<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Forarbeider til Oslo Børs-dekorasjon på auksjon

Forarbeidene til to dekorasjoner som pryder Oslo Børs selges på auksjon. Gerhard Munthes hensikt var “å bringe noe lyst og adspredende for dem som ferdes i Mammons tempel”. 

Til salgs: Gerhard Munthes dekorasjon “Neptun” skulle bringe noe lyst og adspredende for dem som ferdes i Mammons tempel. Utkastet er priset til 70.000–90.000 kroner.  Foto: Blomqvist
Inside

– Vi har fått for salg to herlige dekorasjonsutkast av Gerhard Munthe. Det er utkast til utsmykningene som henger i trappehallen i Oslo Børs, forteller senior kunstekspert Gunnar Krogh-Hansen i Blomqvist kunsthandel.

“Utkastene” er mer som store malerier å regne. De skal under hammeren på en auksjon hos Blomqvist den 21. mars. Arbeidene er datert 1911. De ble laget i forbindelse med at børsbygningen, som er tegnet av Christian Heinrich Grosch og åpnet i 1829, ble pusset opp. Den fikk da blant annet en ny trappehall, og Munthes dekorasjoner skulle opp.

Hyret inn kunstner: Kunstneren Gerhard Munthe fikk oppdraget med å lage veggdekorasjoner da Oslo Børs ble pusset opp på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Bloomberg

Aftenposten selger

Det er Aftenposten som nå selger de to maleriene, som begge har målene 119 x 217 cm og er vurdert til 70.000–90.000 kroner.

– Jeg vet ikke hvordan de havnet hos Aftenposten. Nå har de ryddet opp endel og selger. Det er også Aftenposten som selger Bergslien-bildet “Olav på Hundorp”, forteller Krogh-Hansen.

Bergslien-maleriet, som er et såkalt historiemaleri og viser Olav den Hellige på Hundorp i Gudbrandsdalen, er priset til 200.000–300.000 kroner. Avisen selger nå til sammen kunst for i overkant av 400.000 kroner, gitt at man legger forhåndsvurderingene til grunn. Eksperten forteller at Blomqvist blir kontaktet av flere børsnoterte selskaper som selger kunst, og at han har inntrykk av at dette er et økende trend.

– Jeg kan jo ikke si hvilke selskaper det gjelder, men det skjer gjerne når man legger ned avdelinger eller flytter. Generelt henger dette sammen med selskaper som effektiviseres. Da forsvinner jo også litt av historien ut. Aftenposten har eksempelvis flyttet til mindre lokaler, sier han om avisen, som eies av børsnoterte Schibsted. 

– Rettet mot internasjonal handel

Rekorden for Munthes kunst på auksjon ble satt i London i 2010. Da gikk maleriet “Idyll”, datert 1886, for 300.000 pund pluss omkostninger. Omregnet til kroner den gang og siden justert for inflasjon havner beløpet på rundt 3,8 millioner 2023-kroner. Det hører med til historien at dette er nesten seks ganger så mye som det neste tilslaget, ifølge prisdatabasen Artprice, som registrerer auksjonstilslag. 

Munthe-bildene som nå selges er altså i en helt annen priskategori. Krogh-Hansen forteller at disse objektene heller ikke er så sentrale i Munthes produksjon. 

– De ble aldri sett på som viktige, egentlig. De var annerledes enn det Munthe ellers stort sett laget, som var mye mer norsk. Disse bildene var tilpasset det lyse interiøret på børsen og var mer moderne. Det var ikke norske troll, men temaer som var rettet mot internasjonal handel, forteller han. 

Munthe levde fra 1849 til 1929.

Dårlige kritikker

I boken Gerhard Munthes dekorative kunst, ført i pennen av Hilmar Bakken i 1946, står det:

“Rommets hvite farge fordret lette og friske farger. Hans hensikt var med disse bilder blant annet på en selvfølgelig og musikalsk måte å bringe som utslag av godt humør noe lyst og adspredende for dem som ferdes i Mammons tempel.”

Mammon i billedspråket betyr jordisk gods og rikdom – eller penger. Munthe fikk oppdraget som et plaster på såret fordi Edvard Munch fikk jobben med å dekorere Universitetets aula i Oslo sentrum. Det var mange som var snurte på Munthe fordi han fikk tildelt oppdraget på Oslo Børs helt uten konkurranse. 

– Kritikken var ikke superbra. Bildene ble ikke tatt veldig godt imot, forteller Krogh-Hansen.

Dagbladets Jappe Nilsen var Kritiker med stor K på den tiden. Han skrev: “Av Munthe med hans store dekorative talent kunne man jo vente det sublime; den vakre trappeoppgangen smykket av ham kunde jo let bli en av byens serværdigheter, en av de oaser i denne stygge by, hvorhen man trygt kunde føre en fremmed. Men spændingen løste ikke ut i jubel ... Stemningen blev paafaldende mat.”

Av Munthe med hans store dekorative talent kunne man jo vente det sublime. Men spændingen løste ikke ut i jubel. Stemningen blev paafaldende mat.
Jappe Nilsen, kritiker Dagbladet
Munter “Merkur”: I et humoristisk utslag har kunstneren Gerhard Munthe latt en naken ung dame passe telefonen, mens to unge gutter skriver ned ordrene hun mottar. Foto: Blomqvist

Noe for et meglerhus?

Bildene viser lettkledde og nakne kvinner og menn i aksjon på en delfin og i en vogn. Titlene er “Merkur” og “Neptun”.

Merkur, eller Mercurius, er det romerske navnet på den greske guden Hermes. Mercurius er guddom for kjøp og salg og fortrinnsvis dyrket av kjøpmennene. Mens Neptun er den romerske vannguden. 

I disse dager er NRK aktuelle med tredje sesong av “Exit”, hvor kjøp og salg av nakne kvinner er blant stikkordene. Serien har blitt så populær at meglerhuset ABG Sundal Collier tenkte det var en morsom vri å gjøre noe relatert til den da de inviterte til innvielsesfest i sine nye lokaler i Via i Vika for to år siden.

Kanskje bildene kunne passe for et fremoverlent meglerhus?
Gunnar Krogh-Hansen, Blomqvist

De hadde engasjert skuespiller Jon Øigarden, som spiller en av hovedrollene i Exit, finansmannen Jeppe. Han gikk rundt i de nye lokalene til meglerhuset og kommenterte blant annet all kunsten som eies av Jan Petter Collier. Stuntet fikk så mye pepper at meglerhuset avlyste hele festen, og de ansatte gremmes, i hvert fall tilsynelatende, fremdeles av fremstøtet.

– Hvem tror du er potensielle kjøpere til “Oslo Børs”-bildene?

– Kanskje de kunne passe for et fremoverlent meglerhus? foreslår Blomqvist-eksperten. 

Muligheten til å få litt børshistorie på veggen er der i hvert fall 21. mars.