<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tjener titalls millioner og slipper skatt

Christian Bjelland har endelig fått solgt sin gigantvilla på Ris i Holmenkollåsen. Etter det Kapital kjenner til ble prisen “bare” ca. 75 millioner, men som et plaster på såret slipper han sannsynligvis å skatte av gevinsten.

Staselig på Ris: Denne eiendommen på 900 kvadratmeter, med 4,4 mål tomt, har etter det Kapital kjenner til nylig skiftet hender. Foto: Michael Groth
Inside

Bjelland er blant annet en anerkjent kunstsamler og har innehatt flere sentrale stillinger i norsk næringsliv. I tillegg har den tidligere Kværner-toppen lenge vært eier av en av de feteste villaene i Holmenkollåsen. 

Bjelland og hans kone kjøpte det aktuelle huset i 1997, og de har forsøkt å selge det i over tre år. Muligens var prisforlangende på 90 millioner fra megleren i DNB optimistisk, men et hus på 900 kvadratmeter og med 4,4 mål tomt er ikke akkurat hverdagskost. Av og til tar ting tid.

Kunstsamler, kongevenn og honorærgeneralkonsul: Christian Bjelland har en spennende og allsidig CV. Foto: Jostein Løvås

Nå er altså huset solgt, og etter det Kapital erfarer ble salgssummen rundt 75 millioner kroner. Kanskje skuffende med tanke på prisantydningen, men det gir likevel flere titalls millioner i gevinst. Bjelland og kone betalte nemlig “kun” 15 millioner for boligen da de kjøpte den på slutten av 1990-tallet.

Christian Bjelland har ingen kommentar til hussalget, skjønt han humrer når Kapital gratulerer ham. Etter det vi kjenner til er kjøper Victoria Marie Treschow Forsberg, datter av avdøde Mille-Marie Treschow. Kapital har ikke fått tak i Treschow Forsberg, men vi ønsker til lykke med kjøpet.

DNB vil ikke opplyse om de har vært involvert i salgsprosessen. Det var Sem & Johnsen som utstedte pantedokument i forbindelse med salget.

Skattefordel

Finansavisen har tidligere skrevet at Bjelland trolig ville måtte skatte av gevinsten hvis huset ble solgt til en eiendomsutvikler. Det kan bygges mye på en så stor tomt, og derfor kunne salget ha bli ansett som tomtesalg, som altså er skattepliktig.

– Det er paradoksalt at det spiller en rolle hva som skjer med eiendommen etter at selger har flyttet, uttalte advokat Anders Leisner til avisen.

Bjelland har altså ingen kommentarer til salget, så vi får heller ikke vite om han har fått en forhåndsuttalelse fra Skatteetaten. Av og til er det lurt, men Bjelland trenger det neppe. Vi har nemlig ingen tro på at Treschow Forsberg bygger rekkehus i hagen, og dermed bør han ha en god sak hvis Skatteetaten slår på tråden. Penger spart er penger tjent.

Hermetikkformue

Christian Bjelland er fjerde generasjons eier av Chr. Bjelland & Co. Den tidligere fiskehermetikkbedriften fungerer i dag som et eiendoms- og holdingselskap. I tillegg er han styremedlem i Fritt Ord, tidligere styreleder i Nasjonalmuseet, og som styreformann i Kværner gjorde han seg bemerket for friske ordvekslinger med Kjell Inge Røkke. Hva skulle vi ikke gitt for å ha vært flue på veggen da.

Bjelland er for øvrig kongevenn, og i år 2000 ble han honorærgeneralkonsul for Finland, hvilket vil si at han ifølge den finske ambassaden “leder troppen av Finlands honorærkonsuler i hele Norge”. Før utnevnelsen var Bjelland selv honorærkonsul i Stavanger.