<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

- Nøkkelen til å bli en god advokat er å finne et fagfelt man interesserer seg for

Allerede tidlig i studietiden bestemte Elisabeth Lian Haugsdal (37) seg for at det var konkurranserett hun ville satse på. I januar ble hun partner i Wiersholm. 

Vinner i konkurranserett: – Det som er så gøy med konkurranserett er at man jobber så bredt, sier Elisabeth Lian Haugsdal i Wiersholm.  Foto: Wiersholm / Wiersholm
Jus

– Jeg skjønte fort at innenfor konkurranserett kunne jeg være med på å løse store saker som er viktig for samfunnet, og i tillegg få jobbe med internasjonale forhold, sier Elisabeth Lian Haugsdal.

Bergenseren som valgte å flytte til Oslo for å studere jus hadde flere trainee-perioder under studiene, blant annet hos Wikborg Rein og hos Konkurransetilsynet.

Da staket hun ut kursen og fortsatte med en Master of Laws i konkurranserett ved Kings College i London, og jobb i EFTA, først som trainee og senere to år som juridisk rådgiver ved EFTA-sekretariatet i Brussel.

Topper listen

I år topper Wiersholm-partneren listen over lovende talenter i området konkurranserett i advokatundersøkelsen. Dermed har hun klatret opp tre plasser fra i fjor. 

– Det som er så gøy med konkurranserett, er at man jobber så bredt, sier Haugsdal.

– Jeg representerer typisk foretak i etterforskningssaker om ulovlig samarbeid og misbruk av dominans, samt ved erstatningssøksmål for brudd på konkurransereglene. Transaksjoner og generell rådgivning på konkurranserettslige spørsmål er også en viktig del av jobben, sier hun.

– Innenfor konkurranserett får man mulighet til å opparbeide seg kompetanse om mange ulike bransjer.

Mennesker i fokus

– En annen fordel er at man gjerne jobber i team, og det liker jeg veldig godt, sier hun.

Mens mange kanskje tenker på advokatyrket som først og fremst faglig, mener Haugsdal at det også handler mye om mennesker.

– Jeg mener at en god advokat bør være interessert i å møte mennesker og skape gode relasjoner. Det handler om å prøve å forstå hvilken problemstilling klientene står overfor, og finne gode løsninger. Advokatyrket er et yrke der man bør by på seg selv.

Advokatyrket er et yrke der man bør by på seg selv.
Elisabeth Lian Haugsdal

Hun trekker frem at konkurranserett også har andre dimensjoner. 

– Innenfor konkurranserett er det også viktig å forstå de økonomiske aspektene, jus og økonomi henger tett sammen. Dessuten er veldig mye av konkurranseretten EU-rett, så spørsmålene vi jobber med har et stort rettslig og politisk bakteppe.

Nettopp det gjør at det er et fagfelt preget av utvikling.

Reguleringer

– Digitale plattformer har for eksempel endret mye med tanke på hvordan markeder fungerer og utvikler seg, og det medfører endel konkurranserettslige spørsmål. Globalt og i EU jobbes det også med hvordan store teknologiselskaper kan reguleres, og det vil også få betydning for norske selskaper.

Her hjemme er det også mange konkurranserettslige spørsmål på dagsorden. Kolleger i Wiersholm har for eksempel nylig representert Schibsted i Høyesterett, i spørsmålet om Schibsteds kjøp av Nettbil i 2020.

– Har du noen juridiske forbilder?

– Det er utrolig mange flinke folk innenfor min bransje, i mitt eget team, hos oss i Wiersholm og hos våre konkurrenter. Men hvis jeg skal trekke frem noen i et større perspektiv, vil jeg si at både Anine Kierulf og Sofie Høgestøl har imponert meg med svært god formidlingsevne. Begge to har en evne til å bryte ned kompliserte problemstillinger, og dermed være viktige bidragsytere i samfunnsspørsmål, og det synes jeg er veldig inspirerende, sier hun.

Liker diskusjon

– Om du ikke ble advokat, hva hadde du endt opp som, tror du?

– Da tror jeg kanskje jeg hadde forsøkt meg på et liv i utenrikstjenesten. Jeg er glad i å diskutere internasjonale spørsmål og politikk. Men heldigvis får jeg mye av det også innen konkurranserett, som jo er et internasjonalt fag, så jeg er veldig fornøyd med karriereveien.

– Hva er ditt råd til unge som vil satse på forretningsjus?

– Først og fremst tenker jeg at det er kjempebra om flere vil satse på forretningsjus, og jeg vil anbefale det på det varmeste. Generelt tror jeg at nøkkelen til å bli en god advokat er å finne et fagfelt man interesserer seg for, og samtidig være åpen og nysgjerrig i de sakene man jobber med, sier Haugsdal.

– Vis initiativ, sett deg godt inn i problemstillingene og våg å stille spørsmål, det er viktige kvaliteter og gjør jobben enda morsommere.