<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Klikksalg, charity og Kistefos

Kunstmarkedet sliter, men: økning i online-salg, kupp på veldedighetsauksjoner og siste nytt om sesongåpningen på Kistefos.

Online-rekord: George Condos “Antipodal Reunion” fra 2005 ble solgt for 10,6 millioner kroner. Det er den høyeste summen som er oppnådd for et maleri på en online-auksjon hos Sotheby’s. Foto: Courtesy of Sotheby's
Næringsliv

Ingen bransjer er upåvirket av corona. Det er nesten heller ingen bransjer som har så mange rike kunder som kunstbransjen – eller er like bakpå med omsetning online. Skal du bla opp flerfoldige millioner for noe å ha på veggen, vil du helst ha sett kunstverket først.

Sotheby’s dro nylig inn rundt ca. 70 millioner kroner på et online-salg av samtidskunst. Det var rekord for det internasjonale auksjonshuset på dette området. Det skriver Artnet News, nyhetstjenesten til prisdatabasetjenesten ved samme navn. Men dette er likevel smuler sammenlignet omsetningen på de beste fysiske auksjonene, som ligger på en milliard eller tre kroner.

Økning, men smuler

Budgiverne på auksjonen kom fra 36 land, og over en tredjedel deltok for første gang på en nettauksjon hos Sotheby’s. Det kan bety påfyll av nye kunder. Online-salget i mars lå over 20 prosent høyere enn i samme måned i fjor og endte på ca. 200 millioner kroner, ifølge Artnet.

De andre auksjonshusene melder om samme trend for nettsalget. Men online-salget bidrar forsvinnende lite likevel, også for Sotheby’s, som skal være best i klassen: Sent i mars permitterte de 200 ansatte, tilsvarende 12 prosent av staben.

94 prosent rabatt

I april har den amerikanske street art-kunstneren KAWS solgt flere verk med rabatterte priser. Inntektene har gått til veldedighet i New York, som ungdom som sliter. Han har lagt ut trykk for ca. 13.000 kroner. I fjor ble trykkene hans i snitt solgt for 200.000 kroner på auksjon, ifølge Artnet.

Samleren og galleristen Charles Saatchi selger 100 verk på en “lavpris” online-auksjon hos auksjonshuset Christie’s i mai. Det er up&coming-kunstnere. Prisene ligger mellom ca. 10.000 og 200.000 kroner.

Utover litt online-salg, er det noe omsetning i disse coronatider? Vel, det lille som selger nå er helt nye verk av topp kunstnere og rabatterte kunstverk, skriver Artnet.

Klager på refusjon

Auksjoner som skulle vært arrangert i Hong Kong i mars ble først flyttet til mai. Det siste er at de skal holdes i New York i begynnelsen av juli. New York er stedet som har oppnådd de høyeste prisene i flere år.

Flere messer er avlyst eller utsatt som følge av corona – ikke uten konsekvenser, selv om dette i første omgang har vist seg i urmarkedet. De fem klokkemerkene Rolex, Patek Philippe, Chanel, Chopard og Tudor har bestemt seg for å forlate klokkemessen Baselworld i 2021, ifølge Artnet. Dette kom etter at Rolex i et åpent brev klaget over messens flytting av messer og håndtering av refusjon.

Trolig Kistefos-åpning

Hva skjer med årets happening på Jevnaker i slutten av mai, åpningen av sesongen på Christen Sveaas’ Kistefos Museum? Kistefos-fans kan trolig ta det helt med ro. Etter det Kapital erfarer, satser Sveaas på å holde på åpningen av skulpturparken og The Twist som planlagt søndag 24. mai, om enn i trolig litt andre former enn vanlig, men forhåpentlig med både bobler og pølser på menyen.

Før det kan du få med deg åpningen på Galleri Gerhardsen Gerner på Tjuvholmen. Torsdag 14. mai er det vernissasje for den amerikanske kunstneren Carroll Dunham, som Sveaas samler på. Det gjør også polfarer og forlegger Erling Kagge samt storsamleren Hans Rasmus Astrup.

Samme dag åpner Galleri Riis en utstilling med fotografen Per Berntsen.