<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Har ansatt privat butler

Så du etter ny jobb tidligere i høst, kunne kanskje milliardærarving Katharina Andresen og samboeren Frederic Kvasnes friste med et jobbtilbud. Samboerne søkte butler, fremkom det i en stillingsutlysning på Finn.

Kvittet seg med husarbeid: “Privat husholdning på Bygdøy søker hushjelp/butler på heltid”, stod det i tittelen til jobbannonsen på Finn. Arbeidsgiver var Ferd KGA AS, et selskap som er heleid av Katharina G. Andresen.  Foto: Ferd
Inside

I slutten av september dukket det opp en noe uvanlig stillingsutlysning på Finn.no: “Privat husholdning på Bygdøy søker hushjelp/butler på heltid”, stod det i tittelen til jobbannonsen. Arbeidsgiver var Ferd KGA, et selskap som er heleid av milliardærarving Katharina Gamlemshaug Andresen.

Butlerens arbeidsoppgaver for samboerparet skulle blant annet bestå av vasking av klær, stryking, innkjøp av dagligvarer og turer med hundene. De som var interessert i stillingen, måtte ha følgende kvalifikasjoner i orden: “Førerkort og god muntlig og skriftlig fremstillingsevne på norsk og engelsk,” fremkom det av annonsen.

Angrer på stillingsnavn

Eldstedatteren til Johan H. Andresen sitter, som majoritetseier av Fred-systemet sammen med sin søster, på en milliardarv. På årets liste over Norges 400 rikeste ble familiens investeringsselskap og samlede formue verdsatt til hele 45 milliarder kroner. Det gjør Andresen-familien til den 8. rikeste i Norge. De har med andre ord ikke noe problem med å betale seg fri fra husarbeid, dagligvareinnkjøp og hva enn det skulle være.

– Vi skulle ikke kalt det butler, det er i grunnen bare en hushjelp, sier Frederic Kvasnes til Kapital. 

Han ønsker ellers ikke å si noe mer om stillingsutlysningen. Kapital erfarer imidlertid at paret raskt fikk inn en god del søknader da den ble lagt ut, og allerede en uke senere var annonsens status endret til “besatt”.

Ikke alene om å ha butler

De fleste forbinder kanskje butler med det britiske kongehuset eller engelsktalende overklassefamilier.  Etterspørselen etter en personlig tjener har vært så stor blant de mest formuende på kontinentet, at det ble opprettet en egen butlerutdannelse i samarbeid med Buckingham Palace i Storbritannia på starten av 2000-tallet. 

Heller ikke her til lands er samboerne Andresen og Kvasnes de eneste som har ansatt en butler. Selv om det tilsynelatende har blitt langt sjeldnere med årene, har flere av Norges rike hatt tjener, blant annet Stein Erik Hagen. Butleren skal imidlertid ha sluttet da han følte at jobben hjemme hos den steinrike familien ble for fjern fra livet, fremkom det i en artikkel i Dagens Næringsliv fra år 2000.

Føyer seg inn i rekken: Stein Erik Hagen har også hatt butler, eller personlig assistent, som han foretrakk å kalle det. Foto: NTB scanpix

Hagens tidligere kone Mille Marie Treschow, som gikk bort for et par år siden, føyer seg også inn i rekken av rikinger som har hatt butler. “Treschows tjener heter Torgar, han har mobiltelefonen hennes i sin ene dresslomme, og svarer for henne når den ringer. Neglefilen ligger i den andre. Han serverer nøttekaker og kjører hennes sølvgrå Volkswagen,” står det i en artikkel i Dagbladet fra 2004.

Skaugen er nok en familie som tidligere har hatt egen tjener. Det gikk imidlertid ikke helt smertefritt, ettersom rederenken Anette Skaugen endte med å saksøke butleren sin for millioner av kroner i 2013. Ifølge enken hadde butleren besøkt dyre nattklubber, restauranter og handlet i luksusbutikker på hennes regning.