<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ulltveit-Moe fikk ikke solgt Melgaard

Ingen bød på Bjarne Melgaard-bildet som Jens Ulltveit-Moe forsøkte å selge for en liten million kroner på auksjon hos Blomqvist.

Størst er ikke alltid best: – Bildet er for stort til å ha hjemme hos meg, skriver Jens Ulltveit-Moe om hvorfor han vil selge et Bjarne Melgaard-maleri. Her fra NHO-konferansen 2020. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

Jens Ulltveit-Moe er på selger’n om dagen. Det siste han har forsøkt å kvitte seg med, er et gigantisk maleri av Bjarne Melgaard. På Blomqvist Kunsthandels auksjon 16. juni ble et bilde forsøkt solgt med prisantydning på 800.000 til 900.000 kroner, men ingen ville ha det. Dermed gikk Ulltveit-Moe glipp av en gevinst på et par–tre hundre tusen kroner. Han kjøpte nemlig bildet for 580.000 kroner i 2007. Det er heftige transaksjonskostnader for kunst, derfor hadde ikke gevinsten blitt større.

Hang på hovedkontoret

Maleriet heter “Uten tittel (Big Dogi)” og måler hele to ganger fire meter og åtte cm i bredden.

– Bildet er for stort til å ha hjemme hos meg, skriver Ulltveit-Moe i en sms når Kapital tar kontakt for å spørre hvorfor han selger.

Når selv landets rikinger sliter med å finne plass, sier det seg selv at markedet er lite. Han svarer ikke på om det henger sammen med den anstrengte økonomiske situasjonen han befinner seg i. 

Etter det Kapital erfarer hang bildet på hovedkontoret til Umoe, Fornebu hovedgård. Bygningsmassen ble til slutt solgt til nabo og eiendomsinvestor Terje Tinholt etter en suppe med søksmål mot Tinholt. Ulltveit-Moe påstod at Tinholt hadde gitt inntrykk av at dette var et hastesalg til rabatterte verdier og gikk til søksmål. De inngikk et forlik, og Tinholt fikk kjøpe Fornebu hovedgård til 65 millioner kroner, ifølge DN.

Nakenkunst-tiden

Bjarne Melgaard-bildet er malt i sterke farger og regnes for å komme fra en god periode i kunstnerskapet hans på slutten av 1990-tallet, da han var rundt 30 år.

“Senere på året (1998) kuraterte han gruppeutstillingen Soft Core på Historiska museet i Stockholm, som avstedkom den for kunstnerskapet etter hvert så typiske VG-overskriften: Ny-nazister angrep nakenkunst”, står det i auksjonskatalogen.

Ulltveit-Moe-bildet var del av en installasjon bestående av “et enormt antall malerier” som første gang ble vist på en biennale i Luxembourg.

Gevinsten glapp: Jens Ulltveit-Moe fikk ikke solgt dette Bjarne Melgaard-maleriet på auksjon for 800.000–900.000 kroner. Han kjøpte det selv for 580.000 kroner i 2007. Foto: Blomqvist Kunsthandel

Har rekord selv

Det er ikke fremtredende peniser eller støtende seksuelle hentydninger med dyr eller mennesker på bildet, som mange kjøpere skyr. Størrelsen er krevende. Prisen ble for drøy. Tidligere rekord i auksjonsmarkedet for et Melgaard verk har Ulltveit-Moe da han kjøpte dette bildet for 13 år siden. Det er solgt en skulptur og en installasjon for høyere summer, på hvv. 850.000 norske kroner og 2,6 millioner svenske kroner, ifølge Artprice.

I skrivende stund åpner Fineart en salgsutstilling med nye Melgaard-verk. Prisene ligger på 75.000 til 480.000 kroner. Det er krevende med et annenhåndsmarked når kunstneren lever i beste velgående og produserer mye kunst, som kunstens “Bad boy” Melgaard i høyeste grad gjør, som vi også skriver om et annet sted i bladet.

– Vil finne ny eier 

– Jeg vil finne ny eier eller donere til et interessert museum, skriver Ulltveit-Moe.

Jeg vil finne ny eier eller donere bildet til et interessert museum.
Jens Ulltveit-Moe

Her er det bare å melde seg.

Den kunstinteresserte investoren svarer ikke på spørsmålet om han skal selge mer kunst.

I april skrev Finansavisen at Ulltveit-Moe hadde tapt 2,2 milliarder kroner på investeringer og tvunget til å selge unna verdier for å tilfredsstille DNB. En emisjon før jul priset hans hovedselskap Umoe til kun en halv milliard kroner, ned tre milliarder kroner i verdsettelse på to år. Da monner ikke salg av norsk samtidskunst for Jensemann.