<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tok utbytte på 13,5 millioner

Bøker og forlag er ikke god business bare for Jo Nesbø. I fjor cashet Erling Kagge inn et utbytte på 13,5 millioner kroner.

Frankfurt, Germany 20191016. ___Forlegger Erling Kagge i Frankfurt i forbindelse med den internasjonale bokmessen i Frankfurt._Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge
Næringsliv

Det startet med et nesten like stort utbytte fra datterselskapet J.M. Stenersens Forlag. Kagge Forlag overtok dette helt tilbake i 2003, og med fokus på kunstbøker og kokebøker har datterforlaget levert gode resultater i flere år. Men det er først i 2019-regnskapet vi finner det første utbyttet fra J.M. Stenersens Forlag – på 12,9 millioner kroner. Med dette på plass i finansinntektene fikk Kagge Forlag et overskudd i 2019 på nesten 22 millioner kroner.

Kagge er den helt dominerende eieren i forlaget og sitter på 98,3 prosent av aksjene gjennom sitt heleide selskap Norske Eventyr.

Doblet utbytte

Erling Kagge sikret seg også et solid utbytte. I tre år på begynnelsen av 2010-tallet tok han ut til sammen seks millioner kroner over tre år, men etter den solide pengeinnsprøytingen fra datterselskapet kunne han i fjor mer enn doble dette beløpet.

2019-regnskapet er riktignok ikke helt enig med årsberetningen fra styret, men vi holder oss til notene, der det kommer frem at det er delt ut tilleggsutbytte på 13,425 millioner kroner. I årsberetningen har korrekturen ikke vært god nok, der leser vi at det på en ekstraordinær generalforsamling i desember i fjor ble vedtatt et utbytte på 1,425 millioner, men det er åpenbart en skrivefeil.

Omsetningen i Kagge Forlag falt marginalt, fra 98,6 til 96,5 millioner kroner, mens resultatet uten det ekstraordinære utbyttet i 2019 fra J.M. Stenersens Forlag økte fra 7,2 til 8,7 millioner kroner.

Den norske bokbransjen er tøff, men nordmenn er verdens mest boklesende folk.
Jorunn Sandsmark, Kagge Forlag

Kongen på laget

Kagge Forlag ga ut til sammen 94 nye bøker i fjor, men vi får ingen hjelp i de korte svarene fra daglig leder Jorunn Sandsmark på spørsmålet om de mest populære utgivelsene.

– Heldigvis solgte flere av dem svært godt. Den norske bokbransjen er tøff, men nordmenn er verdens mest boklesende folk. Så vi klager ikke.

Erling Kagge er også uvanlig kortfattet: – Vi snakker sjelden om snøen som falt i fjor. Hos oss handler arbeidslivet om høsten, 2021 og årene etter.

Fikk kongen til å fortelle: Harald Stanghelle gir i høst ut en av bøkene på Kagge Forlag der han har intervjuet kong Harald. Foto: Vidar Ruud

Starten på 2020 ble også for forlagene preget av corona og pandemi, og de kunne tydeligvis ikke glede seg over at et hjemmearbeidende folk benyttet anledningen til å lese bøker: – Mars, april og mai var tunge måneder. Men mine 24 kolleger og jeg mener at vi har tidenes beste høstliste i år. Det er mye å glede seg til for lesere i alle aldre, sier Kagge.

Noen nye titler får vi ikke høre om, men helt sikkert er det i hvert fall at Erling Kagge og Harald Stanghelle overraskende nok fikk med seg kongen i et bokprosjekt. Stanghelles elleve samtaler med kong Harald kommer ut som Kongen forteller i oktober.