<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nådde ikke frem med gigantkrav

Byggmester Harald Langemyhr fikk forlenget perioden for erstatning, men tapte på øvrige punkter i ankesaken hvor han krevde staten for flere titalls millioner for tapt inntekt.

Langvarig strid: Byggmester Harald Langemyhr har saksøkt staten en rekke ganger siden han ble frifunnet i 2012. Foto: Pedersen, Terje
Jus

Saken strekker seg tilbake til 2008 da Oslo kommune anmeldte Harald Langemyhr i forbindelse med byggingen av Omsorgsbygg på Økern, og stengte to av hans byggeplasser. Samme år ble Langemyhr siktet for blant annet grovt bedrageri. Da saken var oppe i Oslo tingrett i 2012, ble Langemyhr frifunnet på de sentrale tiltalepunktene, men fikk en bot på 50.000 kroner for brudd på arbeidsmiljøloven.

Langemyhr har siden saksøkt staten flere ganger personlig og gjennom sitt selskap, Byggmester Harald Langemyhr, for kompensasjon for tapt kapital- og arbeidsinntekt samt få oppreisning fra straffeforfølgningen begynte i 2008 og frem til mars 2020. 

Tidligere i år møtte Harald Langemyhr staten i Borgarting lagmannsrett i ankesaken som dreide seg om et erstatningskrav fra Langemyhr og selskapet hans, og nå har dommen falt.

I den ferske dommen fremkommer det at Langemyhr fikk medhold i at perioden for lidt tap av inntekt omfatter tiden frem til mars 2020. For øvrig førte ikke anken frem.

“Det skal gjøres fradrag for lønn han har mottatt disse årene, men ankebehandlingen vil likevel medføre at han får en tilleggsutbetaling som isolert sett ikke er ubetydelig,” heter det i dommen.

Krevde 70 mill.

Byggmesteren har tidligere fått erstatning for tapt inntekt frem til 2014, hvor det ble lagt til grunn en årsinntekt på 1,5 millioner kroner. Kapital skrev tidligere i år at Langemyhr mente dette var for lavt med bakgrunn i at han hadde en årslønn på 4,1 millioner i 2007, og i mars 2020 fikk han en ledende stilling i tilsvarende virksomhet med 4,2 millioner i årslønn. Dette beløpet mente han derfor burde legges til grunn som normallønn, fremkom det i sluttinnlegget fra Elden til ankesaken i januar.

Elden anførte at det dessuten forelå grunnlag for å tilkjenne tap av kapitalinntekt med renter i tillegg til oppreisning. Med disse tallene ville inntekts- og kapitaltapet til Langemyhr og selskapet hans utgjøre over 70 millioner kroner i perioden fra han ble siktet i 2008 til mars 2020.

“Det blir ikke fastsatt en annen årslønn enn det som ble lagt til grunn av Sivilrettsforvaltningen,” heter det i dommen. Langemyhr fikk heller ikke medhold i krav om avsavnrente eller ytterligere oppreisning. 

Regjeringsadvokatens representant Arne Johan Dahl omtaler resultatet som “en mindre justering”.

– Staten har fått fullt medhold når det gjelder kravet fra selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS, og medhold i det vesentligste hva gjelder kravene reist av Langemyhr personlig, men med en mindre justering for tapsperioden, sier Dahl.

Staten anses ifølge dommen å ha fått medhold i det vesentlige og har i utgangspunktet krav på full erstatning for sine sakskostnader, men etter en samlet vurdering anser retten likevel at tungtveiende grunner gjør det rimelig å frita Langemyhr for erstatningsansvaret for lagmannsretten.

Det har ikke lykkes Kapital i å komme i kontakt med Harald Langemyhr eller hans advokat John Christian Elden.