<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nicolai Tangens drømmebolig solgt

En av Norges råeste leiligheter, som Oljefondets toppsjef la inn bud på, er nå solgt.

Drømmeleiligheten glapp: En manglende ferdigattest gjorde at Nicolai Tangen aldri fikk ekteparet Monica og Lars Staffs luksusleilighet på Frogners tak i Oslo. Nå har han i stedet fått Monica Staff som nabo. Fotomontasje: Svein Lindin og NTB
Eiendom

– Tatt i betraktning de sterkt stigende rentene, et labert boligmarked og det faktum at store deler av kundegruppen har forduftet til Sveits, må jeg si at jeg er fornøyd.

Det forteller selger, Monica Staff, til Kapital.

Hun er enken etter kaffearving Lars Staff, som i tillegg til å slå seg opp på co-working og finansielle investeringer, har tjent gode penger på å kjøpe slitte luksusboliger, totalrenovere dem og selge dem med solid fortjeneste, sammen med sin kone.

Ekteparet, som har hatt god hjelp av den prisvinnende designeren Helene Hennie med interiøret, hadde opprinnelig tenkt å bo på eiendommene selv. Men etter å ha fått høye bud på samtlige bosteder har de likevel valgt å selge.

Det er også tilfellet for leiligheten på toppen av et av Norges mest eksklusive boligsameier, Kruses gate 11 på Oslos beste vestkant, omtalt som “Rikmannsblokken på Frogners tak”. Her har blant andre Stein Erik Hagen, Fabian Stang og Anne Carine Tanum tidligere hatt bolig, og det er leiligheten her, som Oljefondets toppsjef Nicolai Tangen la inn bud på cirka 90 millioner kroner for, som nå er solgt.

Pur luksus: Kjøper kan glede seg over panoramautsikt over Oslo, heis rett inn i leiligheten, interiør spesialdesignet av Helene Hennie, drømmekjøkken, fire soverom, en integrert leilighet i etasjen under, samt lekkert felles innendørs svømmebasseng.

Tre ganger på visning

Staff-parets nyrenoverte leilighet er et penthouse på 320 kvadratmeter i eksklusiv og moderne funkisstil, med 360 graders panoramautsikt over hovedstaden – fra Holmenkollen i vest til Nordstrand i øst, og Oslofjorden mot Drøbak i sør. Luksusleiligheten regnes som en av Norges råeste private boliger. Bl.a. har Finansavisen tidligere skrevet at drømmeleiligheten på toppen hadde en prislapp på 100 millioner kroner, og det er dette som opprinnelig skal ha fått Staff-paret på glid da det ble aktuelt å selge til milliardær Nicolai Tangen.

– Det blir sikkert masse bråk, sa Tangen til VG i oktober 2020 da han fortalte om sine planer om snarlig boligkjøp i Oslo.

Noen få dager senere skrev Finansavisen at Tangen allerede hadde vært og sett på leiligheten i Kruses gate hele tre ganger. I januar 2021 kunne Kapital fortelle at handelen hadde kommet så langt at Staff-paret hadde kjøpt ny bolig, mens leiligheten i Kruses gate sto ferdigvasket og klar for overtagelse. Tangen skal da ha sendt et skriftlig bud på leiligheten på SMS til Lars Staff, i størrelsesorden 90 millioner kroner, og fått aksept for dette.

Masse bråk

Og som troll i ord ble det raskt masse bråk om leiligheten. Det viste seg at Plan- og bygningsetaten i Oslo nektet å utstede ferdigattest for boligen, noe som skal ha gitt Tangen kalde føtter. Ifølge Kapitals kilder skal ansatte i Norges Bank ha frårådet ham å kjøpe en leilighet som medførte at han som toppsjef for en offentlig institusjon lå i strid med en annen offentlig institusjon. Han skal derfor ha trukket seg fra hele eiendomshandelen. Og siden har leiligheten stått tom.

Etter å ha slitt med alvorlig kreftsykdom i over tre år, hvorav han den siste tiden kjempet en innbitt kamp mot Plan- og bygningsetaten om ferdigattesten, sovnet Lars Staff stille inn i april i fjor. Han gikk bort i en alder av bare 61 år, med familien rundt seg.

Lite visste han da at kampen mot Plan og bygg skulle få en “lykkelig slutt”. Først på morgenen samme dag som han skulle bisettes, kom beskjeden om at den innvendige ombyggingen og fasadeendringen på toppleiligheten ble endelig godkjent.

En av Norges dyreste: Leiligheten har fått en endelig pris et godt stykke under den Nicolai Tangen var villig til å betale, men regnes likevel som en av Norges aller dyreste og fineste.

En av Norges dyreste

Kapital har sendt Monica Staff flere spørsmål i anledning saken. Hun ønsker ikke å opplyse Kapital om hvem som er kjøper av luksusleiligheten.

– Kjøper er ikke bosatt i Norge, og overtagelse skjer etter avtale, skriver en usedvanlig ordknapp Staff.

Etter det Kapital erfarer, er det en kvinne som nå eier leiligheten via en utenlandsk trust. Den endelige prisen skal ligge et godt stykke under de 90 millionene som Tangen var villig til å bla opp for luksusen.

Gitt en slik pris, pluss dokumentavgift og honorar til megler eller forretningsfører, snakker vi om en totalpris som kunne endt på cirka 100 millioner kroner. Det ville ha gitt en kvadratmeterpris på omtrent 300.000 kroner, noe som kunne ha gitt både norsk og nordisk prisrekord. Men slik gikk det da altså ikke. Uansett er det ytterst få leiligheter som har blitt omsatt til høyere kvadratmeterpris i det norske annenhåndsmarkedet.

Får Staff som nabo

Kjøper kan glede seg over to parkeringsplasser i kjelleren, heis rett inn i leiligheten, luksuriøst interiør spesialdesignet av Helene Hennie, et stort kjøkken en Michelin-kokk verdig, fire soverom, en integrert leilighet i etasjen under, samt lekkert felles innendørs svømmebasseng i underetasjen. Det er også svært gode lysforhold og nok veggplass for spektakulær kunst.

Nicolai Tangen har, etter det Kapital kjenner til, ikke kjøpt noen ny leilighet i Norge. Han leier for tiden Kristin og Olav Selvaags supereksklusive leilighet ytterst på Tjuvholmen, med svømmebasseng på taket og rå utsikt over Oslofjorden. Denne leiligheten var tidligere leid av Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl. Anslått månedsleie er et sted rundt 200.000 kroner.

I tillegg til rå utsikt, sentral beliggenhet og eksklusivt interiør får Tangen nå Monica Staff som nabo.