<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Hegnar hedret med hederspris

– 2021 var et stolt år for norsk journalistikk, og en rekke norske redaktører viste i praksis hvorfor mediemangfold og maktkritikk er avgjørende når landet står midt i en krise.

Redaktør med stor R: – Han har i flere tiår vært en redaktør med stor R. Med mot og selvstendighet har han bidratt til å gjøre både meningsmangfoldet og mediemangfoldet i Norge større og ofte morsommere, sier juryen om ansvarlig redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen og Kapital, som mandag kveld fikk Årets hederspris fra Oslo Redaktørforening. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

Dette skriver juryen i Oslo Redaktørforening, som under sitt årsmøte i Pressens hus mandag 7. mars kåret Årets redaktører i Oslo og Akershus (se tekstboks). 

Ansvarlig redaktør for Kapital og Finansavisen, Trygve Hegnar, ble under årsmøtet hedret med "den veldig høythengende utmerkelsen" – Årets hederspris. 

– Dette livsverket er vi spesielt stolte av å hedre, sa juryleder og Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. Han fremholdt:

– Irriterte og irriterende

– Det finnes irriterte redaktører, og det finnes irriterende redaktører. Årets hedersprisvinner er begge deler, og han elsker det. ‘Ingenting er som å bli skjelt ut,’ har han uttalt. Han er den type redaktør som kan hisse opp en hel opinion i kraft av sin skarpe penn, gjerne på tvers av den gjengse ideologiske oppfatning. Det er ikke alle norske redaktørers livsverk som kan karakteriseres slik.

Hegnar er den type redaktør som kan hisse opp en hel opinion i kraft av sin skarpe penn, gjerne på tvers av den gjengse ideologiske oppfatning. Det er ikke alle norske redaktørers livsverk som kan karakteriseres slik.
Oslo Redaktørforening

Juryen begrunner videre hedersprisen til Hegnar slik:

– Han forsvarer ofte og med stor energi den privilegerte delen av landet. Det skal være lov å bli rik også i en nasjon bygget opp av husmenn. Men han kan også være de rikestes skarpeste kritiker. Hele bransjer lener seg på journalistikken i Kapital og Finansavisen, men ingen vet helt hvor de har dem – og hvor de har Trygve Hegnar.

Hele bransjer lener seg på journalistikken i Kapital og Finansavisen, men ingen vet helt hvor de har dem – og hvor de har Trygve Hegnar.
Oslo Redaktørforening
Skjermdump: Norsk redaktørforening direktesending

– En ledende skikkelse

Juryen fremhever at hedersprisvinneren har vært en ledende skikkelse i norsk økonomisk journalistikk i 50 år, siden han startet Kapital i 1971. 

– Der ble det etablerte næringslivet og finansfiffen for første gang gått grundig etter i sømmene. Hegnar og Kapital frigjorde norsk næringslivsjournalistikk fra de servile direktørintervjuene og den ukritiske refereringen fra årsberetninger og generalforsamlinger. Nå ble tilnærmingen en helt annen og mer respektløs – noen vil si nærmest rølpete og rampete, heter det videre i juryens begrunnelse.

– Miljøet syntes det var stygge greier at jeg skrev akkurat hva jeg mente. Tipsene kom fra mine studiekamerater: siviløkonomer i nøkkelposisjoner som var rause med å gi meg informasjon. Jeg kalte dem Agent 007, Agent 008 og så videre, har Hegnar tidligere uttalt.

Juryen fremhever nå om Hegnar at: – Han har i flere tiår vært en redaktør med stor R. Med mot og selvstendighet har han bidratt til å gjøre både meningsmangfoldet og mediemangfoldet i Norge større og ofte morsommere.

Årets redaktører

Under prisutdelingen til Oslo Redaktørforening mandag kveld ble det også delt ut fire andre utmerkelser.

Prisen for Årets redaktør, som går til den redaktør som har utmerket seg ved en imponerende helhetlig utøvelse av redaktørgjerningen, ble tildelt Mari Skurdal i Klassekampen. Ifølge juryen har Skurdal “satt dagsorden med maktkritisk journalistikk på flere felt som mange andre redaksjoner ikke dekker”, og som redaktør har hun bidratt til å øke avisens omsetning med nesten 40 millioner kroner de fire siste årene.

Samtidig har Klassekampens opplag økt med 25 prosent, og tiden leserne bruker som innloggede abonnenter er 25 minutter daglig.

Prisen for Årets meningsbærer skal gå til en redaktør som har ivaretatt den klassiske redaktørrollen som meningsbærer og garantist for meningsmangfold. I år var det debattredaktør Ahmed Fawad Ashraf i Avisa Oslo som stakk av med denne prisen, bl.a. fordi han ifølge juryen “bidrar til å skape ny journalistikk på et felt der mediene i mange år ikke har vært gode nok”. Han får ros for å ha løftet frem gode Oslo-historier og for å ha “etablert en debattarena som gjenspeiler mangfoldet i Oslos befolkning”.

Ansvarlig redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk ble tildelt prisen som Årets nyskaper. Juryen trekker frem at han “leder Norges eneste uavhengige faktasjekkorganisasjon og et av landets fremste operative fagmiljøer knyttet til desinformasjon og falske nyheter”.

Avtroppende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, ble av juryen – også vel fortjent – hedret med den andre av to utmerkelser i kategorien Årets hederspris.  Dette fordi han ifølge juryen “i mange år har vært norsk presses aller ivrigste vaktbikkje i innsynssaker og en stor ressurs i Pressens Offentlighetsutvalg”. Han har dessuten "bidratt til økt åpenhet i samfunnet og forsvart ytringsfriheten."