<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mesterkokk river Blindleia-perle

Bocuse d’Or-vinner Charles Tjessem sikret seg et hytteparadis på Sørlandet for tre år siden. Nå ønsker han å jevne hytta med jorden og sette opp en ny.

Charles Tjessem Wikipedia
Eiendom

Restauranteier Charles Tjessem slo under pandemien til på et feriested i Lillesand. Fritidseiendommen ligger i Blindleia, selve indrefileten av skjærgårdsidyll langs Sørlandskysten, og kostet drøyt ti millioner kroner. Nå har den meritterte kokken søkt kommunen om å få rive og bygge opp igjen den lille øyperlen. Hva prislappen blir er uvisst. Hovedpersonen selv ønsker ikke å uttale seg til Kapital.

– Jeg har ingen kommentar. Det er en privatsak, sier Tjessem.

Store planer: Stjernekokk Charles Tjessem har søkt om dispensasjon for bygging i strandsonen i Blindleia. Han ønsker å rive og bygge opp hytta på nytt. Sondre Transeth

Råtten og lekk

Eiendommen er på hele to mål. Hytta, som ble bygget i 1973, teller rundt 100 kvadratmeter. Den er landfast med bilvei helt inn, har egen strandlinje med bryggeanlegg og badebukt og ligger en kort båttur unna populære utfartssteder som Ågerøya og Brekkestø. Selve bygningen ligger helt nede i vannkanten og er todelt, med overbygg mellom. Det finnes et stort loft til lagring, en frittliggende utebod samt en kjeller til lagring av småbåter.

Det skal imidlertid være store oppgraderingsbehov innendørs. Ifølge dokumenter Kapital har fått tilgang til, bærer landstedet sterkt preg av å ikke være modernisert siden det ble bygget. Tomten er blant annet udrenert, hvilket medfører at alt regnvann strømmer inn i grunnmur og krypkjeller. Videre er kledningen råtten. Det samme gjelder vinduene. Hytta er heller ikke isolert, noe som fører til at det snør inn om vinteren.

Ettersom Tjessem og kona ønsker å benytte feriestedet hele året, mener de at det er mest hensiktsmessig og kostnadseffektivt å rive og oppføre en ny bygning. For å få lov til dette søkes det om dispensasjon for bygging i strandsonen. Lillesand kommune har foreløpig ikke konkludert i saken.

Solid vekst

Tjessem, den gang 31 år gammel, vant i 2003 den internasjonale konkurransen Bocuse d’Or, som er et uoffisielt verdensmesterskap i kokkekunst. Før dette jobbet han blant annet for Bent Stiansen på Stattholdergaarden og Eyvind Hellstrøm ved Bagatelle. Han har også vært kaptein på det norske kokkelandslaget. 

Merittert: Stjernekokk Charles Tjessem og kona åpnet i 2018 dørene til spisestedet Villa Skeiane i Sandnes. Foto: Anders Minge/Stavanger Aftenblad/NTB

Etter den gjeve seieren for 20 år siden åpnet Tjessem dørene til restauranten Charles & De i Langgata i Sandnes. Spisestedet fikk i løpet av kort tid et navn langt utover kommunegrensene. Senere startet han også restauranten Mondo. For syv år siden solgte han seg ut av begge, før han to år etter dette igjen kunne ønske velkommen til et nytt konsept: Villa Skeiane. Tjessem og kona investerte sammen med Sandnes kommune i overkant av åtte millioner kroner i å sette den gamle prestegården i stand. I sitt første hele driftsår omsatte restauranten for drøye syv millioner kroner og kunne vise til et resultat før skatt på nærmere én million. Siden har spisestedet levert solid topp- og bunnlinje hvert år.