<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Stormsuksess for bildebokforfatter

Bokillustratør Lisa Aisato kan smile hele veien til banken. I fjor dro hun inn hele 7,8 millioner kroner i inntekter, opp 70 prosent fra rekordåret 2018.

Vant pris: Forfatter og illustratør Lisa Aisato har etter samarbeidet med forfatter Maja Lunde om bestselgeren Snøsøsteren, også gjort det bra på egen hånd. I fjor mottok hun Bokhandlerprisen 2019 for boken Livet – illustrert, som gis ut på Kagge Forlag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Næringsliv

Illustratør, billedkunstner og bildebokforfatter Lisa Aisato, som fikk bokhandlerprisen 2019 for bildeboken Livet – illustrert, samt stod bak bestselgeren Snøsøsteren sammen med Maja Lunde i 2018, hadde en skattbar inntekt på 7,8 millioner kroner i fjor. Det viser ferske ligningstall som Kapital har innhentet. 

Det er nesten 70 prosent mer enn i 2018, da Aisato dro inn 4,6 millioner i inntekter, og som da også var et rekordår for henne.

Ifølge Kagge Forlag er boken Livet – illustrert, en samling av Aisatos verk, trykket i 120.000 eksemplarer. Mens Snøsøsteren, som leverte eventyrlige salgstall da den kom ut i 2018, ble trykket i 250.000 eksemplarer.

Sistnevnte, en julefortelling i 24 deler, fikk svært gode anmeldelser da den kom ut i 2018. Både VG og Dagbladet var blant dem som ga boken terningkast seks. Den ble solgt til over 20 land, og historien skal etter planen bli Hollywood-film. 

Populære samarbeid

Oppdragene lar ikke vente på seg for suksessduoen Lunde og Aisato, som har fått bestilling på tre nye bøker i samme stil. Solvokteren, det neste eventyret i årstidskvartetten, har også høstet god kritikk etter utgivelsen tidligere denne måneden.

Aisato har også fått til en suksessoppskrift sammen med komiker Linn Skåber, og står bak illustrasjonene i Skåbers nye bok, Til de voksne, som har blitt omtalt som “verdens første selvhjelpsroman”. Illustrasjonene i Skåbers kritikerroste bok Til ungdommen fra 2018, som blant annet har blitt et teaterstykke, er det også Aisato som har skapt.

Som om ikke dette var nok, har Aisato også åpnet et større galleri på Skjærhalden, der hun bor og jobber. Dørene åpnet på forsommeren, og ble raskt rent ned av coronaferierende turister.

​– Jeg jobber ikke i galleriet selv, men jeg har tre fantastiske ansatte som kastet seg rundt, fant ut av hvordan vi skulle overholde smittevern og samtidig ta imot masse folk. Egentlig var vi litt usikre på om noen ville finne oss der vi ligger, men det har ikke vært noe problem. Det har vært en fin sommer for oss og for næringslivet på Skjærhalden, sa Aisato nylig til Dagsavisen.

Egentlig var vi litt usikre på om noen ville finne oss der vi ligger, men det har ikke vært noe problem. Det har vært en fin sommer for oss og for næringslivet på Skjærhalden
Lisa Aisato

Lisa Aisato Njie Solberg, som hun egentlig heter, har utdannelsen sin fra Einar Granum Kunstskole og Strykejernet Kunstskole. Hun er lillesøster til den kjente programlederen Haddy Njie, som igjen er gift med Ap-politiker Trond Giske. Aisato ønsker ikke å kommentere saken overfor Kapital.