ble separert fra og nå i 2020 er skilt fra. Da Røkke ble separert, kjøpte han tilbake fra Eidsvig hennes daværende eierandel på to prosent av TRG AS.

Regnskapsfører siktet for hvitvasking

Kapital har stilt flere spørsmål til Røkke om dette forskuddet på arv, men har, surprise, surprise, kun mottatt en “ingen kommentar” fra hans private pressetalsmann. 

Eierstrukturen: En forenklet oversikt over Røkkes selskapssystem, med de viktigste selskapene. Grafikk: Kapital

Avhengig av utbytte

Men Røkke har til gjengjeld uttalt seg om arv tidligere. Først i et årlig brev til Aker-aksjonærene, publisert i årsrapporten for 2012 som ble gitt ut våren 2013. Der skrev Røkke:

“De neste generasjoner i vår familie vil over tid sannsynligvis utvikle et avhengighetsforhold til utbytte fra Aker. God drift i Akers porteføljeselskaper legger grunnlaget for verdivekst, og et stabilt økende utbytte i årene som kommer”, og:

“Våre barn vil arve aksjer i TRG som eier to tredeler av Aker. Barna vil arve en mindre andel av aksjene i TRG. Når barna har fylt 30 år, får de sine første aksjer. Kristian har nylig rundet denne alderen.”

Fått alt, eller får mer?

Men ting tar tid, også for Røkke. Så det ble først i fjor, i 2019, at nå 37 gamle Kristian overtok 1,75 prosent og hans søster, nå 33, likeså. Men uansett er dette i tide til å komme en eventuell gjeninnføring av arveavgiften, hvis det blir rød-grønt flertall i 2021, i forkjøpet.

Spørsmålet om eierandelene på 1,75 prosent er så mye som de to totalt får, eller om det er mer arv i vente til dem, står ubesvart. Men gitt at hans to mindreårige barn med tid og stunder skal få like mye som de to voksne barna, så kan det ikke bli veldig mye mer av Røkkes milliardformue til hver av de fire.

Maks 15 prosent

For i boken om Aker   (som etter mye bråk ble trukket), forfattet av Henrik Langeland (med flere, kan man trygt si), trakk Røkke opp en grense for hvor mye hans barn vil kunne arve av hans formue. Nesten all hans formue ligger i dag i nettopp selskapet TRG.

“Jeg har ingen ambisjon om at mine barn skal arve mye penger. De skal arve nok til å ha et greit liv, men ikke så mye at de ikke må arbeide. Det er hevet over enhver tvil. Om det er 85 eller 95 eller 99 prosent som går tilbake til samfunnet, er meg helt likegyldig. Men et eller annet sted mellom der ligger tallet”, uttalte Røkke i boken.

Kronprinsen: Kristian Monsen Røkke arbeider nå som investeringsdirektør i Aker ASA, etter å ha innehatt en rekke verv i Aker-systemet. Han er den åpenbare kronprinsen i systemet på alle måter. Både som eier og ny konsernsjef når dagens Aker-sjef Øyvind Eriksen gir seg. Foto: Brian Cliff Olguin

Elisabeth inn i styret

Sønnen Kristian jobber i dag som investeringsdirektør i Aker ASA, og er en del av ledelsen i det industrielle investeringsselskapet. Han har siden 2008 vært styremedlem i både både TRG Holding og TRG. Også datteren Elisabeth trer nå inn styrene for disse to eierselskapene. 

Elisabeth Røkke har påbegynte, men ikke fullførte, medisinstudier fra Universitetet i Oslo. Fra tidligere har hun, ifølge sin LinkedIn-profil, en bachelorgrad i økonomi fra University of San Francisco. Hun har over flere år vært engasjert i Akers datterselskap Aker BioMarine, der hun nå leder en satsing på hvordan krill påvirker ytelsen til amerikansk militært personell. Hun har ellers eierandeler i et par mindre selskaper. Et av disse er InterBridge, en startup i Oslo som "tilbyr lederskapsakademier drevet for og med ungdom", der hun også står oppført som partner. 

Elisabeth Røkke opprettet helt nylig et 100 prosent eid selskap kalt Pneuma Impact AS, med en innskutt egenkapital på én million kroner. Kapital har spurt henne om hun kan fortelle hvilke planer hun har med dette selskapet, men bladet har ikke fått noe svar fra henne. Sin fars datter der altså.