<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rekordomsetning for Kagge Forlag

Kagge Forlag passerte 100 millioner kroner for første gang i fjor, og Erling Kagge drysser solid utbytte både til seg selv og til de ansatte.

Over 100 millioner: Etter fjorårets rekordomsetning i Kagge Forlag kunne Erling Kagge bevilge ekstra utbytte og bonus både til seg selv og til de ansatte.  Foto: CF Wesenvberg
Inside

Omsetningen i Kagge Forlag endte på 113 millioner kroner i 2020, en solid økning fra 96 millioner kroner et år tidligere. Nettoresultatet klarte imidlertid ikke å holde følge. På bunnlinjen havnet det 15 millioner kroner i 2020 mot nesten 22 millioner i 2019, men likevel bevilger Erling Kagge seg et solid utbytte.

På en ekstraordinær generalforsamling noen dager ut i 2021 ble det vedtatt en utbetaling til aksjonærene på 12 millioner kroner. Kagges heleide investeringsselskap Norske Eventyr eier 98 prosent av Kagge Forlag, de siste to prosentene er i hovedsak fordelt på daglig leder Jorunn Sandsmark og Selmer-advokaten Are Herrem. Herrem er styreleder i både Kagge Forlag og JM Stenersens forlag. Sistnevnte er et heleid datterselskap av Kagge Forlag som i 2020 også nådde en rekordomsetning på drøye 23 millioner kroner.

De ansatte i Kagge Forlag har en ordinær bonusordning, men også de 27 ansatte kom godt ut av rekordåret. Resultatet utløste nemlig ekstra bonus ut over den generelle bonusordningen for alle sammen.

I fjor ble om lag halvparten av bestselgerne i Norge gitt ut på Kagge og Stenersens Forlag.
Erling Kagge

– Kagge Forlag har i 25 år alltid fordelt en del av overskuddet til forlagets ansatte. I 2020 ble bonusene naturlig nok store. Jeg ønsker ikke å kommentere vår bonusordning utover det, sier Erling Kagge.

Bestselgere

Han har til gjengjeld langt mer å fortelle om fjorårets – og årets – favoritter på litteraturfronten. I fjor ble om lag halvparten av bestselgerne i Norge gitt ut på Kagge og Stenersens Forlag. Kongen forteller av Harald Stanghelle, Hellstrøms hemmeligheter og Verdenshistorie av Terje Tvedt var nummer en, to og tre på topplisten. I tillegg solgte Høyt av Erika Fatland, Solvokteren av Maja Lunde og Lisa Aisato, På naturens skuldre av Anne Sverdrup-Thygesson og Min Instastory av Mads Hansen veldig bra, for å nevne noen.

– I år har vi allerede hatt suksess med Rottejegeren, av motstandshelten Max Manus, et manuskript som ikke tidligere var publisert. Boken er første halvårs mestselgende roman. Utover høsten har vi også mye å glede oss til. Are Kalvøs Meininga med livet – eller Yes, Sir, I Can Boogie er helt oppe på høyde med hans tidligere utgivelse Hyttebok frå Helvete. Hellstrøms grønne hemmeligheter gleder jeg meg også til å bruke, forteller Kagge.

Han mener at Kagge Forlag også kommer med en sterk biografi-høst. 

– Marit Bjørgen, Jan Eggum, Kadafi Zaman, Tarjei og Johannes Bø, Jon Michelet, Marie Takvam og Den hellige Birgitta er et spenn både i stil og personer som vi er fornøyde med. Men egentlig er det bredden i forlaget som er avgjørende, og som vi er stolte over, ikke hver enkelt bok som ender opp med å selge godt, konstaterer forlagseieren.