<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Aksjefest verdt 250 millioner

Aksjekursen til meglerhuset ABG Sundal Collier dundrer opp. Siden børskollapsen i mars kan ABG-partnerne juble over at deres aksjeterminer i eget selskap har blitt rundt en kvart milliard kroner mer verdt.

Får betalt for risiko: Administrerende partner i ABG Sundal Collier, Peter Straume, kan glede seg over at partnerne nå får skikkelig betalt for sine aksjeterminer i takt med den voldsomme kursoppgangen. Foto: Foto: Iván Kverme
Finans

Aksjene er plassert som såkalte forwardkontrakter, det vil si aksjeposisjoner finansiert via romslige kredittordninger. En titt på meglerhusets seneste kvartalsrapporter viser at antall partneraksjer lagt over på termin nådde nær 100 millioner aksjer tidligere i år – en økning på nesten 25 millioner terminaksjer siden årsskiftet. 

Den kraftige aksjeeksponeringen mot egen virksomhet gir selvsagt kjernemedarbeidere god grunn til å juble i takt med en ABG-kurs ASC som bare den siste måneden er opp med rundt 20 prosent, klart bedre enn utviklingen til Hovedindeksen på Oslo Børs.

Risikofylt bonusmodell

Verre er det når kursen stuper – som i mars. Aksjene via forwardavtaler sendte ABG-partnernes formuer ned med nesten hundre millioner kroner da det stormet som verst på børsen i våres. Dermed måtte partnerne inn med stadig mer sikkerhet for å dekke opp sine posisjoner, uten at toppledelsen viste noe tegn til å bli bekymret av den grunn.

– Aksjene er tegnet av et bredt utvalg av partnere som har god evne til å håndtere sin eksponering, uttalte administrerende partner Peter Straume i ABG Sundal Collier til Kapital tidligere i år.

Ved siden av terminene kan en rekke av partnerne nå også glede seg over kursoppturen for aksjer de allerede har betalt for. For eksempel eier meglersjef ved Oslo-kontoret, Hans Øyvind Haukeli, 3,3 millioner aksjer i eget selskap – en post som i dag har en markedsverdi på rundt 18 millioner kroner.

Entusiasme i markedet

– Det er flere årsaker til at vi liker ABG. De har bred analysedekning, som i sin tur også sikrer dem flere ny-emisjoner innen en rekke bransjer. Det er også et klart pluss at de har et bredt internasjonalt distribusjonsnettverk, uttalte nylig den tidligere Skagen-toppen Harald Espedal til Kapital. 

Bakgrunnen var at han via investeringsfondet Salt Value – Espedals såkalte vennefond – over lang tid har støvsugd markedet for aksjer i meglerhuset. Salt Value er i dag en av de største eierne i ABG, som etter en kursoppgang siden årsskiftet på rundt 40 prosent har en børsverdi på 2,3 milliarder kroner.

Aksjekursen har vært ledsaget av meldinger om et høyt aktivitetsnivå – særlig knyttet til flere ny-noteringer meglerhuset er involvert i, som den ferske børsnoteringen av magasintjenesten Readly på Stockholmsbørsen. 

Kursrallyet betyr at forventningene er høye opp mot selskapets tredjekvartalsrapport, som slippes 14. oktober. Langt fra alle finansforetak kan skilte med en tilsvarende børsopptur. I Sverige har oppkjøpsfondsgiganten EQTs aksjekurs falt om lag 20 prosent i løpet av de siste to måneder etter en langt svakere halvårsrapport enn ventet.

Men enn så lenge er det happy days are here again for ABGs mange aksjeeksponerte partnere.