<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Melgaard har kjøpt leilighet til 18 millioner

Den kjente kunstneren Bjarne Melgaard har fått massiv oppmerksomhet for leiligheten han selger på Skillebekk i Oslo. Dette er den nye leiligheten han har kjøpt.

Dobler: Bjarne Melgaard flytter fra Skillebekk i Oslo og har kjøpt seg ny leilighet på Solli plass noen hundre meter nærmere sentrum. Der får han dobbelt så stor leilighet og blir nabo med diplomatpar og en tidligere Orkla-topp. Foto: NTB Scanpix
Eiendom

Sjelden har en boligannonse fått like mye oppmerksomhet som den til Bjarne Melgaards leilighet, hvor veggene er “tapetsert” med både kraftige farger og pikant kunst. Nå kan Kapital fortelle hvor Melgaard skal ta med seg kunsten.

Kapital kjenner til at Melgaard, også omtalt som kunstens bad boy, har kjøpt en leilighet på hele 190 kvadratmeter i det såkalte Sverreslottet. Det er en stor og vakker bygård på nedsiden av Solli plass i Oslo. Kunstneren skal ha betalt rundt 18 millioner kroner for leiligheten som hadde prisantydning 18,2 millioner kroner og ligger i tredje etasje i bygården med utsikt mot Hydro-parken. Gården er ansett for å være en av de vakreste i hovedstaden.

Flytter inn i “slott”: Kunstner Bjarne Melgaard har kjøpt leiligheten på hjørnet i tredjeetasje i Sverreslottet ved Solli plass. Foto: Finn

Engler og elfenben

I annonsen omtales leiligheten som “Representativ, klassisk hjørneleilighet i historisk bygård. Sverreslottet har en rikt utformet fasade i nyrenessanse med karnapper, spir, og vakre detaljer som løvehoder og cherub-relieffer.”

Cherub, eller kjerub, er en type engler, og relieff er skulpturarbeid. Det siste passer i hvert fall godt for Melgaard, som både maler, men også lager skulpturer.

Inne i leiligheten han har kjøpt er det generøs takhøyde på ca. 3,5 meter på det høyeste. Originale detaljer som dørhåndtak i elfenben skal være bevart.

Sterk farge: Oppgang til Melgaards nye leilighet i Sverreslottet. Foto: Finn

Leiligheten har tre soverom og to bad. Den “er nylig oppgradert med fiskebensparkett i stuene samt snekkerbygde løsninger i gang, hovedsoverom og bibliotek. Kjøkken, bad og vinduer er fra 2006. Egen balkong med utgang fra kjøkken samt luftebalkong fra fellesarealet. Egen parkeringsplass med elbillader.”

Plass til mange: Spisestuen i Melgaards nye kåk. Foto: Finn

Nabo med diplomatpar

Melgaard kjøper leiligheten av et par som betalte 9,5 millioner kroner i 2013, ifølge eiendomsteknologiselskapet Ambita. Videre står det i annonsen at det kun er syv enheter i sameiet. Men det er flere leiligheter i hele gården som er oppkalt etter arkitekten Ole Andrea Sverre, derav Sverresgården, også kalt Sverreslottet på folkemunne. 

Stue på stue: Romslige stuer med mye vinduer, god takhøyde og fiskebensparkett i Melgaards nye leilighet. Selgerne liker Melgaards kunst, t.h. Foto: Finn

Den delen hvor Melgaard har kjøpt leilighet, har adresse Thomles gate, oppkalt etter høyesterettsjustitiarius Iver Sten Thomle (1812–1889). Den andre delen av Sverreslottet har adresse Drammensveien. Det er bl.a. her leiligheten til diplomatparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen på over 300 kvadratmeter ligger. 

De kjøpte den for 14 millioner kroner av rederen Morits Skaugen i 2018, angivelig langt under markedspris . Det var i denne leiligheten utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide feiret 40-årsdagen sin.  Tidligere Orkla-topp   Tom Vidar Rygh har også leilighet i denne oppgangen.

Skattelignet inntekt på fem mill. 

Melgaard regnes blant dem som tjener best på å livnære seg som kunstnere i Norge, og kanskje er han nå den som lever aller best av penselen sin.

Rustikt: Kjøkkenet i Melgaards leilighet. Foto: Finn

I 2019 hadde han en skattbar inntekt på fem millioner kroner. Året før var den enda høyere, da på 5,9 millioner kroner. Det året, altså i 2018, stod han oppført med en skattelignet formue på 2,4 millioner kroner. Denne var redusert til 230.000 kroner i 2019.

Han er kjent for mye, kanskje særlig i nyere tid sitt kontroversielle “dødshus” på Munchs gamle tomt på Ekely.

Bo med engler: Detalj på fasaden i Sverreslottet hvor Melgaard skal flytte inn. Foto: Finn

Flyttet hjem i 2018

I Ambita, som børsnoterte Sikri SIKRI nylig kjøpte fra staten for nærmere en milliard, står Melgaard oppført med to matrikler. 

Det er Gabels gate 1 og Drammensveien 53. Førstnevnte er leiligheten som er til salgs og ligger ute til 7,5 millioner kroner. Melgaard kjøpte den i 2018 for 6,7 millioner kroner da han flyttet tilbake fra New York. I 2002 ble den omsatt for 1,8 millioner kroner.

Leiligheten i Gabels gate, som er på litt over 90 kvadratmeter, ligger i parallellgaten til Galleri K. Der hadde Melgaard en salgsutstilling i et samarbeid med kunstnerkollega Sverre Bjærtnes for mange år siden.

Feeling blue: Soverom i Melgaards nye leilighet. Foto: Finn

Opptil en mill. på auksjon

Det har blitt spekulert i om kunsten i leiligheten Melgaard forsøker å selge er mer verdt enn selve leiligheten. Vi tipper han kommer til å ta med endel av kunsten til Sverreslottet. 

Rekorden for et maleri signert Melgaard på auksjon ligger på 800.000 kroner, mens en skulptur er solgt for 850.000 kroner. Omkostninger kommer i tillegg. Melgaard har en enorm produksjon av varierende kvalitet.

– Jeg har ingen kommentar til salget, sier eiendomsmegler Therese Ekeli Berg hos Krogsveen, som hadde oppdraget med å selge leiligheten Melgaard nå har kjøpt.

Melgaard har ikke besvart Kapitals henvendelse innen fristen.