<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nicolai Tangen har kjøpt 100-millionersleilighet

I denne “rikmannsblokken” på Frogners tak, med 360 graders utsikt over Oslo, står en supereksklusiv toppleilighet – over en hel etasje – nå klar og venter på at Oljefondets toppsjef Nicolai Tangen skal flytte inn.

“Rikmannsblokken”: For hele toppetasjen i dette hvite leilighetskomplekset på Frogners "tak" betaler oljefondsjef Nicolai Tangen et sted rundt 100 millioner kroner for å sikre seg 320 kvadratmeters boltreplass, innendørs svømmebasseng og panoramautsikt over Oslo.  Foto: Svein Lindin
Eiendom

Et nyoppusset penthouse på 320 kvadratmeter, i eksklusiv og moderne funkisstil på en stille og rolig bakketopp som det høyeste punktet midt på beste Frogner, med panoramautsikt over hovedstaden fra Holmenkollen i vest til Grorud og Nordstrand i øst, og over Oslofjorden helt ned mot Drøbak i sør. Legg til to parkeringsplasser i kjelleren, heis rett inn, luksuriøst interiør spesialdesignet av Helene Hennie, et stort kjøkken med fasiliteter en Michelin-kokk verdig, fire soverom, en integrert leilighet i etasjen under og lekkert felles innendørs svømmebasseng for et begrenset antall sameiere, og du har oljefondsjef Nicolai Tangens nye krypinn.

Finansavisen har tidligere skrevet at drømmeleiligheten har en prislapp på 100 millioner kroner. Selger, som er investor Lars Staff, hadde i utgangspunktet tenkt å bo i leiligheten selv sammen med sin kone, men da beløp i hundremillionersklassen ble nevnt, skal investoren likevel ha kommet på glid.

Nordisk rekord?

Flere aktører har overfor Finansavisen tidligere påpekt at Tangen neppe betaler fullt 100 millioner for leiligheten, og det er ukjent for Kapital om han har greid å prute noe på prisen, men i dagens brennhete boligmarked er det liten grunn til å tro at kjøpesummen har havnet under 90 millioner kroner. Gitt en slik minstepris, pluss dokumentavgift og honorar til megler eller forretningsfører, er det uansett ikke langt unna 100 millioner kroner Tangen må punge ut for å få drømmeleiligheten som har adresse Kruses gate 11, og ligger i et leilighetskompleks omtalt som “rikmannsblokken”.

I så fall kan det – med en kvadratmeterpris på over 300.000 kroner – være snakk om både norsk, og nordisk, prisrekord pr. kvadratmeter bolig. John Chr. Brynildsen betalte for noen år siden 45 millioner kroner for sin 157 kvadratmeter store bolig på Gimle, ikke langt unna Tangens nye leilighet. Det gav en kvadratmeterpris på nærmere 287.000 kroner, og nordisk rekord, så med en prislapp på over 92 millioner kroner setter Tangen ny nordisk rekord. Uansett er det ingen leilighet i denne størrelsen som har blitt høyere omsatt i annenhåndsmarkedet i Norge noen gang.

Blandt landets råeste: Den nye leiligheten som nå er klargjort for at Nicolai Tangen skal kunne flytte inn, regnes som en av Norges råeste med tanke på beliggenhet, utsikt, størrelse og design. Foto: Terje Pedersen/NTB

– Masse bråk

– Det blir sikkert masse bråk, sa Nicolai Tangen til VG i begynnelsen av oktober da han fortalte om sine planer om snarlig boligkjøp i Oslo.

Noen få dager senere kunne Finansavisen fortelle at Tangen allerede hadde vært og sett på leiligheten i Kruses gate tre ganger.

Kapital vet nå at handelen er kommet så langt at Lars Staff og hans kone Monica allerede har flyttet ut av 100-millionersboligen, og at den er vasket og står klar til at Tangen skal overta. Staff-paret har kjøpt, og flyttet inn i, et nyoppusset townhouse i flere etasjer i Solheimsgaten 12, rett ved Frognerparken.

Kapital har spurt Nicolai Tangen om han har noen kommentar til kjøpet av leiligheten fra Lars Staff, men via sin pressesjef Marthe Skaar får vi beskjed om å kun sitere Oljefondets toppsjef på følgende:

– Jeg har ingen kommentar.

Vi har også forelagt ham opplysningene om en rekordhøy kjøpspris på minst 90 millioner kroner, men heller ikke dette har Tangen ønsket å kommentere.

Heller ikke Staff er mer snakkesalig:

– Dette har jeg absolutt ingen kommentar til, sier Staff.

“Kongen av co-working” har flyttet

Ifølge Finansavisen var det opprinnelig Stein Erik Hagen som skulle ha kjøpt toppleiligheten, men i stedet var det investor Lars Staff og hans kone Monica som kjøpte den for 36,5 millioner kroner og senere har pusset den opp for ca. 25 millioner kroner.

Lars Staff er arving etter dagligvaregrossist Einar Staff og hans kaffeimperium, som ble solgt til nettopp Stein Erik Hagen i 1994. Lars Staff er dessuten nevø av den legendariske forsvarsadvokaten Tor Erling Staff, men har på egen hånd bygget seg opp til å bli “Kongen av co-working” med investeringsfellesskapene “InWester” på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo, som til sammen forvalter verdier for ca. 40 milliarder kroner.

Staff-paret er kjent for sin stilsikre sans, som de gjennom et samarbeid med den prisbelønnede interiørdesigneren Helene Hennie har brukt til å pusse opp flere store eiendommer. Blant annet har de tidligere solgt to av eiendommene sine til ekteparet Hermine Midelfart og Peter T. Malling, med skyhøy gevinst. Senere kjøpte de kjempeleiligheten til skipsreder Axel Camillo Eitzen på Skarpsno, med utsikt mot Frognerkilen, totalrenoverte den og satt igjen med en kremleilighet av de sjeldne – som de solgte da de fikk et bud som var 26 millioner høyere enn de selv måtte punge ut med.

Har flyttet ut: Naboer i Kruses gate 11 forteller at ekteparet Lars og Monica Staff nå har flyttet ut av det nyoppussede penthouset på toppen av Frogners "tak", og at rengjøringspersonale har vasket leiligheten og at den nå står klar for Nicolai Tangen til å flytte rett inn i. Foto: Hegnar TV

Formue på 7,3 milliarder

En disputt med Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune om ferdigstillelsesattest har satt kjepper i hjulene for Staff-paret underveis i prosessen med oppussingsprosjektet i Kruses gate. Ifølge offentlig postjournal gikk kommunens frist for å svare i den saken ut halvannen ukes tid før Kapitals deadline, uten at det er lagt til noen flere dokumenter i saken. Det er derfor uklart om det nå foreligger ferdigstillelsesattest på leiligheten, et spørsmål som Kapital er kjent med at Tangen tidligere har drøftet med sine medarbeidere i Norges Bank.

Da Finansavisen konfronterte Lars Staff med salgsplanene i 100-millionersklassen i fjor høst, uttalte han:

– Jeg sier at folk får si hva det er verdt og by. Men jeg har også hørt det beløpet du nevner.

Samtidig har han vært klar på at han kun selger “hvis noen byr en jævlig bra pris”.

Beløpet blir uansett nesten bare for vekslepenger å regne for den nye oljefondsjefen.

Til tross for at han var villig til å overdra hele sin eierandel på 64 prosent i AKO Capital til veldedige AKO Foundation for all fremtid i forbindelse med at han tiltrådte som ny oljefondsjef, sto han fortsatt oppført på en 30. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste i 2020, med en estimert formue på 7,3 milliarder kroner.