<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Regnskapsfører siktet for hvitvasking

Regnskapsavdeling 1 er siktet for alvorlig økonomisk kriminalitet, og nå har Finanstilsynet suspendert deres autorisasjon. Den tidligere Christer Tromsdal-kompanjongen Trond Kaarem, som står bak selskapet, varsler nedleggelse.

Razzia: Politiet og skattemyndighetene aksjonerte i slutten av februar mot Regnskapsavdeling 1s kontorer på Frogner i Oslo. Foto: Oliver Orskaug

Over hundre politifolk og ansatte i Skatteetaten gikk i slutten av februar til aksjon mot flere adresser på Østlandet. Blant stedene som fikk uventet besøk var selskapet Regnskapsavdeling 1s lokaler i Bygdøy allé på Frogner i Oslo, der det ble gjort beslag av datautstyr og tatt kopier av dokumentasjon. To personer ble pågrepet i sakens anledning.

– Vi hadde en større ransakingsaksjon mot regnskapsførerselskapet og tilhørende personer. Det er innhentet mye dokumentasjon. Etterforskningen er pågående, og vil pågå utover våren, sommeren og høsten. Til nå er syv personer siktet i saken, sier politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo Politidistrikt til Kapital.

Etterforskningen er pågående, og vil pågå utover våren, sommeren og høsten. Til nå er syv personer siktet i saken.
Ragnvald Brekke, Oslo Politidistrikt

Av de siktede er én person tilknyttet regnskapsførerselskapet. Kapital er kjent med at dette er styreleder og administrerende direktør Trond Kaarem. De øvrige siktede er, eller har vært, kunder hos Regnskapsavdeling 1.

Siktelsen mot selskapet gjelder medvirkning til grovt skattesvik, grov regnskapsunndragelse, grov hvitvasking og grovt økonomisk utroskap.

– Det er flere forhold og flere selskaper involvert. De mest sentrale forholdene strekker seg tilbake til 2015 og frem til 2017. Vi mener også det er grunnlag for siktelse for brudd på regnskapsførerloven som vi mener har pågått fra 2016 og frem til i fjor, sier Brekke.

Suspendert

I etterkant av politiaksjonen har også Finanstilsynet tatt grep mot selskapet. I brev fra tilsynet til selskapet, som Kapital har fått innsyn, i fremgår det at Regnskapsavdeling 1s autorisasjon har blitt suspendert. Dette betyr at selskapet ikke får virke som regnskapsfører frem til det foreligger en rettskraftig avgjørelse.

Siktet: Styreleder og administrerende direktør Trond Kaarem i Regnskapsavdeling 1 har igjen havnet i myndighetenes søkelys. Foto: Privat

Bakgrunnen for suspensjonen er den alvorlige siktelsen Politimesteren i Oslo har tatt ut.

"Blant annet gjelder det bistand til å sikre utbytte av en straffbar handling for en annen, ved å utstede fiktive fakturaer og overføre penger via regnskapsførerselskapets konto til oppdragsgiver privat", skriver Finanstilsynet i et brev stilet til Trond Kaarem.

Videre fremgår det at myndighetene mener regnskapsførerselskapet har gitt dem uriktige eller ufullstendige opplysninger, eller unnlatt å gi dem pliktige opplysninger.

"Det dreier seg om betydelige unndratte skatte- og avgiftsbeløp. De straffbare handlingene er gjennomført på en måte som har gjort det vanskelig å oppdage", skriver Finanstilsynet videre.

Det dreier seg om betydelige unndratte skatte- og avgiftsbeløp. De straffbare handlingene er gjennomført på en måte som har gjort det vanskelig å oppdage.
Finanstilsynet

– Tøys

– Det er bare tøys, det vil tiden vise, sier Trond Kaarem om politisaken og Finanstilsynets suspensjon.

– Du mener siktelsen er grunnløs?

– Bortimot grunnløs. Alt ettersom hvordan man ser på det. Det er en tidligere ansatt som har gjort noen greier. Men ikke noe ulovlig, det vil tiden vise, hevder han.

Det er en tidligere ansatt som har gjort noen greier. Men ikke noe ulovlig, det vil tiden vise.
Trond Kaarem

56-åringen, som ellers gir uttrykk for at han ikke er spesielt begeistret for Hegnar Media-publikasjonene, er ordknapp om hva han mener den tidligere ansatte skal ha gjort.

– Jeg føler ikke for å prosedere saken i pressen. Det blir en sak for politiet. Jeg tipper nok at den vil smuldre bort.

Årsaken til at han ikke vil gi flere detaljer, oppgir Kaarem å være at han ikke ønsker å henge ut den ansatte det gjelder.

– Selskapet har fått svi for vedkommendes rolle, men jeg tror ikke det skjer noe videre, sier han.

Broket fortid

Trond Kaarem bør ikke være et ukjent navn for Kapitals lesere. Han var på 1990-tallet involvert i tre restaurantkonkurser og ble ilagt konkurskarantene. Tiåret etter vitnet han mot sin tidligere forretningspartner Christer Tromsdal i den såkalte "sertifikatsaken", som også inkluderte blant andre Kjell Inge Røkke.

På dette tidspunktet var Kaarem daglig leder i Linde Group, selskapet til brødrene Fredrik og Ole Petter Lindegaard. De var arvinger til en kontor­rekvisitaprodusent som på det meste var verdsatt til et par hundre millioner kroner på Oslo Børs. Konsernet ble imidlertid kjørt i grøften og etterforsket av Skatt Øst i en årrekke.

I 2016 tok statsadvokaten i Oslo ut en 19 siders lang tiltale mot Lindegaard-brødrene og tre andre personer, deriblant Kaarem. Ifølge Finansavisen tilsto storebror Fredrik Lindegaard tapping, mens saken mot Ole Petter Lindegaard ble henlagt. Straffesaken mot Kaarem ble trukket etter at han vedtok et forelegg fra politimesteren i Oslo på 50.000 kroner.

Kaarem ble sist omtalt i Kapital i 2018 i forbindelse med en sak om selskapet 2nd Chance, som på et tidspunkt var heleid av Regnskapsavdeling 1. Kistefos hadde da kommet inn på eiersiden. Saken omhandlet avgangen til gründeren bak selskapet, samt påstander om at vedkommende hadde misbrukt midler som tilhørte selskapet.

Kaarem har totalt vært involvert i et tosifret antall konkurser. Han mener den brokete historikken gjør at han blir stigmatisert.

– Jeg vitnet i Røkke-saken mot Tromsdal, men har ingenting med ham å gjøre. Linde-group konkursen er jeg ferdig med. Jeg ble, etter mitt skjønn, frikjent for den, sier han.

Jeg vitnet i Røkke-saken mot Tromsdal, men har ingenting med ham å gjøre.
Trond Kaarem

"Fargerik" kundekrets

Siden kontroversene på 1990- og 2000-tallet har Kaarem hatt sentrale verv i en mengde selskaper, og driver i dag det som tilsynelatende er et lite forretningsimperium med Regnskapsavdeling 1 som en av grunnpilarene. Han står oppført med 15 aktive styreroller hos bedriftssøketjenesten Purehelp.

Regnskapsavdeling 1s majoritetsaksjonær er Company House, et selskap tilhørende Kaarem og hans familie. Dette utgjør toppen av en selskapspyramide som ellers består av en rekke mindre bedrifter med virksomhet innen alt fra bedriftsrådgivning til telefonsalg, teknologi, reiseliv, eiendom, design, kosmetikk og dyrehold.

Kapital har gjennomgått Regnskapsavdeling 1s siste tilgjengelige kundelister, som stammer fra året 2018. Her finner man blant annet en bedrageridømt eks-gruvetopp, en profilert tidligere fotballspiller, en nakenblogger og flere aktører i underholdningsindustrien. Og ikke minst flere titalls selskaper som kan knyttes til Kaarem eller andre personer i kretsen rundt Regnskapsavdeling 1.

Navnebytte

Den siste tiden har det imidlertid vært turbulens i Kaarems forretningsunivers. Kunngjøringer i Brønnøysundregistrene viser at det har vært endringer på blant annet styre- og eiersiden i flere av selskapene. Endringene er ikke ukjente for politiet.

– Vi har generelt sett kontroll på hva som har skjedd på eiersiden i alle selskapene som har vært involvert, og har oversikt over alle selskapskonstruksjonene, sier politiadvokat Brekke.

Den mest vesentlige endringen i denne forbindelse er at Regnskapsavdeling 1 AS i begynnelsen av mars skiftet navn. Selskapet heter nå "Kjøp og salg av", og er oppført som et eget lite holdingselskap med et knippe datterselskaper under seg. Selskapets hovedformål er endret fra det opprinnelige "regnskapsbyråtjenester" til "kjøp, stifte, selge og formidle aksjeselskaper".

Det er også gjort endringer i toppledelsen og styret. Daglig leder fratrådte i slutten av februar, og flere personer ser ut til å ha forlatt sine styreposisjoner. Enkelte av disse dukker imidlertid opp igjen i tilsynelatende relaterte selskaper, hvilket vi kommer tilbake til.

Avvikling

Ifølge Kaarem la Regnskapsavdeling 1 AS/Kjøp og salg av i praksis ned virksomheten tidligere i år, ga avkall på autorisasjonen som nå er suspendert og har sluttet med regnskapsføringsvirksomhet. Han sier at planen er å avvikle selskapet fordi egenkapitalen gikk tapt i fjor.

– Kjøp og salg av-selskapet tapte en god del penger i 2018 og 2019. Det er bakgrunnen for at det legges ned, sier han.

– Det har ikke noe med politi- og tilsynssaken å gjøre?

– Nei.

Regnskapsavdeling 1 AS/Kjøp og salg av har ikke levert regnskap for fjoråret. I 2018 var det imidlertid det klart største av selskapene i Company House-sfæren, målt etter omsetning. Inntektene var da på snaut 13 millioner kroner, hvilket ga et resultat på 90.000 kroner. Egenkapitalen ved utgangen av året var på rett under tre millioner.

– Hva er bakgrunnen for at egenkapitalen gikk tapt?

– Det er noen tidligere investeringer som har gått gærent, sier Kaarem.

Solgte til ansatte

Regnskapsavdeling 1 AS/Kjøp og salg av er ikke det eneste selskapet der det den siste tiden er gjort grep i kulissene.

Dette gjelder også blant annet Rosa Kaniner, Regnskapsavdeling 1s samarbeidspartner innen inkasso. Dette selskapet var opprinnelig eid 50/50 av Regnskapsavdeling 1 og advokat Per Harald Gjerstad, hvis tjenester også utgjør en del av førstnevntes annonserte kundetilbud. Finanstilsynet merket seg at Company House nå har blitt største aksjonær i Rosa Kaniner, og etterspør dokumentasjon.

Helt slutt er det heller ikke for Regnskapsavdeling 1. Det finnes fortsatt flere enheter som bærer dette navnet, nærmere bestemt Regnskapsavdeling 1 Viken, Regnskapsavdeling 1 Norge og Regnskapsavdeling 1 Oslo. Trond Kaarem satt i styret i to av disse selskapene så sent som tidligere i år, men sier de ble solgt til de ansatte i fjor høst. Han forklarer salget med egen sykdom.

– De selskapene lever i beste velgående. Det skjer ikke noe med dem. De er overtatt, kjøpt opp, har ingenting det gamle selskapet å gjøre, hevder han.

Kaarem bedyrer videre at de heller ikke har noe med handlingene som har ført til politisaken og suspensjonen å gjøre.

– Ingenting. Den saken dreier seg om noe som skjedde tilbake i 2014/2015, sier han.

Ny selskapsstruktur

Hagos Yared er et av styremedlemmene som nylig forsvant ut av Kjøp og salg av-styret. I tillegg er han involvert i enkelte av de andre selskapene i Company House-sfæren. Nå er han også styreleder i alle de tre selskapene som fortsatt bærer Regnskapsavdeling 1-navnet.

Yared påpeker at han startet sitt samarbeid med Trond Kaarem i mai 2018. Forholdene som er under etterforskning fant dermed sted før han ble involvert.

– Dette er alvorlige siktelser som gjelder "Kjøp og salg av", som tidligere het Regnskapsavdeling 1 AS. Det gjelder hendelser som går tilbake til 2014 og 2015. Mitt engasjement begynte i 2018, sier Yared, og beskriver sitt forhold til Trond Kaarem som "rent forretningsmessig".

Ifølge Yared er regnskapsførervirksomheten overdratt til en ny selskapsstruktur, som blant annet eies av ansatte. Blant disse ansatte er han selv og tidligere daglig leder i Kjøp og salg av, som sitter som både styremedlem og daglig leder i et et av selskapene.

– Etter at Kaarem opplyste at han ønsket å pensjonere seg på grunn av sykdom, åpnet det for at ansatte kunne bli medeiere i virksomheten. Da ble man enige om denne selskapsstrukturen. I selskapsstrukturen er det nå et morselskap og to datterselskaper som utfører regnskapsføring for eksterne klienter. Strukturen er valgt for å gi mulighet til å hente inn flere partnere, betjene kunder i sitt nærmiljø og gi ansatte større innflytelse, sier Yared.

De nye eierne planlegger å drive virksomheten videre.

– Vi har kjøpt rettighetene til navnet Regnskapsavdeling 1, og benytter dette på våre datterselskaper. Vi utfører vanlig regnskapsvirksomhet med den påkrevde autorisasjon fra Finanstilsynet, og ivaretar våre klienters behov etter de strenge reglene for god regnskapsføringsskikk, sier Yared.

Han bekrefter for øvrig at de fortsatt vil kjøpe inkassotjenester fra selskapet De Rosa Kaniner, der advokat Per Harald Gjerstad er daglig leder.

– Hvilke selskaper vi skal kjøpe tjenester fra er jevnlig til vurdering, sier styrelederen.

Løpende vurdering

Politiet er, på det nåværende tidspunktet, tilbakeholdne med informasjon om hvorvidt de andre Regnskapsavdeling 1-selskapene er i deres søkelys.

På forespørsel fra Kapital om suspensjonen av autorisasjon også omfatter de andre Regnskapsavdeling 1-selskapene, skriver leder Anders Sanderlien Hole i Finanstilsynets seksjon for revisjon og regnskapsføring følgende i en e-post:

Finanstilsynets vedtak om å suspendere Regnskapsavdeling 1 AS er gjort på bakgrunn av at selskapet er siktet for overtredelse av straffeloven og bokføringsloven.
Anders Sanderlien Hole, Finanstilsynet

"Finanstilsynets vedtak om å suspendere Regnskapsavdeling 1 AS er gjort på bakgrunn av at selskapet er siktet for overtredelse av straffeloven og bokføringsloven. Vedtaket gjelder Regnskapsavdeling 1 AS. Finanstilsynet vil løpende vurdere grunnlaget for suspensjon av andre regnskapsførerforetak dersom disse siktes for straffbare forhold."

Av kommunikasjon mellom tilsynet og det yngste av de tre selskapene, Regnskapsavdeling 1 i Viken, fremgår det at dette selskapet fikk egen autorisasjon tidligere i år. Dette på grunnlag av at Tommy Engeskaug Kleiven var daglig leder i selskapet. Ifølge Brønnøysundregistrene har imidertid Kleiven, mangeårig administrerende direktør i Byrgin Revisjon, nå fratrådt stillingen.

Kapital har ikke lykkes med å innhente kommentar fra Kleiven i denne saken. Advokat Per Harald Gjerstad sier han ikke samarbeider med Regnskapsavdeling 1-selskapene, men at det er snakk om et klientforhold der de kjøper tjenester av ham. Han kjenner ikke til siktelsen mot Regnskapsavdeling 1, og kan derfor ikke kommentere den. Om endringene i Rosa Kaniner forklarer han at selskapet trengte tilførsel av kapital. Hans eierandel har dermed blitt redusert da nye aksjonærer kom inn i selskapet.