<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Ville tilstander på leiemarkedet

Er det ett år du bør vurdere å leie ut hytta, er trolig 2021 året. Fritidsboliger rives bort på leiemarkedet, og prisene klatrer.

Perle i Hardanger: Ferieleilighet i dette bygget i Strandebarm i Vestland leies ut for omlag 15.000 kroner for en uke i juli gjennom Novasol. Foto: Novasol
Eiendom

Stengte grenser, virusmutanter og vaksineknapphet legger føringer på nordmenns feriealternativer.

– I motsetning til alle andre områder innenfor reise går utleie av fritidsbolig i Norge så det ljomer. Det er ville tilstander på leiemarkedet for feriehus til vinter- og påskeferie, men også for sommerferien, sier Terje Berge, kommersiell direktør for Finn Reise. Han melder om dobling av trafikken på nettsidene for utleie av hytter og feriehus i løpet av siste måned. Og “Sørlandet” er det aller mest brukte søkeordet.

– Som sørlending gleder det meg at Sørlandet ser ut til å få en fantastisk reiselivssommer, men ser også bra ut for Kragerø og Hvaler, sier Berge.

– Det er veldig trykk på de store destinasjonene, som er Sørlandet med Kristiansand og Arendal i spissen, i tillegg Kragerø og Hvaler med stor etterspørsel etter hytter til leie til sommeren.

Legger inn bud

– Ikke bare vil folk leie, interessenter kommer også med tilbud om å kjøpe hyttene som er lagt ut på leiemarkedet, såpass vill er etterspørselen, forteller Berge. Han ser at flere utleiere nå skrur opp prisene i takt med den økende etterspørselen.

Ikke bare vil folk leie, interessenter kommer også med tilbud om å kjøpe hyttene som er lagt ut på leiemarkedet, såpass vill er etterspørselen.
Terje Berge, Finn Reise

– Så det kan bli dyrt for de som vil leie til sommeren, spesielt nær sjøen, kommenterer han.

Av 6.000 utleieobjekter i fjor var den dyreste sjønær luksus utenfor Bergen til 105.000 kroner for en uke. Det er også den dyreste til sommeren, men pr. dato er det langt flere sommerhytter i år som koster mellom 70.000 og 100.000 kroner pr. uke enn i fjor.

– Hva går først, luksus eller enkel standard?

– De beste tilbudene går først, slik er det alltid, og det lønner seg å være tidlig ute.

– Er dette sommeren for hytteeiere å begi seg på ut på utleiemarkedet?

– Rent økonomisk sett ja, men mange nordmenn har et så nært og kjært forhold til hytta at de ikke ønsker å leie den ut. Det er og har alltid vært en utfordring å få hytteeiere til å leie ut, sier Berge.

– Hvordan legger Finn.no til rette for kontrakter og formalisering av avtaler for utleie?

– Finn Reise legger til rette for utleie med en trygg digital leiekontrakt som er kvalitetssikret og juridisk gyldig.

– Er det lett å bli lurt?

– I Norge er det meget sjelden vi opplever at noen blir lurt, kan ikke huske siste gang noen ble lurt i Norge. Det er større risiko for å bli lurt ved utleie i utlandet, men bruker man de store etablerte firmaene som FINN bruker, er risikoen minimal.

Ved vannkanten: I høysesongen koster denne hytta i Farsund omlag 15.000 pr. uke gjennom Novasol. Foto: Novasol

Uvisst med utlendingene

Også Novasol, Europas største utleier av ferieboliger med en norsk portefølje på om lag 1.700 hytter i alle prisklasser, merker store endringer foran årets utleiesesong.

– Vi ser en klart økende etterspørsel fra nordmenn som vil leie hytte i Norge, og bookingene kommer tidligere på året enn før, sier Pia Buen, Country Manager for Norge. Om utlendingene, som er den største gruppen leietagere, i det hele tatt kommer til sommeren, er ennå uklart.

Vi ser en klart økende etterspørsel fra nordmenn som vil leie hytte i Norge, og bookingene kommer tidligere på året enn før.
Pia Buen, Novasol

– Mange kunder som hadde bestilt i 2020-sesongen er booket om til denne sesongen, men nå ser det ut til at de kanskje ikke kan komme likevel, sier Buen.

– Betyr det i så fall at det kan bli mye ledig om utlendingene uteblir?

– Ja, det kan bli endel ledig, men vi ser at utlendingene i større grad drar til Vestlandet og Vest-Agder, mens nordmenn foretrekker Sørlandet og Østfold eller Vestfold om sommeren. De utenlandske turistene booker med ankomst fra mai og ut september, mens det er rift om ferieboligene blant norske turister i juli. Vi ser også en vekst for sommerferie i Innlandet og Buskerud til sommeren fra nordmenn, men Agder fylke er mest etterspurt, sier Buen.

Vi ser at utlendingene i større grad drar til Vestlandet og Vest-Agder, mens nordmenn foretrekker Sørlandet og Østfold eller Vestfold om sommeren.
Pia Buen, Novasol

Ifølge Novasol Norge-sjefen er det bare 5–6 prosent av de omlag 460.000 fritidseiendommene i Norge som leies ut. Og undersøkelser som er gjort, tyder på at det er de unge hytteeierne som er mest villige til å leie ut.

– Kanskje fordi de mer ser på hytta som en investering og i større grad trenger leieinntektene. I aldersgruppen 60 pluss ser vi liten vilje til å leie ut, kanskje fordi de ikke trenger pengene, antar Buen.

Novasol tar rundt 35 prosent av leieinntektene, mens rundt 65 prosent tilfaller hytteeierne.