Høsten 2020 ble arbeidene med kabelen på eiendommen ferdigstilt, og i januar i år møttes partene i tingretten.
Lange lister
Begge parter hadde med lange lister med argumenter som underbygget deres sak. Det de ikke kunne bli enige om, var differansen på salgsverdien på eiendommen med og uten kabel.
Ifølge saksdokumenter hevder Nagell-Erichsen at leggingen av jordkabelanlegget har medført vesentlige inngrep på hans eiendom. Blant annet har anlegget krysset veien og vanningsanlegg to steder. Det har også krysset en bekk som er lagt i rør, samt et planlagt utbyggingsområde. Dette, mener han, forringer verdien og vil kunne føre til mindre interesse fra endel kjøpegrupper.
I stedet for å fastsette hvor stor erstatning Nagell-Erichsen var berettiget til, tok retten stilling til i hvilken grad Nagell-Erichsen var påført økonomisk tap. Kort oppsummert kom retten frem til at det bare er to forhold som gir grunn til erstatning: en mindre skade på en portstolpe og ulempen ved å måtte ta hensyn til høyspentkabelen ved senere utbedring av vannledningen til vanningsanlegget ved golfbanen. Disse to forholdene overstiger ikke de fordeler som Nagell-Erichsen har ved kabelen, som brede, gruslagte gangveier og bro over bekken, konkluderte retten, og satte erstatningen for ekspropriasjonen i null.
Til det har Nagell-Erichsen følgende kommentar:
– Dette er et ønsket prinsipp for en som driver et monopol. Det betyr at grunneiere ikke skal få dekket sine ulemper.
Voldsom oppmerksomhet
Semb Hovedgård ligger fortsatt ute for salg med en prisantydning på 95 millioner kroner. Nagell-Erichsen kjøpte eiendommen for 35 millioner kroner i 1997, og har i løpet av årene investert 120 millioner kroner. Han har også lansert en rekke planer for å utvikle det 1.800 mål store området.
Blant annet har han søkt om å få dele opp tomten, skille ut driftsbygningene på gården med et eget gårds- og bruksnummer, samt omgjøre hovedhuset til asylmottak.
Schibsted-arvingen har måttet tåle avslag etter avslag, inntil han for fire år siden fikk godkjent å skille ut deler av tomten for å bygge et leilighetskompleks med 28 boenheter og underjordisk parkeringsanlegg. I fjor fikk han også klarsignal fra Fylkesmannen til å omgjøre gården til aksjeselskap, etter at kommunen først sa nei.
– Semb Hovedgård har ligget ute for salg en god stund. Har det vært mange interessenter?
– Ja, svarer Nagell-Erichsen kontant.
– Får du solgt?
– Ja.
Det er Landkreditt Eiendom som har fått oppdraget med å selge eiendommen. Megler Kim André Johansen er, i likhet med Nagell-Erichsen, optimistisk.
– I løpet av det halvåret eiendommen har ligget ute har det vært voldsom oppmerksomhet. Endel er bare nysgjerrige, men mange av henvendelsene er også reelle. Vi har ikke landet noe ennå, men vi har flere parallelle dialoger og forhandlinger med flere interessenter. Men det er nå engang sånn at noen tar raske avgjørelser, mens andre trenger lengre tid. Vi har veldig troen på at vi vil komme i mål. Definitivt.
– Prisen er ikke for høy?
– Nei. Vi har ikke justert noe på prisen, og det kommer vi heller ikke til å gjøre.