<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vill vekst med slakterkniv

Mens lillebror svinger slakterkniven og klasker nevene i solide kjøttstykker foran 44.000 følgere i sosiale medier, kan storebror sitte på butikksjefkontoret og telle penger.

Mot jubelår: Tore og Cato Solberg øker omsetningen med 50 prosent i år, mye takket være pandemi og populære filmsnutter på Facebook. Foto: Privat
Inside

Eurospar Brokelandsheia – ved E18 på grensen mellom Agder og Telemark – har blitt et fenomen på nettet, og opplever om lag 50 prosent omsetningsvekst i år.

I mai sa Cato Solberg til Agderposten at butikken, som er en del av NorgesGruppen, kom til å omsette for 115 millioner kroner i 2020. Når Kapital ringer midt i oktober, oppjusterer butikksjefen anslaget til 145 millioner, opp fra 95,5 millioner i fjor. Det tilsvarer dobbelt så høy vekst som for eksempel hos lavpriskjeden Kiwi i Norge.

– Det har vært vanskelig å forutse hvordan dette året skulle dra i vei. I sommer måtte alle holde seg i Norge, og mange var på Sørlandet. Derfor ble det en veldig god sommer for oss. I høst har vi fortsatt hatt god vekst, og vi tror det henger sammen med at vi spiller litt på begrepet “grensehandel“, sier Solberg og utdyper:

– Vi ligger på grensen mellom gamle Aust-Agder og gamle Telemark, og som tilbudsbutikk kan vi prismessig sammenligne oss litt med grensepriser i Sverige. Men nå har jo muligheten for å dra til Sverige uansett blitt borte.

– Og derfor drar kjøttshoppere til dere i stedet?

– Ja, vi hører mange kunder som har sagt det, så det er nok mye av grunnen til at vi bommet litt på anslaget for omsetning i våres.

Lillebror er stjernen

– Hvor mye av veksten de siste årene tror du skyldes at dere er store i sosiale medier?

– Vi tror Facebook er mye av årsaken. Vi ser at når vi legger ut en post om en vare, så tar det ikke lang tid før det virker ute i butikken. Det kan bare være snakk om en times tid, så det er liten tvil om at det betyr mye. Vi legger alt vårt trykk i markedsføring på Facebook, forteller Solberg.

Det er ingen tvil om at det er lillebror Tore som er stjernen på “Face”. Pølsemakeren kom inn i familiebedriften for noen år siden, etter å ha jobbet som kjøttskjærer hos Gilde. Nå parterer han dyreskrotter med sag og kniv så beinflisene fyker. Den mest populære videoen hans har 5,2 millioner visninger, mens en vanlig snutt får om lag 30.000 visninger i løpet av ett døgn.

– Hvordan forklarer du interessen?

– Mange er interessert i mat og vil vite hvor på et dyr de forskjellige stykkene sitter. Samtidig får Tore mange tilbakemeldinger på at han har et godt ansikt på skjermen, og at hans væremåte skaper god stemning, forteller storebror.

Lillebrorens demonstrasjon av slakterfaget kan for eksempel innebære utskjæring av svinekoteletter, indrefilet, fisk eller utbeining av lammelår. Ifølge pølsemakeren er det viktig å kjenne på strukturen i kjøttet, og et godt klaps – eller flere – hører med. Varene havner i det som var Norges lengste ferskvaredisk – 18 meter – den gang butikken på 2.200 kvadratmeter åpnet for 11 år siden. Til vinteren skal disken bygges ut for å gjenvinne tronen.

Mange er interessert i mat og vil vite hvor på et dyr de forskjellige stykkene sitter. Samtidig får Tore mange tilbakemeldinger på at han har et godt ansikt på skjermen og at hans væremåte gir litt god stemning.

– Vi ser at ferskvaredisken har blitt en stor greie her, og at det medfører at vi klarer å skille oss ut i en bransje hvor det ikke er så lett å skille seg ut. For oss har det vært lurt, og vi kommer til å satse enda mer på dette.

– Noe litt annerledes

– Er folk litt lei av uinspirerende lavpriskjeder med kun innpakkede varer?

– Når man ser på markedsandelen til lavpris, så ser man at folk synes det er veldig greit. Men jeg tror mange også liker noe litt annerledes. Vi ser i hvert fall at det funker her, men jeg tror ikke det er den nye trenden i bransjen, vedgår eldstebror Solberg.

– Hvor mye av omsetningen kommer fra hyttefolk som svinger av E18 og kjøper grillmat?

– En ganske stor andel av kundene bor ikke i vår kommune. Jeg vet ikke sikkert, men sier jeg 30–40 prosent, så tror jeg vi er inne på noe, sier Solberg.

Brødrene, som er vokst opp i foreldrenes nærbutikk, eier Eurospar Brokelandsheia med om lag en halvpart hver. Blir resultatmarginen som i fjor, rundt fem prosent, sitter selskapet igjen med 7,5 millioner kroner i resultat etter rekordåret.