<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Prisras på flere hundretusen for brukte luksusklokker

Mange spekulanter har kastet kortene og etterlatt seg store prisfall i markedet for brukte luksusklokker fra Rolex og Patek Philippe, mener klokkeekspert.

Litt mindre galskap: Rolex Submariner Starbucks med grønt bezel har kommet ned i pris i annenhåndsmarkedet, men selges fortsatt langt over butikkpris. Torstein Bøe / NTB
Inside

Siden 2018 har annenhåndsmarkedet for endel populære klokker gått rett til himmels. Men nå advarer Morgan Stanley om fallende priser, ettersom mange vil kvitte seg med dyre klokker som følge av omslag i økonomien verden rundt. Allerede er prisene på superettertraktede Rolex ned 21 prosent siden toppen i april i fjor, ifølge en rapport fra investeringsbanken, som er basert på tall fra WatchCharts. 

Og det samme skjer i Norge, selv om det ikke er så lett å få øye på. Det forteller Barry Caguiat, som har vært lidenskapelig opptatt av Rolex-klokker i mange år og er med-gründer av Facebook-gruppen “Rolexforum Norge” med 6.600 medlemmer.

– Prisene faller fortsatt, men ikke like kraftig som fra våren til senhøsten i fjor. Fra desember og inn i 2023 er tendensen at prisnedgangen bremser, og prisene flater litt mer ut, sier Caguiat til Kapital. 

Prisene faller fortsatt, men ikke like kraftig som fra våren til senhøsten i fjor.
Barry Caguiat, “Rolexforum Norge“

Falt 250.000 kroner

Nedgangen har vært spesielt markant for Rolex’ ettertraktede sportsmodeller i stål. Disse har hatt en helt spinnvill prisutvikling i bruktmarkedet de siste par årene, ettersom pandemien førte til at mange flyttet forbruk fra reiser og opplevelser til klokker.

Ser store prisfall: Klokke-ekspert Barry Caguiat, med-gründer av Facebook-gruppen “Rolexforum Norge“, tror på fortsatt prispress fremover. Foto: Privat

Ifølge Barry Caguiat gikk for eksempel Rolex’ sportsmodell Daytona i stål for opptil 550.000 kroner i april i fjor. Nå mener han samme klokke selges for 280–300.000 kroner, hvilket fortsatt er langt over salgspris fra butikk, som ligger på 157.100 kroner. Et annet eksempel er Rolex Submariner 126610LV “Starbucks” med grønt bezel, som i fjor gikk for opptil 260.000 kroner og nå har falt til 165–170.000 kroner. Det er fortsatt omlag 50.000 kroner over veiledende fra butikk, men der får man ikke tak i den, fordi ventelistene er så lange at Rolex-forhandlere ikke tar opp flere navn. 

Også for et av verdens mest ettertraktede og luksuriøse klokkemerker, Patek Philippe, har realitetene innhentet bruktmarkedet.

– Noen Patek Philippe-klokker flerdoblet seg i verdi, og på toppen kostet flere Nautilus og Aquanaut sportsmodeller i stål over 1,5 millioner kroner brukt. Nå virker det som det er vanskelig å få mer enn en million kroner for flere av disse modellene, og det er kanskje ikke så rart når det er snakk om deres entry level-modeller i sportsstål, sier Caguiat.

Ignorante selgere

Ser man på norske klokkeannonser, er det imidlertid vanskelig å spore noe dramatisk væromslag. Optimismen råder tilsynelatende blant tilbyderne.

– Selgere i Norge opererer fortsatt litt med fantasipriser. De er litt ignorante med hensyn til markedspriser og har en annen tankegang når de setter utropspris enn i andre land. Mange prøver å fiske etter maksprisen, og etter en periode uten salg setter de heller ned prisen, forteller Rolex-eksperten.

Selgere i Norge opererer fortsatt litt med fantasipriser. De er litt ignorante med hensyn til markedspriser.
Barry Caguiat, “Rolexforum Norge“

– Tror du klokkefolket holder tilbake om prisfallet for å hegne om “Rolex-valutaen”?

– Ja, det er mange som prøver å forsvare prisene så de ikke skal tape enda mer, og snakker om at de ikke kan se noe prisfall. Følger man godt med på Finn.no, ulike fora og i utenlandske markeder, så ser man tydelig at prisene har falt, men mange har nok egeninteresse av å holde prisene kunstig høye fortsatt, i hvert fall i Norge, hevder Caguiat.

– Mange klokkeinvestorer har tapt mye penger på korreksjonen?

– De som var med på å jekke opp prisene under pandemien ved å kjøpe på topp, er nok de samme som kanskje har panikksolgt for å minimere tapene sine. Nå håper og tror jeg at spekulantene har tatt en pause, slik at prisene kan falle noe tilbake og gjøre det mulig for genuint klokkeinteresserte å gjøre et kjøp eller et bytte. Det har vært vanskelig med prisnivået vi har sett den siste tiden, sier Rolex-entusiasten.

Ned en kvart million: Rolex’ sportsmodell Daytona i stål. Foto: Privat

Bunnen ikke nådd

Barry Caguiat eier selv Rolex-klokker pr. dags dato, og sier han kan tenke seg å anskaffe flere på sikt, når prisene blir mer overkommelige. Men han tror ikke bunnen er nådd helt ennå, og spår at enda flere Rolex-klokker vil finne veien til markedet. 

– Dette vil resultere i pressede priser fremover. Likevel tror og håper jeg at bruktmarkedet vil flate ut i siste halvdel av året og kanskje til og med øke gradvis igjen fra 2024 eller 2025. Det finnes tross alt svært mange interesserte som sitter på gjerdet og venter på at prisene blir mer oppnåelige for deres budsjetter.