<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sjokktap på 300 mill.

Råkjøret mot Kahoot!-aksjen vil ingen ende ta. Papirtapene er massive for selskapets  aksjonærer, også for investor Jan Petter Collier, som har sett verdier for mange hundre millioner kroner gå opp i røyk.  

Gigantsmell: En av de mektigste i den norske finansbransjen, Jan Petter Collier (t.h.), opplever nå et realt formuesfall i takt med den massive kursnedgangen i familiens Kahoot!-aksjer.  Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
Inside

På Oslo Børs har aksjekursen til e-læringsselskapet Kahoot!Kahot fullstendig raknet. Siden euforien nådde toppen for ganske nøyaktig ett år siden, med noteringer rundt 120-tallet, har kursen falt med nær 80 prosent. 

Dermed har aksjonærenes verdier blitt redusert med godt over 40 milliarder kroner, og med på kurskollapsen er også en av hovedeierne, investor Jan Petter Collier. Med ikke fullt 3,5 millioner Kahoot!-aksjer, som ligger i familiens investeringsselskap Sanden Equity, har grunnleggeren og storeieren i meglerforetaket ABG Sundal Collier    sett verdier for over 300 millioner kroner fordunste, sammenlignet med kursene for ett år siden.

 Taus om Kahoot!-ledelsen 

– Det er vår sønn Petter Collier som driver familiens investeringer, uavhengig av meg, gjennom investeringsselskapet Sanden. Han vil svare dersom han skulle ha noen kommentarer til dine spørsmål, skriver Jan Petter Collier vennlig i en mail til Kapital. 

Petter Collier har imidlertid ikke besvart noen av Kapitals spørsmål, og man får dermed ikke svar på hva som særlig begeistrer med Kahoot!-investeringen, ettersom de til tross for seneste tids massive kursfall likevel har valgt å beholde aksjene. Om man har ønsket å selge seg helt eller delvis ut, men at dette ikke har latt seg gjøre ettersom ABG Sundal Collier har bistått Kahoot! finansielt ved flere anledninger, vil også stå ubesvart. 

Det gjør også spørsmålet om Collier-familien fortsatt har tiltro til at dagens ledelse er den riktige med hensyn til veien videre for selskapet, som på Oslo Børs nå har en markedsverdi på bare litt over 12 milliarder kroner, mot godt over 50 milliarder for vel et år siden. 

Kahoot!-kollapsen vil uansett gå inn i historiebøkene som en av de aller største IT-smellene på Oslo Børs, en nedtur som også har barbert privatformuen til andre storeiere, som Jan Haudemann Andersen. Investoren sitter med litt over 40 millioner Kahoot!-aksjer gjennom ymse investeringsselskaper, der aksjeverdiene bare siden årsskiftet er ned med ytterligere flere hundre millioner. 

Analytikerne – mer og mer i villrede 

Mens aksjekursen raser rygger analytikerne, for blant tallknuserne som for bare få måneder siden pøste ut kjøpsanbefalinger med kursmål tett opp mot hundre kroner pr. aksje, råder nå skepsisen. 

– Fremover mener vi at Kahoot! må bli mer offensive innen salg og markedsføring, noe som vanner ut den sterke kontantstrømmen som har vært en hjørnesten i vårt investeringscase, skrev nylig Kepler Cheuvreux i en selskapsoppdatering. 

Meglerhuset nedgraderer aksjen fra kjøp til hold, samtidig som kursmålet kuttes fra 80 til 30 kroner. SpareBank 1 Markets har også nettopp tatt ned anbefalingen på Kahoot!, og opererer også med en hold-anbefaling med kursmål 30 kroner. 

71 år gamle Jan Petter Collier, som av Kapital tidligere har blitt kåret til en av de aller mektigste innen finansbransjen, vet bedre enn de fleste at tålmodighet lønner seg i aksjemarkedet. Og et lite lyspunkt dukker nå opp, også for Kahoot!-eierne, når den mektige amerikanske investeringsbanken Citi nylig oppgraderte amerikanske aksjer, der særlig teknologisektoren trekkes frem. Deres budskap er at den russiske invasjonen vil utsette de varslede renteøkningene, noe som spesielt vekstaksjer vil nyte godt av.