<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Får ikke erstatning

Einar Nagell-Erichsen tapte i retten. Motparten, Skagerak Nett, ender likevel opp med å måtte betale langt mer i saksomkostninger enn om de hadde gått med på det opprinnelige kravet på 50.000 kroner i erstatning for ekspropriasjon.

Semb Hovedgård Einar Nagell-Erichsen Finn annonse bilder Foto: Finn
Eiendom

Einar Nagell-Erichsen har forsøkt å selge ærverdige Semb Hovedgård siden juni i fjor, foreløpig uten å få napp. Samtidig har han vært i en høyspent krangel med Skagerak Nett. Kraftselskapet gikk til ekspropriasjon for å kunne legge en 415 meter lang strømkabel gjennom Sembskogen. Skagerak Nett tilbød 6.375 kroner i erstatning. 

Dette motsatte Schibsted-arvingen seg, og krevde 150.000 kroner. Summen ble siden justert ned til 50.000 kroner, på visse vilkår. Det endte til slutt med rettssak, der erstatningen ble satt til null. Ifølge skjønnsprosessloven må imidlertid saksøkeren erstatte grunneieres nødvendige utgifter, i dette tilfelle 123.348 kroner, hvilket er langt mer enn kravet på 50.000 kroner.

Ble nullet: Einar Nagell-Erichsen har i lengre tid forsøkt å selge herskapelige Semb Hovedgård i Vestfold, samtidig som han kjempet en innbitt kamp om erstatning for ekspropriasjon mot Skagerak Nett. Schibsted-arvingen tapte nylig saken i retten. Foto: Eirik Stenhaug/Norsk Rikstoto

– Godt vurdert

Nagell-Erichsen er i og for seg fornøyd med dommen, der han altså ikke vant frem med kravet.

– Skjønnet er godt håndtert. Jeg ønsket en annen kortere og billigere trasé enn den som Skagerak ønsket, men er fornøyd med at det er opparbeidet en fin sti og vei etter arbeidet, og at deler av et luftspenn har blitt fjernet, sier han til Kapital.

Jeg ønsket en annen kortere og billigere trasé enn den som Skagerak ønsket, men er fornøyd med at det er opparbeidet en fin sti og vei etter arbeidet, og at deler av et luftspenn har blitt fjernet.
Einar Nagell-Erichsen

– Kommer du til å anke?

– Nei, det er det ingen grunn til.

– Skagerak dømmes til å betale dine saksomkostninger. Dette er mer enn det dobbelte av det du kom med som motbud. Altså må Skagerak nå ut med mer enn om de hadde godtatt ditt motbud på 50.000 kroner?

– Ja. For en monopolist, som har plikt til å levere strømforsyning, så er likhetsprinsippet av vesentlig betydning for at økonomiske forhold til de enkelte berørte grunneiere ikke skal sette presedens og bidra til økte fremføringskostnader. Derfor ville en høy erstatning til en grunneier måtte ankes av dem. Monopolistene vil heller “investere” store beløp i å forhindre at grunneiere får berettiget erstatning som etablerer presedens i forhold til fremtidige tilsvarende saker.

En dråpe i havet

Bakgrunnen for striden er etableringen av et høyspent jordkabelanlegg over en 450 meter lang del av tomten tilhørende Semb Hovedgård. Jordkablene skal forsyne Bastø Fosen med strøm når de elektrifiserer fergene som trafikkerer mellom Moss og Horten. 

Nagell-Erichsen mente nettselskapet burde legge kabelen et annet sted. Ettersom Skagerak Nett var pliktig til å legge kabelen, gav imidlertid Fylkesmannen Skagerak tillatelse til ekspropriasjon i juni fjor. Nagell-Erichsen ble tilbudt en engangserstatning, basert på en standard erstatningssats for utmark på 15 kroner pr. løpemeter. 

Dette mente Nagell-Erichsen var å regne for mindre enn en dråpe i havet, tatt i betraktning at arbeidet som var planlagt utført ville utgjøre et vesentlig inngrep på hans eiendom. Han kom med motbud. Dette kunne Skagerak, ut fra likhetsprinsippet, ikke gå med på, og nettselskapet tok ut skjønnsbegjæring, dvs. et krav til tingretten om fastsettelse av erstatning for de grunneiere som det ikke er blitt inngått en minnelig avtale med. 

Høsten 2020 ble arbeidene med kabelen på eiendommen ferdigstilt, og i januar i år møttes partene i tingretten.

Lange lister

Begge parter hadde med lange lister med argumenter som underbygget deres sak. Det de ikke kunne bli enige om, var differansen på salgsverdien på eiendommen med og uten kabel.

Ifølge saksdokumenter hevder Nagell-Erichsen at leggingen av jordkabelanlegget har medført vesentlige inngrep på hans eiendom. Blant annet har anlegget krysset veien og vanningsanlegg to steder. Det har også krysset en bekk som er lagt i rør, samt et planlagt utbyggingsområde. Dette, mener han, forringer verdien og vil kunne føre til mindre interesse fra endel kjøpegrupper.

I stedet for å fastsette hvor stor erstatning Nagell-Erichsen var berettiget til, tok retten stilling til i hvilken grad Nagell-Erichsen var påført økonomisk tap. Kort oppsummert kom retten frem til at det bare er to forhold som gir grunn til erstatning: en mindre skade på en portstolpe og ulempen ved å måtte ta hensyn til høyspentkabelen ved senere utbedring av vannledningen til vanningsanlegget ved golfbanen. Disse to forholdene overstiger ikke de fordeler som Nagell-Erichsen har ved kabelen, som brede, gruslagte gangveier og bro over bekken, konkluderte retten, og satte erstatningen for ekspropriasjonen i null.

Til det har Nagell-Erichsen følgende kommentar:

– Dette er et ønsket prinsipp for en som driver et monopol. Det betyr at grunneiere ikke skal få dekket sine ulemper.

Voldsom oppmerksomhet

Semb Hovedgård ligger fortsatt ute for salg med en prisantydning på 95 millioner kroner. Nagell-Erichsen kjøpte eiendommen for 35 millioner kroner i 1997, og har i løpet av årene investert 120 millioner kroner. Han har også lansert en rekke planer for å utvikle det 1.800 mål store området. 

Blant annet har han søkt om å få dele opp tomten, skille ut driftsbygningene på gården med et eget gårds- og bruksnummer, samt omgjøre hovedhuset til asylmottak. 

Schibsted-arvingen har måttet tåle avslag etter avslag, inntil han for fire år siden fikk godkjent å skille ut deler av tomten for å bygge et leilighetskompleks med 28 boenheter og underjordisk parkeringsanlegg. I fjor fikk han også klarsignal fra Fylkesmannen til å omgjøre gården til aksjeselskap, etter at kommunen først sa nei.

– Semb Hovedgård har ligget ute for salg en god stund. Har det vært mange interessenter?

– Ja, svarer Nagell-Erichsen kontant.

– Får du solgt?

– Ja.

Det er Landkreditt Eiendom som har fått oppdraget med å selge eiendommen. Megler Kim André Johansen er, i likhet med Nagell-Erichsen, optimistisk.

– I løpet av det halvåret eiendommen har ligget ute har det vært voldsom oppmerksomhet. Endel er bare nysgjerrige, men mange av henvendelsene er også reelle. Vi har ikke landet noe ennå, men vi har flere parallelle dialoger og forhandlinger med flere interessenter. Men det er nå engang sånn at noen tar raske avgjørelser, mens andre trenger lengre tid. Vi har veldig troen på at vi vil komme i mål. Definitivt.

– Prisen er ikke for høy?

– Nei. Vi har ikke justert noe på prisen, og det kommer vi heller ikke til å gjøre.