<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Aker BioMarine går til hundene

Aker BioMarine-sjefen Matts Johansen sitter på 100 millioner kroner i urealisert aksjegevinst når krillselskapet han leder nå haster mot børs. En storsatsing i USA på hundefôr skal bidra sterkt til å løfte omsetning og resultater de kommende årene.

Hush, hush! Administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine jaget i februar et hundespann fremover i Femundløpet. Nå jager han Aker BioMarine frem til en tidlig børsnotering. Foto: Aker BioMarine
Næringsliv

Aker BioMarine-sjefen deltok på Femundløpet i februar og tok da en sterk sjetteplass med hundespannet han hadde fått låne for anledningen. Det norske krillselskapet er i ferd med å satse stort på salg av hundefôr til stadig mer kvalitetsbevisste amerikanske hundeeiere, et marked på årlig godt over 200 milliarder kroner. Og som ledd i det sponser Aker BioMarine et helt nytt “verdensmesterskap” innen hundeløp, der også det kjente Iditarod-løpet i Alaska inngår, de kommende årene.

Tjuvstarter til børs

Men nå står Johansen foran et annet tøft race. På grunn av sterk interesse i kapitalmarkedet for både sjømat- og ESG-aksjer generelt, så tjuvstarter Aker BioMarine nå sitt løp mot børs. Istedenfor å gå rett til Hovedlisten på Oslo Børs til neste år, tar selskapet en “pit stop” på Merkur Market. Dette fordi børsvinduet for å hente inn kapital nå er så vidåpent at det må ha vært umulig ikke å gå gjennom det.

Prising til himmels

Fra å ha vært priset til kun 2,3 milliarder kroner i Akers bøker ved årsskiftet, har egenkapitalverdiene, via en oppskrivning til 4,9 milliarder kroner i første kvartal, nå bykset helt opp til hele åtte milliarder kroner. Og det er før innhenting av 2,1 milliarder kroner i frisk kapital. Det gir ikke mening å snakke om P/E-multipler, da selskapet går, og enda en stund vil gå, med underskudd. Men EV/EBITDA, altså selskapsverdi delt på driftsresultat før avskrivninger, vil fort nærme seg 20.

Er det mulig å hente penger til slik høy prising, spør du kanskje? Ja, åpenbart. Akers hyrede meglerhus Arctic, DNB og SEB har fikk først inn en gruppe såkalte cornerstone-investorer som forpliktet seg til å ta en del av emisjonen til en fastpris på 115,85 kroner aksjen. Og dermed strømmet flere investorer til køen, og emisjonen ble raskt overtegnet.

100 mill. til sjefen

Vinner: Administrerende direktør Matts Johansen i Aker BioMarine har en urealisert aksjegevinst på 100 millioner kroner når krillselskapet går på børs. Foto: Aker BioMarine

Det gir sjefen Johansen en urealisert aksjegevinst på litt over 100 millioner kroner. Han selger i forbindelse med Merkur-noteringen aksjer for litt over 50 millioner kroner tilbake til Aker for 80 kroner mer pr. stykk enn han kjøpte dem for våren 2019. Samtidig betaler han tilbake et lån fra Aker som finansierte kjøpet opprinnelig. Dermed har Johansen ren fortjeneste på aksjene han beholder.

Så nå er det for Johansen bare å rope “Mush, mush!” og jage et tidligere rent fangstselskap, nå vel så mye en markedsføringsorganisasjon, til å levere varene: massevis av Omega 3-krillpiller til amerikanske forbrukere og eksklusivt krillfôr til hundene deres.