<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Jeg må tvinges til å selge bilder

På “markedet” i TV 2s reality-program Farmen Kjendis får Öde Nerdrum byttet bort et egenprodusert maleri mot et glass blåbærsyltetøy. I virkeligheten går kitsch-malerens arbeider for femsifrede beløp.

Massiv oppmerksomhet: Öde Nerdrum, kitsch-maler og deltager i TV 2s realityprogram Farmen Kjendis er blitt et hett navn. Foto: TV 2
Næringsliv

Odd Nerdrums sønn overøses med henvendelser og tilbud etter at Farmen Kjendis begynte å rulle på TV 2. Nesten alle innebærer en eller annen form for positiv tilbakemelding, frierbrev inkludert.

– Har TV-serien også medført mer interesse rundt bildene dine?

– Ja, dessverre, for jeg er ikke noen storprodusent. Jeg prøver å bli dyktig. Jeg håper å skape produkter av høy, tidløs kvalitet. At det kommer mer interesse nå, fordi folk liker min person i et TV-program, det blir litt feil, synes 25-åringen.

Liten produksjon

Å selge bildene sine synes han ikke er lett.

– Der er jeg helt umulig. Jeg bruker veldig lang tid før jeg blir fornøyd, og maler bare to til fem bilder i året. Jeg må tvinges til å selge bilder gjennom utstillinger, medgir han.

En planlagt utstilling på Kunsthuset Wendelboe i Bergen, med far og sønn Nerdrum, måtte nylig utsettes til 10. april på grunn av coronasituasjonen. Vanligvis koster tavler signert Nerdrum jr. fra 20.000 til 60.000 kroner, avhengig av størrelse. De aller største arbeidene hans er solgt for rundt 100.000 kroner.

Selvportrett: Öde Nerdrum, selvportrett med rødt skjerf. Foto: Privat

– Hvor mange bilder har du solgt totalt?

– Jeg vet ikke eksakt, men det er under ti. Jeg har ikke produsert så veldig mange. Problemet med den moderne tid er at det forventes så veldig kvantitet. Jeg har mine egne forventninger til meg selv på kvalitet, så det er en veldig vanskelig kombinasjon. Det er derfor min far er så unik. Han er en av svært få malere gjennom historien som har klart å skape både mange produkter og høy kvalitet. Jeg vet ikke om folk forstår hvor unikt det er.

Problemet med den moderne tid er at det forventes så veldig kvantitet. Jeg har mine egne forventninger til meg selv på kvalitet, så det er en veldig vanskelig kombinasjon.
Öde Nerdrum

– Hvordan er det å følge i sin fars fotspor på et område hvor dere kan sammenlignes så direkte?

– Jeg prøver å komme så nær Odd i kvalitet som mulig. Det er veldig vanskelig, fordi han er veldig dyktig. Det er ingen lett sak, samtidig er det et stort privilegium å ha ham som far, så jeg må jo bare bruke den muligheten. Han vil for alltid være min mester.

Nerdrum jr.: Öde Nerdrums “William“ i olje på lerret. Portrett av Odd Nerdrums assistent, William Heimdal. Foto: Kunsthuset Wendelboe

Flere inntektskilder

– Har du en ambisjon om å leve godt av å male bilder i mange år fremover?

– Jeg har en ambisjon om å leve noenlunde godt, men jeg ser for meg at jeg kan ha andre inntektskilder også. Det er ikke krise. Leonardo da Vinci, uten sammenligning for øvrig, for han er på et annet nivå, livnærte seg jo av flere ting. Og Michelangelo var ikke bare maler, men også arkitekt og skulptør, sier Nerdrum og legger til:

– Den retningen jeg kommer inn med, det klassiske, innebærer ikke bare maleriet. Jeg har også etter hvert lyst til å inngå samarbeidsprosjekter om byggverk og lignende.

– Kan en TV-karriere også være aktuelt?

– Ja, det tenker jeg. Jeg er en veldig rastløs sjel som driver med veldig mye, så om jeg ikke har samme talent som da Vinci, så er jeg i det minste like rotete som ham, sier Nerdum, som har fått hundretalls av positive henvendelser av alle slag etter at han ble reality-deltager.

Jeg er en veldig rastløs sjel som driver med veldig mye, så om jeg ikke har samme talent som da Vinci, så er jeg i det minste like rotete som ham.
Öde Nerdrum

– Det er veldig hyggelig, og det åpner seg mange muligheter av forskjellige slag. Jeg må bare være forsiktig og ydmyk så jeg ikke hopper ut i ting for fort. Men det er veldig fint, og jeg liker jo mennesker. Det er en forståelse innad i familien om at det måtte jo bli meg som gjorde noe slikt som dette, sier 25-åringen, som bor på Nerdrumskolen i Stavern som drives av hans familie.

– Setter familien din pris på at du har fått så mye oppmerksomhet rundt deg og malervirksomheten dere driver?

– Jeg tror de er mest glad på mine vegne. De ser på programmet og synes det er gøy at jeg blir lagt merke til og at jeg har vært med på noe jeg liker. Jeg lever heldigvis i en familie med veldig få intriger og lite misunnelse. I vår familie blir vi veldig glad på hverandres vegne.

I likhet med sin far Odd stiller Öde Nerdrum seg helt utenfor, og har ingen ting å gjøre med, det etablerte kunstmiljøet i Norge.

– Det jeg holder på med er kitsch, mer enn kunst. Kunst bærer med seg et verdisystem som taler mitt prosjekt midt imot. Kunst baserer seg i veldig stor grad på originalitet og tanken bak. Når jeg arbeider, jobber jeg med å lage et ferdig produkt som forhåpentligvis, hvis jeg lykkes, kan gripe tilskueren. Det er et annet verdisystem enn kunst, sier han.

Portrett av vennen: Öde Nerdrums maleri av sin venn, Sebastian Salvo. Foto: Kunsthuset Wendelboe

Mange talenter

Gallerist Egil Wendelboe i Bergen merker enorm interesse for Nerdrum jr. etter at han ble eksponert på TV.

– Det sier seg selv. Öde er en fin, annerledes fyr. Alle som møter ham reagerer positivt på hans klassiske bakgrunn, enten de er 80, 50 eller 15 år. Men selvfølgelig er vi ikke alltid enige, Öde er en provokatør, sier Wendelboe.

– I tillegg er han en fantastisk figurativ maler som er blitt vanvittig god. Han har mange andre talenter også, blant annet spiller han flygel vidunderlig, rett fra eget hode, når han er hos oss.

Hvordan ser du Öde Nerdrums kommersielle potensial?

– Enormt, men Öde er veldig selvkritisk og slipper ikke mange bilder. Selv tenker han ikke i kommersielle baner i det hele tatt. Han er opptatt av å bli en best mulig maler, like god som sin far. Det blir ikke lett, for etter min mening er Odd Nerdrum verdens beste figurative maler.