<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Topper shortliste i Sverige

Shortinteressen på børsen i Stockholm er kraftigst i selskaper som så langt i år har steget med ekspressfart, inkludert “norske” EQT. Tendensen kan spre seg også til Oslo Børs.

Nå kommer shorterne: PE-fondet EQT, med toppsjef Christian Sinding i spissen, topper listen over de mest shortede aksjene hos nettmeglergiganten Avanza. Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB
Finans

– Snittoppgangen for selskapene som shortes mest hos oss er på rundt 70 prosent. Investorene synes åpenbart disse har steget for mye, og for raskt, sier spareøkonom Nicklas Andersson i Avanza til Dagens Industri.

Oppkjøpsselskapet EQT topper listen over de mest shortede aksjene blant kundene hos den svenske nettgiganten. Kanskje ikke så rart, tatt i betraktning at selskapet i dag har en markedsverdi på rundt 510 milliarder kroner, etter en kursoppgang på ikke mindre enn 150 prosent siden årsskiftet.

Dette kan være et faresignal for selskapets aksjonærer, som inkluderer flere profilerte nordmenn – både toppsjef Christian Sinding og Norden-sjef Anders Misund har kommet inn på Kapitals liste over Norges 400 rikeste grunnet den høye verdsettelsen av deres EQT-aksjer.

Andre selskaper som også vekker betydelig shortinteresse blant kundene hos Avanza er profileringsselskapet New Wave, eiendomsselskapet Sagax og hotell- og skianleggsgiganten Skistar, som alle har opplevd kursoppgang langt over snittet så langt i år.

Shortinteresse på tvers av sektorer

Ser man markedet under ett, er shortvolumene høye i flere svenske børsgiganter, viser data fra den svenske næringslivsavisen. Dette kan peke mot at beslektede selskaper på Oslo Børs kan være sårbare for økt shortinteresse fremover.

Selskapene som i dag er mest shortet i Stockholm er teknologiselskapet Fingerprint Cards og hotellkjeden Scandic Hotels. For begges vedkommende er rundt ti prosent av selskapenes aksjekapital nå lånt ut for shorting. I netthandelsselskapet Boozt, der investor Johan H. Andresens Ferd har store eierinteresser, er fem prosent av aksjekapitalen lånt ut til investorer som tror kursen skal ned, mens tilsvarende i varehuskjeden Clas Ohlson er rundt tre prosent.

Om det blant nordiske investorer nå brer seg en oppfatning om at selskaper som Boozt og Clas Ohlson har fått nok drahjelp av seneste års endrede handelsmønster i lys av pandemien, kan det øke sjansen for økte shortvolumer i norske selskaper som for eksempel Kid   og Europris   . Begge disse selskapenes aksjer handles på historiske topper.

Toppen nådd for bankene?

– Vi gir ikke ut opplysninger om hvilke aksjer som shortes blant våre kunder, opplyser investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Kapital.

Heller ikke andre meglerhus gir ut denne type informasjon, noe imidlertid Avanza velger å gjøre, og i deres statistikk kommer det frem at også storbankene Swedbank og Handelsbanken er på listen over de mest shortede aksjene. En forsiktig tolkning er at årets solide kursoppganger nå oppfattes blant Avanza-kundene å ta mer enn nok hensyn til analytikernes positive bankanalyser.

At det tilsvarende spiller seg ut på Oslo Børs er kanskje ikke helt utenkelig, sett i lys av at finansindeksen på Oslo Børs siden årsskiftet har steget med rundt 40 prosent. DNB-kursen   ligger i dag på rundt 210–215 kroner, et nivå som aldri før har vært registrert.