<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Tutti frutti: Flere av smykkene er så fargerike at paletten gir assosiasjoner til varmere strøk. Et av dem er et sten- og perlebesatt halskjede, et såkalt collier, fra 1950-tallet, priset til 470.000 til 710.000 kroner. De andre smykkene på bildet er vurdert til mellom 35.000 og 180.000 kroner. Foto: Sotheby's

Gull verdt å handle smykker på auksjon

I slutten av mars selger Sotheby’s smykker etter en britisk grevinne. Blant skattene er brosjer som har tilhørt dronning Victoria. På auksjon finner man ofte unike smykker til en gunstig pris. Også i Norge.

Fredag 12. mars starter det anerkjente auksjonshuset Sotheby’s et spesielt salg. Det er en nettauksjon med ca. 350 gjenstander etter boet til Patricia Knatchbull, født Mountbatten og med dertil hørende grevinnetittel.

Selveste dronning Victoria (1819–1901), som regjerte da Storbritannia var “kongen” i verden, var tippoldemoren til Patricia Knatchbull. Knatchbull gikk ut av tiden i 2017. Nå selges en rekke smykker med både unikt design og proveniens, altså eierrekke. Blant smykkene er fire brosjer som har tilhørt dronning Victoria, “levendegjort” igjen i den svært populære serien “The Crown”.

Mountbatten er knyttet til den britiske kongefamilien. Patricias Knatchbulls far, lord Louis “aka Dickie” Mountbatten, var onkel til prins Philip og grandonkel og en slags “æresbestefar” til prins Charles. Det er også ham den andre sønnen til hertuginne Kate og prins William er oppkalt etter.

Sørafrikansk løve som kjæledyr

Lord Louis Mountbatten var den siste visekongen av India og jarl av Burma eller Myanmar, som nå er i nyhetsbildet med militærkuppet. Burma ble okkupert av britene og innlemmet i britiske India i to omganger.

Lordens datter, Patricia, ble født i 1924. Ifølge britiske Vogue hadde familien en sørafrikansk løve som kjæledyr. Patricia giftet seg med den Oscar-nominerte filmprodusenten John Knatchbull, med barontittel. 

Dronning Elizabeth og hennes søster prinsesse Margaret var brudepiker i bryllupet i 1946, som som var en attraksjon verden over. Gavene ble listet opp på en egen side i avisen The Times. Blant gavene var en brosje fra Aga Khan.

Royalt bryllup: Daværende Elizabeth og to andre brudepiker i bryllupet til Patricia Mountbatten i 1946. Foto: EDDIE WORTH

Smykkene som nå selges, stammer fra adelige grener også fra ektemannens side.

Flere av smykkene er så fargerike at paletten gir assosiasjoner til varmere strøk. Et av dem er et sten- og perlebesatt halskjede, et såkalt collier, fra 1950-tallet.

Dette smykket er priset til 470.000 til 710.000 kroner og er det dyreste på auksjonen sammen med en brosje besatt med diamanter fra slutten av 1700-tallet.

Et av de dyreste: Brosje fra 1700-tallet priset til 470.000 til 710.000 kroner. Foto: Sotheby's

Fabergé og Cartier

Det er ikke bare rene smykker som selges. Tre mindre ur legges også under hammeren. Det ene er signert kjente Fabergé, han som laget alle påskeeggene til de russiske tsarene. Det er vurdert til 180.000 til 300.000. Mens to andre ur laget av det franske luksusmerket Cartier på 1920-tallet har priser på mellom 80.000 og 180.000 kroner.

Tsarer og grevinnen: Et ur signert kjente Fabergé, han som laget alle påskeeggene til de russiske tsarene, er vurdert til 180.000 til 300.000 kroner. Foto: Sotheby's
Fra 1920-tallet: Cartier-uret er priset til 80.000 til 110.000 kroner. Foto: Sotheby's

Det er råd, selv for studenter, å smykke seg med edelt metall etter grevinnen. En brosje fra 1950-tallet er kun priset til rundt tusen kroner.

Mer fest blir det med en rubin- og diamantbesatt miniveske fra tidlig 1920-tall, også kjent som The Roaring Twenties med kraftig oppsving i økonomien. Vesken er vurdert til 3.590 til 6.000 kroner.

Omkostninger kommer på toppen av tilslagene på auksjonen som avsluttes 24. mars, rett før påske.

Fløy inn juveler til Formuesforvaltning

I Norge har det både vært liten tradisjon for å bære store smykker og å kjøpe smykker i annenhåndsmarkedet. Dette er i ferd med å endre seg noe.

Det internasjonale auksjonshuset Christie’s og Formuesforvaltning arrangerte et smykketreff for unge formuende kvinner hos Formuesforvaltning våren 2019. Da hadde Christie’s fløyet inn smykker for 25 millioner kroner som kvinnene kunne få prøve, noe Kapital omtalte. 

Fridde til norske kvinner: Christie’s og Formuesforvaltning viste smykker til unge formuende kvinner hos Formuesforvaltning våren 2019. F.v. to smykkeeksperter fra Christie's, Cornelia Svedman, auksjonshusets representant i Norge, og Katinka Traaseth hos Formuesforvaltning. Foto: Formueforvaltning

Dette var smykker som skulle selges senere samme vår i Genève, hvor de største smykkeauksjonene internasjonalt foregår i mai hvert år.

Christiania Auksjoner i Oslo avholdt nettopp sin dekorative auksjon som også inneholdt smykker. En ring i hvitt gull med 17 diamanter var auksjonens dyreste med tilslag på 13.000 kroner. I forkant var ringen vurdert til 8.000 til 10.000 kroner. Det samme auksjonshuset solgte en tiara for 45.000 kroner før jul.

Ring til en femtedel av prisen

I skrivende stund ligger 39 smykker til salgs hos Blomqvists nettauksjoner. Det dyreste er en collier i hvitt gull fattet med nesten 40 briljanter. Det er vurdert til 35.000 til 40.000 kroner.

En diamantring i hvitt gull fattet med en diamant på 0,91 karat er priset til 30.000 til 35.000 kroner.

Hos David-Andersen koster en ring med en diamant som er litt større, 1 karat, 175.000 kroner. Ved prising av diamanter er det de fire c’ene cut, clarity, carat og color som avgjør prisen.

Ringen hos David-Andersen skårer nok høyere på disse sjekkpunktene enn den som selges hos Blomqvist. Men det er et fåtall som klarer å legge merke til mer enn karaten, altså størrelsen. Størrelsen teller også her.

Diamanter varer som kjent evig. Men som mann kommer man langt med blomster også. Det er langt billigere.

Inside