<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Spetalen vil ha 30 mill. for Norefjell-leilighet

Investor Øystein Stray Spetalen kjøpte Norefjells dyreste hytte til 41 millioner kroner. Nå selger han områdets dyreste leilighet – som også kan bli Norges dyreste leilighet på fjellet.

Norges dyreste: Investor Øystein Stray Spetalen selger leiligheten sin på Norefjelltunet. Den ligger på toppen i bygget i midten på bildet. Hvis han får 30 millioner som han ber om, kan det bli Norges dyreste leilighet på fjellet.  Foto: Fasade Eiendomsfoto AS – Stener Vidnes
Eiendom

Det var rett over påske at Finansavisen skrev at Spetalen hadde kjøpt Norefjells dyreste hytte for 41 millioner kroner av investor Per Christian Haukenes.

En uke før var det en stor annonse i Finansavisen to ganger for en gigantisk leilighet på Norefjell merket “høy prisklasse” og visning etter avtale med megler.

Blir hyttefolk: Charlotte og Øystein Stray Spetalen bytter leilighet med hytte på Norefjell. Her fra en annen anledning. Foto: Foto: Iván Kverme

Kapital kan nå avsløre at det er Spetalen som selger. Det har vi fått bekreftet av flere personer.

– Det er Spetalen, og han ber visstnok om 30 millioner kroner. Du behøver ikke å sitere meg på det, sier en kilde.

Hvis den selges for den summen, blir det ny rekord for en leilighet på fjellet. Etter det Kapital kjenner til, er 24 millioner kroner stående rekord. Den ble satt på Skigaarden i Hemsedal i fjor høst, noe Finansavisen skrev om.

60 prosent over dagens rekord

Spetalens leilighet ligger på toppen av Norefjelltunet og ble oppført på begynnelsen av 2000-tallet. Den har et p-rom på hele 373 kvadratmeter, og tre garasjeplasser følger med. Det er megler Morten Høegh hos Sem & Johnsen som har oppdraget med å selge leiligheten.

– Jeg kan bekrefte at den er lagt ut for 30 millioner kroner, sier Høegh. – Den er ikke avertert på Finn. Men siden den er annonsert i Finansavisen, har tallet kommet endel for øret. Derfor kan jeg si det. Leiligheten er noe av det råeste jeg har sett. Jeg har sett mye etter å ha solgt på Norefjell i 25 år.

Leiligheten er noe av det råeste jeg har sett.
Morten Høegh

– Hvordan har interessen vært?

– Det har vært noen og sett på den. Jeg jobber med noen interessenter, vedgår han.

Det høyeste prisen som er oppnådd for en leilighet på Norefjell nå er knappe 20 millioner kroner, ifølge Høegh. Det var i prosjektet Norefjellstua, som er nyere enn Norefjelltunet.

– Jeg tror den prisen lå på rundt 19 millioner kroner.

– 30 millioner er jo saftig da?

– Ja, men det er bare å lese i annonsen hva man får: kvadratmeterne, at den går over to plan, har syv soverom hvorav flere er som suiter, fire bad, to kjøkken og en kjempespisestue og stue i toppetasjen med fenomenal utsikt. Den holder høy standard og er helt up to date, reklamerer han før han vedgår:

– Det er klart, i det dyre segmentet står det ikke kjøpere i kø. Markedet er hot over hele landet nå. Derfor prøver vi med den prisen, sier han.

Markedet er hot over hele landet nå. Derfor prøver vi med den prisen.
Morten Høegh

Up to date: Interiør Spetalens leilighet Norefjell. Foto: Privat

På Geilo ligger rekorden for en leilighet på 19 millioner kroner. Det var salget av John Fredriksens leilighet i Dr. Holms-komplekset til Bergensinvestoren Espen Galtung, som fikk åtte millioner kroner i rabatt.

Nobrainer?

Det er lett å tenke at det var en nobrainer at Spetalen var selgeren av leiligheten på Norefjell siden han kjøpte hytta til Haukenes. Men de rike har ikke samme behov for å selge som de fleste andre når de kjøper en eiendom.

Selv om Spetalen har flyttet til Bygdøynesveien 25, omtalt som Norges heftigste luksusbolig, har han eksempelvis beholdt det gamle herskapshuset i Madserud allé 23 ved Skøyen.

I en artikkelserie kalt “rikingsafarien”, som Kapital laget i 2015, skrev vi blant annet om hvem som hadde de dyreste hyttene og leilighetene på Norefjell.

Da skrev vi at Spetalens toppleilighet var på over 350 kvadratmeter, og at Spetalen etter det Kapital kjente til, betalte 12 millioner kroner for den i 2005. I 2015 anslo flere markedsaktører at markedsverdien lå på 25 millioner kroner eller mer.

Nabo med Celina

En potensiell kjøper av Spetalens leilighet på Norefjell vil i hvert fall få rekke kjente og celebre naboer, flere av dem notert på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. 

I samme bygg holder kosmetikkarving og nå investor Celina Midelfart til. Ifølge Infoland kjøpte hun leiligheten med bruttoareal på 330 kvadratmeter for 8,7 millioner kroner i 2006. Denne har hun gjort mye med i etterkant.

Naboer

Utvalg eiere i bygg 6 på Norefjelltunet hvor Spetalen selger en gigantisk leilighet.

Per Baumann

Morten Bergesen

Tore Frich

Elisabeth Grieg og Stig Grimsgaard Andersen

Mariann og Terje T. Høili

Robert Hvide Macleod

Celina Midelfart

Elzbieta Selvaag (gift med Ole Gunnar Selvaag)

Axel Styrman

Marianne Ulrichsen og Didrik Vigsnæs

Anne Merete Aass og Steinar Moe

Kilde: Infoland

I artikkelen vår i 2015 ble Midelfarts leilighet “likestilt” med Spetalens i verdianslag.

Disse to leilighetene skiller seg markant ut på Norefjelltunet, hvor det er bygg 5 og 6 som er de gjeveste. Midelfart og Spetalen holder til i sistnevnte bygg. Det har vært noe annenhåndsomsetning på Norefjelltunet. I samme kompleks som Spetalen kjøpte prinsesse Märtha Louise-venninnen Marianne Ulrichsen og Didrik Vigsnæs en leilighet med et bruksareal på cirka 180 kvadratmeter for 11,1 millioner kroner i 2011.

På tampen av 2018 ble det tinglyst en leilighet i samme bygg på daværende Frontline   -sjef Robert Hvide Macleod for 16,25 millioner kroner. Selger var Rema-arving Magnus Reitan, som først prøvde seg med 25 millioner kroner to år tidligere. Reitan kjøpte den for 9,3 millioner kroner i 2007.

Europris-gründer Terje Høili har også leilighet i nummer 6. Han har forsøkt å selge for opp mot 20 millioner kroner. Leiligheten står fremdeles på ham og kona Mariann i Infoland.

Det har ikke lykkes Kapital å få en kommentar fra Spetalen om leilighetssalget på Norefjell.

Nå Bjølgerud og Sissener

I fjor anslo Kapital at Spetalen var god for 3,8 milliarder kroner på listen over Norges 400 rikeste. Det var en 77. plass i oversikten.

Spetalen er høyt og lavt og går ut og inn av selskaper hele tiden. Han er en av børsens råeste bjellesauer. Nylig snudde han i synet på bitcoin, blant annet med følgende begrunnelse:

“Orker ikke å se at Røkke tjener penger og ikke jeg.”

Spetalen har to døtre, som er i ungdomsårene, med Charlotte Spetalen, og en sønn fra et tidligere forhold, Kristian Spetalen, som jobber som analytiker hos Arctic Securities.

Hytta Spetalen har kjøpt oppe i lia er omtrent like stor som leiligheten, men den ligger høyere på tusen meter over havet i Vidsynveien 90. Bygningsmassen er på 352 kvadratmeter over tre etasjer og stod ferdig i 2013. Den står på en romslig tomt på 2,2 mål.

I den nye hytta blir han nabo med Pangea-sjef Bård Bjølgerud og kone samt finansmannen Jan Petter Sissener og hans frue. Førstnevnte skal visstnok ha den råeste og kanskje aller dyreste hytta på Norefjell.