<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rekordhøyt luksussalg tross pandemistengning

Den norske filialen av den danske luksusgruppen Group 88 omsatte for rekordhøye 129 millioner kroner i fjor. Selskapet driver blant annet butikkene Gucci og Burberry i Oslo sentrum.

Utenlandsk luksus: Gucci er en av butikkene til det danskeide selskapet Group 88, som holder hus på Steen & Strøm i Nedre Slottsgate i Oslo.  Foto: Lise Åserud/NTB
Inside

Nordmenn fortsatte å kjøpe luksusvarer under pandemien. For Group 88 spilte det liten rolle at utlendingene uteble foran disken mesteparten av året. Det danske selskapet eier og drifter flere av de internasjonale luksusbutikkene i Nedre Slottsgate i Oslo, der kundene kan handle siste mote fra blant intet mindre enn syv utsalg. Og listen med merkenavn på denne adressen er absolutt ikke noe B-lag: Balenciaga, Mulberry, Valentino, Bottega, Burberry, Gucci og Yves Saint Laurent er blant godbitene man finner i Group 88s butikker.

Avvikende regnskapsår

Group 88 er registrert som filial av et utenlandskregistrert selskap (NUF) i Norge, og dette selskapet økte i fjor omsetningen fra den tidligere rekorden på 124 millioner til 129 millioner kroner. Det vil si, Group 88 opererer med avvikende regnskapsår fra oktober til oktober, og det siste regnskapet går frem til utgangen av september 2021.

Regnskapsåret endte også med et overskudd etter skatt på 4,6 millioner kroner, mot et underskudd på 600.000 kroner året før. Lønnsomheten var på topp i 2018, da en omsetning på 102 millioner kroner resulterte i 11,5 millioner på bunnlinjen.

De sterke tallene ble oppnådd til tross for at regnskapsårets første seks måneder, frem til mars 2021, ifølge årsberetningen var preget av en generell beherskelse blant forbrukerne. Group 88 måtte i perioder stenge alle sine butikker på grunn av pandemien. Butikkene hjemme i Danmark ble også stengt.

Fortsatt negativ egenkapital

Salget tok seg imidlertid betydelig opp i den siste halvparten av perioden. Thomas Møller, som er styreleder i NUFet og konsernsjef for det danske morselskapet, skriver i beretningen at resultatet for den samlede perioden derfor ble bedre enn fryktet og forventet. 

Kombinasjonen av store varelagre og stengte butikker førte til at presset på marginene i en stor del av året ble langt større enn normalt, men overskuddet på nesten fem millioner kroner for perioden sett under ett viser at betalingsvilligheten hos kundene var god da butikkene fikk mulighet til å åpne igjen.

Group 88 har nå “tilpasset kostnadsstrukturen” i det norske virksomheten, og venter derfor at den positive utviklingen vil fortsette. I perioden regnskapet omfatter fikk selskapet liten hjelp av myndighetenes hjelpepakker, men i den forrige perioden mottok det danskeide selskapet nærmere 900.000 kroner i kontantstøtte.

Takket være de positive tallene fikk egenkapitalen et løft i 2021, men den var fortsatt negativ med 400.000 kroner ved utgangen av regnskapsåret. I hovedstedene København, Oslo og Stockholm eier Group 88 til sammen 38 luksusbutikker. Selskapet driver også nettbutikken Collage The Shop.