<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Stamkunder reddet sommeren

Det var krevende å drive sjønær restaurant i en sommer hvor “alle“ skulle til Syden, og båtfolket i stor grad uteble på grunn av skyhøye drivstoffpriser.

Kos på bryggekanten: Hyttefolket i Færder sviktet ikke 8 Glass, en av de populære sommerrestaurantene på Tjøme. Foto: Anki Grøthe
Inside

Norskekysten er ikke overstrødd med altfor mange gode serveringssteder i sjøkanten, og de som finnes gjør ikke så veldig god butikk, selv om de er kjærkomne og populære tilbud. På Tjømes nordspiss i Færder kommune i Vestfold har spisestedet 8 Glass bygget seg gradvis opp. Det som i 2010 startet med en liten brakke, har ekspandert til restaurant med lounge-område og isbar, med en årlig omsetning på rundt fem millioner kroner. I år var utfordringene høye råvarepriser samt at færre gjester kom sjøveien på grunn av høye drivstoffutgifter.

Palmesus: Underholdning under palmene i loungen på 8 Glass. Foto: Anki Grøthe

– I sommer har det vært mye færre båtgjester, mens det kom flere folk til fots og på elsykkel. Alt i alt har ikke sesongen vært noe dårligere, og kanskje de som har vært her har lagt igjen litt mer penger, sier Tom Hovind, daglig leder på 8 Glass. 

Han tror de er heldige som har en stor kundebase bestående av hyttefolk som legger inn jevnlige besøk hos dem på Ferjeodden i Vrengensundet. I juli selger 8 Glass normalt fra 500 til 1.000 matretter pr. dag. Sesongen er kort og går fra pinse til skolestart i august. I år fikk de også arrangert Skjærgårdsbrunsj, et lukket arrangement som de har måttet avlyse de to foregående år på grunn av pandemien.

– Vi er ikke så sårbare som de som lever mest av dagsturisme. De som har hytte i vårt område, kommer og tilbringer sine uker her nede hvert år, og de stikker innom oss fra tid til annen. Vi ser mange kjente fjes som dukker opp år etter år, og gjerne flere ganger i uken. Derfor tror jeg vi klarte å opprettholde et normalt år, til tross for at bevegelsene på sjøen har vært minimale sammenlignet med tidligere år, sier Hovind. 

Omsetningen landet på omtrent det samme som i 2021, og selskapet gikk i pluss – eksakt hvor mye er fortsatt ikke klart.

Vi ser mange kjente fjes som dukker opp år etter år og gjerne flere ganger i uken.
Tom Hovind, daglig leder i 8 Glass

– Ikke god investering

Det er næringseiendomsselskapet B A Wahl Invest som eier restauranten og tomten den ligger på, hvor det også drives båtverksted, båtbutikk og salg av kioskvarer og drivstoff. I fjor gikk eiendomsaktøren, som totalt eier 30.000 kvadratmeter næringslokaler, også inn og ble medeier i selskapet Sunsets, driftsselskapet som står bak serveringsvirksomheten.

– Vi har brukt mye penger på restauranten, og det har ikke vært en god investering, tvert imot, erkjenner en av eierne, Åge Wahl.

– Hvorfor ikke?

– I utgangspunktet fordi sesongen er så kort, og at det historisk har vært vanskelig å finne drivere. Som eiendomsselskap hadde vi egentlig ikke lyst til å drive restaurant. Men vi synes jo at den restauranten bør være der, sier Wahl, som bekrefter at det blir drift på 8 Glass på Tjøme også i 2023.

Tilbake til normalen: Da reiserestriksjonene ble opphevet, opplevde Villa Malla på Filtvet fyr et mer normalt år i 2022. Foto: Jan Chr. Grandre

Dropper salg av Villa Malla

Lenger nord i Indre Oslofjord merket daglig leder og eier Sonja Lee at det ble litt tøffere å drive strandrestauranten Villa Malla på Filtvet. I hvert fall målt mot rekordåret i fjor, da middelhavsrestauranten omsatte for hele 15 millioner kroner og fikk et resultat på 3,6 millioner før skatt.

– I år har vi omsatt for vesentlig mindre enn i 2021. Generelt var det færre som ferierte i Norge, hvilket ikke var uventet etter et par år med reiserestriksjoner. Vi var derfor godt forberedt på at årets sommer kom til å være litt annerledes, så dette er tilbake til normalen, sier Lee. 

I år har vi omsatt for vesentlig mindre enn i 2021. Generelt var det færre som ferierte i Norge, hvilket ikke var uventet etter et par år med reiserestriksjoner.
Sonja Lee, eier av Villa Malla

Hun kjøpte restauranten usett i 2006, har siden totalrenovert eiendommen og skapt et populært konsept med palmesus, strandliv og middelhavsmat. I august i fjor meldte flere medier at Lee hadde lagt ut både stedet og sin egen bolig for salg, i en annonse merket “høy prisklasse”. Flere visninger til tross, ingen kjøper kom med noen bud Lee kunne akseptere. Nå er salget lagt på is.

– Det har vi nå lagt ifra oss, sier Lee til Kapital.

Hun vil i stedet satser på å utvikle eksisterende tilbud. 

– Vi krydrer konseptet, tilbyr nye opplevelser og nye matimpulser i buffeten vår, forklarer hun, og forteller at det for tiden blir jobbet hardt med å etablere gode rutebåtforbindelser til Filtvet fyr.