<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Treschow-arving til sak om smarthus-løsning

Michael S. Treschow kastet ut firmaet som leverte en smarthusløsning til gigantleiligheten hans på Tjuvholmen. Nå krangler han i retten med leverandøren om hvem som skal ta regningen. 

Saksøkte leverandør: Michael S. Treschow krever inntil 345.000 kroner av firmaet som leverte smarthusløsningen til leiligheten hans på Tjuvholmen.  Foto: Iván Kverme
Eiendom

Dersom saksomkostningene overskrider beløpet man krangler om, kan det være en indikasjon på at man ikke bruker tiden optimalt, hverken sin egen eller rettens. Dette kan fort bli tilfelle i søksmålet som mangemilliardær Michael S. Treschow har anlagt mot selskapet CT Marine Elektronikk i Oslo tingrett. 

Striden oppstod etter at sistnevnte leverte en smarthusløsning til Treschows gigantleilighet på 350 kvadratmeter på toppen av eksklusive Tjuvholmen i Oslo sentrum. Arvingen etter Mille-Marie Treschow, som på Kapitals siste liste over Norges 400 rikeste er vurdert til fire milliarder kroner, var slett ikke fornøyd og krever CT Marine Elektronikk for inntil 345.000 kroner, pluss saksomkostninger. 

Kravet gjelder erstatning for utbedringer som 33-åringen fikk utført av et annet firma fordi han mente saksøkte ikke hadde greid å få smarthussystemet til å fungere tilfredsstillende. Treschow mener avtalen mellom partene må forstås slik at det som skulle leveres var et smarthussystem hvor alle komponenter i leiligheten skal kunne styres fra én eller flere styringsenheter, skriver hans prosessfullmektig, advokatfullmektig Fredrik Lunde Nyland, i sitt sluttinnlegg til tingretten. 

Det aktuelle smarthussystemet er et highend-produkt, og advokatfullmektigen mener det må gjenspeiles i hva forbrukeren generelt kan kreve av produktet. Treschow & Co viser til angivelige feil med prosjektering, nettverk, persiennestyring, lys- og varmestyring samt estetiske feil. Man mener saksøkte er gitt mulighet til å utbedre manglene, men at dette ikke har vært vellykket, slik at Treschow har måttet engasjere andre til å gjøre jobben. Og det er denne regningen han nå mener at saksøkte skal dekke.

Tause parter

Saksøkte argumenterer derimot med at et “smarthussystem” er ikke en salgsgjenstand, men en rekke ulike gjenstander som gjennom nettverkstilkobling og bruk av ulike typer trådløs kommunikasjon kan programmeres til å styre ulike typer elektrisk og elektronisk utstyr. I denne saken er det dels tale om styring av utstyr levert av saksøkte, men også i stor grad eksisterende utstyr i leiligheten. De funksjonsproblemer som det ble reklamert på, er enten rettet eller forårsaket av feil i eksisterende anlegg som ligger utenfor saksøktes leveranseforpliktelse, skriver CT Marine Elektronikks prosessfullmektig, advokat Anders Brosveet, partner i advokatfirmaet Elden. 

Han argumenterer også med at hans klient har fått problemer med å rette feil på grunn av Treschows advokater, som ikke har hatt nok kunnskap om avtalen, leveransen og de opplevde problemene. 

Kapital har vært i kontakt med Brosveet, som ikke ønsker å kommentere saken. Heller ikke Treschows advokatteam i Advokatfirmaet Sands ønsker å si noe i sakens anledning. Og Michael S. Treschow holder frem i samme spor og formidler følgende gjennom sin mediekontakt, Steinar Flaa:

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Det ønsker jeg ikke å kommentere.
Michael S. Treschow

Da Michael S. Treschow kjøpte Tjuvholmen-leiligheten for 56 millioner kroner i 2016, uttalte han til Finansavisen at leiligheten var ment for utleie. Kjempeleiligheten var opprinnelig flere leiligheter som tidligere eier, investoren Paal Hveem (61), slo sammen til én. I annen presseomtale går det frem at Treschow ikke ville forlate Larvik og Treschow Fritzøe, men at han ønsket å bruke leiligheten i helgene når han besøkte venner i Oslo. 

33-åringen er syvende generasjon Treschow i Larvik og vokste opp i Fritzøehus. Han har tatt businesskurs i New York og vært shipping-trainee i Melbourne før han har hatt sommerjobb i RS Platou.

Miami-luksus

Treschow har appetitt på flotte boliger og bladde i 2016, ifølge Finansavisen, opp rundt 100 millioner kroner for en enorm leilighet i Florida, nærmere bestemt på Fisher Island i Miamis mest eksklusive distrikt. Listen over kjendiser som eier, eller har eid, bolig i dette nabolaget er lang og inkluderer navn som Oprah Winfrey, Julia Roberts, Andre Agassi, Boris Becker og Lenny Kravitz og komikerlegenden Mel Brooks.

Også på bilfronten satser Treschow tungt, blant annet gjennom eierskapet i Autox, en av Norges mest eksklusive bilforhandlere, som han eier 33 prosent av. I fjor tapte selskapet 26 millioner kroner, mot et underskudd på 5,9 millioner i 2018. Bilinteressen er dessuten synlig gjennom Treschows Instagram-konto, mr. car, der han jevnlig serverer sine 150.000 følgere blinkskudd av heftige drømmebiler.